GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kreditna linija za turizam od 600 milijuna kuna uz kamate od 0 i 1,5 posto

Kreditna linija za turizam od 600 milijuna kuna uz kamate od 0 i 1,5 posto
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2020 / 13:15
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministarstvo turizma (MINT) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) su sporazumom o poslovnoj suradnji na provedbi mjera osiguravanja likvidnosti, omogućili poduzetnicima u sektoru turizma odobrenje izravnih beskamatnih kredita HBOR-a u sklopu kreditne linije od ukupno 600 milijuna kuna.

Napominjući u četvrtak na sjednici Vlade kako je turizam posebno pogođena grana uslijed pandemije koronavirusa, premijer Andrej Plenković naglasio je kako će se suradnjom MINT-a i HBOR-a pomoći u osiguravanju likvidnosti poduzetnika u turizmu te da je MINT osigurao za to i 26 milijuna kuna za subvencioniranje kamata.

Iz MINT-a su objasnili da će subvencionirati kamatne stope do dva postotna boda za kreditiranje likvidnosti poduzetnika u turističkim djelatnostima u okviru Mjere COVID-19.

Ministar turizma Gari Cappelli naglasio je pažnju koju je hrvatska Vlada kroz mjere posvetila svim gospodarskim segmentima čija je poslovna aktivnost smanjena uslijed pandemije, a posebno turizmu kao jednom od najznačajnijih gospodarskih čimbenika.

"Kroz ovu kreditnu liniju sa HBOR-om stavljamo na raspolaganje oko 600 milijuna kuna poduzetnicima koji obavljaju turističku djelatnost, kako bi očuvali radna mjesta, zadržali likvidnost i bili spremni za nastavak aktivnog i uspješnog poslovanja", poručio je Cappelli.

Predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko, s kojom je Cappelli i potpisao sporazum, naglasila je da se u sklopu nove kreditne linije omogućava osiguranje kredita policama osiguranja kredita za obrtna sredstva za izvoznike, koje u ime i za račun RH izdaje HBOR, ili jamstvima HAMAG-BICRO-a.

"To je omogućeno kao dodatna pogodnost, jer se uvažila činjenica da se radi o potencijalnim korisnicima kredita koji u velikom broju slučajeva imaju založene nekretnine ili nemaju dovoljno osiguranja u vidu nekretnina i pokretnina", istaknula je Perko.

Sredstva iz kreditne linije namijenjena su subvencioniranom kreditiranju mikro, malih i srednjih poduzetnika s registriranim djelatnostima smještaja (hoteli, odmarališta, kampovi, ostali smještaj) te pripreme i usluživanja hrane i pića (restorani, katering, ostalo), kao i iznajmljivanja plovila te za putničke agencije i organizatore putovanja.

Nula posto kamatna stopa za tri godine otplate

Iz MINT-a poručuju i da će turistički poduzetnici zahtjeve za odobrenje kredite podnositi izravno HBOR-u, koji će i odobravati sredstva na rok do pet godina, uz mogućnost korištenja počeka od jedne godine.

Kamatna stopa će zbog subvencije MINT-a iznositi nula posto za razdoblje otplate do tri godine, dok bi u četvrtoj i petoj godini otplate bila 1,5 posto.

Osiguranje kredita, kako je napomenula Perko, bit će policama osiguranja kredita ili jamstvima HAMAG-BICRO-a, a najniži iznos kredita koji se može tražiti je 100 tisuća eura, dok je najviši ograničen na 1,25 milijuna eura u kunskoj protuvrijednosti.

"Sredstva će se moći koristiti za financiranje plaća, režijskih i ostalih osnovnih troškova poslovanja, pripremu turističke sezone te obveza prema dobavljačima i za ostale troškove, osim kreditnih obveza prema poslovnim bankama i drugim financijskim institucijama te obveza za PDV", naglašavaju iz MINT-a.

Tagovi: Ministarstvo turizma, Tamara Perko, Hrvatska banka za obnovu i razvitak, hrvatski turizam, Gari Cappelli, Andrej Plenković
PROČITAJ I OVO
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
POTEZI
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
VENECIJA - Venecija će ovaj tjedan jednodnevnim izletnicima početi naplaćivati ulaz u grad, što je prvi takav slučaju u svijetu. Namijenjen je smanjenju pritiska na drevni talijanski grad koji tone pod težinom masovnog turizma.
Cijene vozarina napokon se smiruju
BRODARSKO TRŽIŠTE
Cijene vozarina napokon se smiruju
ANALIZA - Prošlog je tjedna Drewry World Container Index, koji mjeri prosjek cijena prijevoza kontejnera na osam interkontinentalnih trgovačkih ruta istok-zapad, dosegnuo najnižu razinu od siječnja.
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
ANALITIČARI
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
NEW YORK - Pad američkih dionica u posljednja tri tjedna bio je početak rasprodaje koja će se vjerojatno produbiti zajedno s rastućim makroekonomskim rizicima, uključujući rastuće prinose na državne obveznice, snažan dolar i povišene cijene nafte, kaže JPMorgan Chase & Co.' s Marko Kolanović.
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
PROGNOZE
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
NEW YORK - Fidelity Digital Assets zadržao je svoje pozitivne kratkoročne izglede za Bitcoin nakon prvog kvartala, ali je revidirao svoje srednjoročne izglede na temelju nekoliko paramaetara.
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
PČELARI
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
LJUBLJANA - Na današnjoj izbornoj skupštini Europskog pčelarskog saveza (EBA) predsjednik Slovenskog pčelarskog saveza Boštjan Noč izabran je za prvog predsjednika spomenute organizacije sa sjedištem u Sloveniji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE