GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kreće izrada Strategije razvoja održivog turizma do 2030.

Kreće izrada Strategije razvoja održivog turizma do 2030.
STRATEŠKI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.11.2020 / 15:24
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministarstvo turizma i sporta pokreće izradu Strategije razvoja održivog turizma do 2030. i Nacionalnog plana razvoja održivog turizma od 2021. do 2027., kao dugoročne krovne okvire za razvoj turizma u RH, kazala je u četvrtak ministrica Nikolina Brnjac na sjednici Vlade na kojoj je donijeta odluka o pokretanju njihove izrade.

"Strategija razvoja održivog turizma do 2030. pobliže će definirati vizije razvoja turizma, vodeći računa o načelima održivosti te razvojnim potrebama i potencijalima turizma. Definirat će i strateške ciljeve, ključne pokazatelje učinaka i ciljane vrijednosti pokazatelja kasnije provedbe strategije", istaknula je ministrica Brnjac.

Izrada nove strategije razvoja turizma u Hrvatskoj u skladu je, kako je dodala, s programom Vlade i prioritetnim područjem javnih politika u okviru strateškog cilja Konkurentno i inovativno gospodarstvo u prijedlogu Nacionalne razvojne strategije RH do 2030.

Najavila je i da će se u sklopu strategije prvi puta izraditi i strateška procjena utjecaja na okoliš, dok će Nacionalni plan razvoja održivog turizma od 2021. do 2027. pobliže definirati provedbu strategije.

"Nacionalni plan će osigurati i detaljnu razradu mjera, aktivnosti, očekivanih rezultata i projekata, kao i potrebnih analitičkih podloga za što bolje pozicioniranje sektora turizma u novom financijskom razdoblju EU-a od 2021. do 2027.", poručila je ministrica.

Iz Ministarstva turizma i sporta u četvrtak su najavili da bi izrada tih strateških dokumenata trebala biti dovršena do kraja iduće godine te da će u prvoj polovini prosinca ove godine raspisati javnu nabavu usluge izrade Strategije i Nacionalnog plana.

Za stratešku procjenu o utjecaju na okoliš napominju da je obvezna za strategije, njihove izmjene i dopune koje se donose na državnoj razini iz područja turizma, kada daju okvir za zahvate koji podliježu ocjeni o potrebi procjene utjecaja na okoliš, odnosno procjeni utjecaja na okoliš. Predviđeno je da se procjena utjecaja na okoliš izrađuje u istom vremenskom roku kad i strategija, što znači i da će biti usvojena kad i Strategija odnosno Nacionalni plan.

S obzirom da je turizam u uskoj interakciji i međuovisnosti s ostalim sektorima, iz Ministarstva turizma i sporta naglašavaju i da im je cilj da strategija bude koherentna s javnim politika ostalih sektora, jer će time predstavljati uporište za obuhvat i daljnju konkretizaciju pitanja i mjera koja se dotiču sektora turizma u izradi njihovih nacionalnih planova.

"Krenuli smo s kreiranjem strateških okvira kako bi naše aktivnosti što kvalitetnije usmjerili na održivost i razvoj turističkog sektora, a zajednički cilj svih aktera treba biti pozicioniranje Hrvatske kao visokokvalitetne, sigurne, ali i prema gospodarskim kriterijima sve uspješnije turističke destinacije", poručila je ministrica turizma i sporta Brnjac.

Tagovi: Strategija razvoja održivog turizma, hrvatski turizam, Nikolina Brnjac
PROČITAJ I OVO
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
RAST
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
BUDVA – Tržište osiguranja u Crnoj Gori u prvom je tromjesečju zabilježilo rast od 12,6 posto, objavio je predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja (ANO) Marko Ivanović.
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
KRIPTO SCENA
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
BUDIMPEŠTA - Narodna banka Mađarske (MNB) provest će istraživanje kako bi utvrdila stupanj interesa među mađarskim tvrtkama za pokretanje aktivnosti na lokalnom tržištu kripto-imovine, rekli su u ponedjeljak središnja banka i regulator financijskog tržišta, prema izvješću državnih novinske agencije MTI.
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
POTEZI
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
VENECIJA - Venecija će ovaj tjedan jednodnevnim izletnicima početi naplaćivati ulaz u grad, što je prvi takav slučaju u svijetu. Namijenjen je smanjenju pritiska na drevni talijanski grad koji tone pod težinom masovnog turizma.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE