GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krenuo izvoz hrvatskih vina u SAD-u

Krenuo izvoz hrvatskih vina u SAD-u
VINO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.11.2020 / 22:34
Autor: SEEbiz / HRT
DUBROVNIK - U SAD je krenuo prvi izvoz hrvatskih vina. Odjeci su sjajni. Naime, vinari s juga Hrvatske dosad nisu brinuli o prodaji vina. Gotovo sve što bi proizveli prodavali su obližnjim hotelima i restoranima tako da o izvozu nisu ni razmišljali. Ipak, koronakriza ostavila je za sobom velike količine neprodana vina. Zato je ovo dobra vijest.

Vinogradi se tiho žute, a vinari polako kušaju prve kapi cjelogodišnjeg rada. Iako pod maskama, a bez uobičajene zabave i ceremonije, konavljani okupljeni u Kokam, odnosno Komajski kalašku mornaricu, okupili su se 42. godinu za redom na vinokušnji. Uz poštivanje svih preporuka, dodjeljene su nagrade najboljim vinima i vinarima.

Đuro Pendo kaže kako je na dubrovačkom području malvazija posebna. I odvojili su je od ostalih bijelih vina. Macerira se devet mjeseci tako da se bijelo vino malvazije dubrovačke - dobije tehnologijom proizvodnje crnoga vina. Rezultat je vrhunsko vino, koje će uputiti prema tržištu SAD-a. U podrumu obitelji Crvik nema odmora - započeli su suradnju s Mirenom Bagur, Metkovkom s američkom adresom, kojoj je cilj dovesti hrvatska vina u SAD.

- Prošle godine je krenuo izvoz i drugih vinara iz Hrvatske tako da raste. Njezina ideja je da pokrije što više vinara iz Hrvatske, tako da to stvarno tamo krene u jednom pravom smijeru, kaže Petar Crvik za HRT.

Amerikanci, koji inače najviše uživaju u 'merlotu' i 'cabernet souvignonu', odlično su reagirali na hrvatska vina. Poznata je priča o 'plavcu malom' i 'crljenku', koji se dokazao kao prvi rođak iznimno popularnog 'zinfandela', a sada je stigao trenutak da kušaju najbolje iz Hrvatske. U tome vinari juga Hrvatske imaju itekako važnu ulogu.

- Nama se izvoz najviše isplati. Ovo vino je doista originalno. Proizvodnja je ograničena. Naime, ove sorte ima negdje na Tenerifima, u Italiji, nešto malo u Španjolskoj i ovdje u Hrvatskoj. Sorta je dosta rijetka i velika je šansa s takvim vinom krenuti u izvoz, kaže Andro Crvik.

Priča s vinarima južne Hrvatske je dosta složena: najvećim dijelom vrhunska vina gotovo se u cijelosti prodaju u turizmu, odnosno u restoranima i hotelima, i o izvozu, s obzirom na ipak ograničene količine, nije se puno razmišljalo.

Početak izvoza, pa makar i u manjim količinama, odlična je vijest koju su odlučili podržati i u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Svim vinarima omogućili su dobijanje markica kvalitete "Izvorno hrvatsko" i "Hrvatska kvaliteta", a one su do konca godine besplatne, odnosno njihov trošak snosi Ministarstvo gospodarstva, kazala je predsjednica Županijske gospodarske komore HGK Nikolina Trojić.

I dok će cijeli svijet godinu pamtiti kao godinu zatvaranja, za vinare će 2020. biti dobra godina. Bačve su pune, boce složene. Količine su ipak nešto manje, kako se zalihe ne bi gomilale. Vinari poručuju, i krajnji kupac će biti zadovoljniji, crna vina će biti puno bolja jer će u bačvi provesti dvije, a ne jednu godinu.

Tagovi: hrvatska vina, malvazija, dubrovačka malvazija, Mirena Bagur, Petar Crvik
PROČITAJ I OVO
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE