GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krka: Rezultati očekivani, snažan skok prodaje u Rusiji

Krka: Rezultati očekivani, snažan skok prodaje u Rusiji
ANALIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.01.2013 / 12:27
Autor: SEEbiz / iCapital
ANALIZA - U 2012. Krka Grupa ostvarila je prihode od prodaje u visini od 1.143,9 mil EUR, što je rast od 6% u odnosu na 2011. te u skladu s očekivanjima analitičara iCapitala.

Ako pogledamo prodaju po regijama, Krka Grupa je u 2012. na tržištu Centralne Europe ostvarila 282,4 mil EUR (-2% YoY). Najveće tržište u regiji i jedno od najvažnijih tržišta za Krku je Poljska, gdje je ostvarena prodaja od 111,6 milijuna EUR, 2% više u odnosu na 2011. Češka je drugo najveće tržište u centralnoj Europi s prodajom od 67 milijuna EUR, 4% više nego u 2011. Mađarska je treće najvažnije tržište po prodaji u regiji s ostvarenih 48,7 milijuna EUR u 2012., pad od 24% u odnosu na 2011. Najveći uzrok pada prodaje su mjere štednje u zdravstvu.

Na tržištu Istočne Europe ostvareno je 354,2 milijuna EUR (rast od 24% YoY, što je značajno poboljšanje u odnosu na rast u 2011.). U Rusiji, najvećem Krkinom tržištu, prodaja je dosegla razinu od 244,2 milijuna EUR, što je za četvrtinu više nego u 2011. Na tržištima Zapadne Europe i Prekooceanskih zemalja Grupa je realizirala 267,6 mil EUR prodaje (rast od 5% YoY), što je rezultat rada partnera na novim prekooceanskim tržištima, kao i rezultat ojačane vlastite prodajne mreže u Njemačkoj, nordijskim zemljama, Portugalu, Austriji i Irskoj. Vlastita prodajna mreža je proširena i na španjolsko, talijansko te francusko tržište.

Na tržištu Jugoistočne Europe ostvareno je 148,1 mil EUR (rast od 1% YoY), pri čemu je najvažnije tržište u Rumunjskoj nakon čega dolazi Hrvatska, dok je na tržištu Slovenije prodaja dosegla 91,0 mil EUR (-11% YoY), od čega većina dolazi od prodaje lijekova na recept.

Pogledaju li se prihodi od prodaje po proizvodnim grupama, uočavamo da su prihodi od prodaje lijekova na recept iznosili 944,6 mil EUR što je rast od 7% YoY, zatim prihodi od prodaje pripravaka za samoliječenje 123,0 mil EUR što je rast od 8% YoY, prihodi od prodaje veterinarskih proizvoda 42,8 mil EUR što je rast od 12% YoY, prihodi od prodaje lječilišta 31,9 mil EUR što je pad od 9% YoY.

Preliminarna neto dobit Krke d.d. iznosila je 154,6 milijuna EUR, a operativna dobit 163,0 milijuna EUR, dok se na razini Grupe očekuje nešto viša razina neto dobiti. Krka je u 2012. uložila 152,4 milijuna EUR na investicije, od čega na maticu otpada 67,8 EUR, a na podružnice 84,6m EUR.

www.icapital.hr

Tagovi: Krka, Rusija, prodaja lijekova, lijekovi na recept
PROČITAJ I OVO
Studenti Veleučilišta u Bjelovaru školarinu plaćaju kriptovalutama
POTEZI
Studenti Veleučilišta u Bjelovaru školarinu plaćaju kriptovalutama
BJELOVAR - Studenti svih godina preddiplomskih stručnih studija mehatronike, računarstva i sestrinstva Veleučilišta u Bjelovaru svoje školarine plaćaju kriptovalutama, piše u nedjelju Večernji list.
Revolut dodao jedanaest kriptovaluta u ponudu
PONUDA
Revolut dodao jedanaest kriptovaluta u ponudu
LONDON - Britanska usluga digitalnog bankarstva Revolut dodala je još jedanaest kriptovaluta za trgovinu u Velikoj Britaniji i Europskoj uniji.
Bauk inflacije sve više brine investitore
BRIGE
Bauk inflacije sve više brine investitore
NEW YORK - Najvažniji indeksi nastavili su rast i početkom travnja. Priljev svježeg kapitala ne smanjuje se.
Dolar prema košarici valuta pao nakon tri tjedna rasta
TJEDNI FOREX
Dolar prema košarici valuta pao nakon tri tjedna rasta
LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna pala, nakon tri tjedna rasta, jer je američka središnja banka poručila da će i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku, unatoč mogućem jačanju inflacije.
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, ulagači optimistični u vezi oporavka
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, ulagači optimistični u vezi oporavka
LONDON - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, pri čemu su indeksi na Wall Streetu dosegnuli nove rekordne razine, jer su ulagači optimistični po pitanju oporavka gospodarstava i poslovnih rezultata kompanija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE