GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kreće izrada Strategije razvoja održivog turizma do 2030.

Kreće izrada Strategije razvoja održivog turizma do 2030.
STRATEŠKI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.11.2020 / 15:24
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministarstvo turizma i sporta pokreće izradu Strategije razvoja održivog turizma do 2030. i Nacionalnog plana razvoja održivog turizma od 2021. do 2027., kao dugoročne krovne okvire za razvoj turizma u RH, kazala je u četvrtak ministrica Nikolina Brnjac na sjednici Vlade na kojoj je donijeta odluka o pokretanju njihove izrade.

"Strategija razvoja održivog turizma do 2030. pobliže će definirati vizije razvoja turizma, vodeći računa o načelima održivosti te razvojnim potrebama i potencijalima turizma. Definirat će i strateške ciljeve, ključne pokazatelje učinaka i ciljane vrijednosti pokazatelja kasnije provedbe strategije", istaknula je ministrica Brnjac.

Izrada nove strategije razvoja turizma u Hrvatskoj u skladu je, kako je dodala, s programom Vlade i prioritetnim područjem javnih politika u okviru strateškog cilja Konkurentno i inovativno gospodarstvo u prijedlogu Nacionalne razvojne strategije RH do 2030.

Najavila je i da će se u sklopu strategije prvi puta izraditi i strateška procjena utjecaja na okoliš, dok će Nacionalni plan razvoja održivog turizma od 2021. do 2027. pobliže definirati provedbu strategije.

"Nacionalni plan će osigurati i detaljnu razradu mjera, aktivnosti, očekivanih rezultata i projekata, kao i potrebnih analitičkih podloga za što bolje pozicioniranje sektora turizma u novom financijskom razdoblju EU-a od 2021. do 2027.", poručila je ministrica.

Iz Ministarstva turizma i sporta u četvrtak su najavili da bi izrada tih strateških dokumenata trebala biti dovršena do kraja iduće godine te da će u prvoj polovini prosinca ove godine raspisati javnu nabavu usluge izrade Strategije i Nacionalnog plana.

Za stratešku procjenu o utjecaju na okoliš napominju da je obvezna za strategije, njihove izmjene i dopune koje se donose na državnoj razini iz područja turizma, kada daju okvir za zahvate koji podliježu ocjeni o potrebi procjene utjecaja na okoliš, odnosno procjeni utjecaja na okoliš. Predviđeno je da se procjena utjecaja na okoliš izrađuje u istom vremenskom roku kad i strategija, što znači i da će biti usvojena kad i Strategija odnosno Nacionalni plan.

S obzirom da je turizam u uskoj interakciji i međuovisnosti s ostalim sektorima, iz Ministarstva turizma i sporta naglašavaju i da im je cilj da strategija bude koherentna s javnim politika ostalih sektora, jer će time predstavljati uporište za obuhvat i daljnju konkretizaciju pitanja i mjera koja se dotiču sektora turizma u izradi njihovih nacionalnih planova.

"Krenuli smo s kreiranjem strateških okvira kako bi naše aktivnosti što kvalitetnije usmjerili na održivost i razvoj turističkog sektora, a zajednički cilj svih aktera treba biti pozicioniranje Hrvatske kao visokokvalitetne, sigurne, ali i prema gospodarskim kriterijima sve uspješnije turističke destinacije", poručila je ministrica turizma i sporta Brnjac.

Tagovi: Strategija razvoja održivog turizma, hrvatski turizam, Nikolina Brnjac
PROČITAJ I OVO
Hanfa: Donesena odluka o referentnom i zajamčenom prinosu obveznih mirovinskih fondova za 2020.
ODLUKE
Hanfa: Donesena odluka o referentnom i zajamčenom prinosu obveznih mirovinskih fondova za 2020.

ZAGREB - Na ovotjednoj sjednici Upravnog vijeća Hanfe donesena je odluka o referentnom i zajamčenom prinosu obveznih mirovinskih fondova za 2020. godinu.

Zagrebačka burza: Turistički sektor pod pritiskom, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Turistički sektor pod pritiskom, indeksi pali
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi je u četvrtak vladalo negativno raspoloženje među investitorima, indeksi su zaključili u crvenom teritoriju, a najviše na udaru su se našle turističke dionice.
Cavtat u izboru za najbolju europsku destinaciju 2021.
RANGIRANJA
Cavtat u izboru za najbolju europsku destinaciju 2021.
CAVTAT - Europska organizacija European Best Destinations (EBD) i ove je godine organizirala izbor za najbolju europsku destinaciju, a na popisu se među nominiranih 20 europskih destinacija našao i Cavtat.
Euro ojačao pred sjednicu ECB-a, dolar oslabio
FOREX
Euro ojačao pred sjednicu ECB-a, dolar oslabio
LONDON - Tečaj eura ojačao je u četvrtak prema dolaru na međunarodnim tržištima pred sjednicu Europske središnje banke (ECB), dok je dolar oslabio prema košarici valuta zbog optimizma investitora u vezi očekivanih izdašnih gospodarskih poticaja u SAD-u.
Azijski indeksi dosegnule nove rekordne razine
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijski indeksi dosegnule nove rekordne razine
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica dosegnule nove rekordne razine jer je ulagače ohrabrio jučerašnji rast burzovnih indeksa na Wall Streetu i jer se očekuju nove poticajne mjere nakon što je Joe Biden uselio u Bijelu kuću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE