GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kraftwerk izgubio pred Ustavnim sudom

Kraftwerk izgubio pred Ustavnim sudom
PRAVNI PORAZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.05.2016 / 11:51
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Ustavni sud u Karlsruheu poništio je u utorak presudu Vrhovnog suda Njemačke po kojoj hip-hop producent ne smije koristiti ulomke skladbe elektro-pop grupe Kraftverk.
"Vrhovni sud se mora ponovno posvetiti ovom problemu. Njegove presude ne idu u smjeru umjetničke slobode", obrazložio je potpredsjednik Ustavnog suda Ferdinad Kirchhof.

On je presudu obrazložio i kratkoćom korištenog glazbenog ulomka o kojem se radilo u procesu u kojem je bivši glazbenik legendarne elektronske grupe Kraftwerk, Ralf Huetter, tužio hip-hop producenta Mosesa Pelhama koji je koristio dvije sekunde iz Kraftwerkove skladbe "Metall auf Metall" iz 1977. za stvaranje ritmičke podloge, kao što je to uobičajeno u ovom glazbenom žanru.

"Korištenjem kratkog ulomka je nastalo novo djelo koje ni u kom slučaju ne šteti Kraftwerku. Zabrana ovakvog korištenja bi praktički uništila čitav jedan glazbeni žanr", objasnio je Kirchhof.

U prethodnoj odluci Vrhovnog suda Njemačke suci su zaključili kako se glazbeni ulomak tzv. sample, ne smije samo tako kopirati.

Tužitelj Ralf Huetter je od samog početke naglašavao kako se ne radi o materijalnom nego o moralnom pitanju.

"Ja dolazim iz vremena kada se nekog pitalo prije nego što se nešto njegovo koristilo", objasnio je Huetter i naglasio kako Kraftwerk umjetnicima koji zamole korištenje ulomaka njihovih djela, među kojima su i Coldplay, Jay Z i Black Eyed Peas, to u pravilu i dopušta. Huetter se u sudnici pozvao i na jednu od Deset božijih zapovjedi "Ne ukradi".

Ustavni sud je slučaj vratio na Vrhovni sud i predložio da se za mišljenje upita najviše pravna instanca Europske unije Europski sud s obzirom na to da su pitanja autorskih prava od 2002. harmonizirana i usklađena na razini EU-a

Tagovi: Kraftwerk, Ralf Huetter, Moses Pelham, Metall auf Metall
PROČITAJ I OVO
Bruto premija osiguravajućih društava krajem travnja 4,27 milijardi kuna
RAST
Bruto premija osiguravajućih društava krajem travnja 4,27 milijardi kuna
ZAGREB - Osiguravajuća društva su do kraja travnja zaračunala ukupnu bruto premiju od 4,27 milijardi kuna, što je porast za 10,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, pokazuju kumulativni podaci koje je objavio Hrvatski ured za osiguranje (HUO).
Norveška vlada traži 49 milijardi dolara iz stabilizacijskog fonda
POVLAČENJE
Norveška vlada traži 49 milijardi dolara iz stabilizacijskog fonda
OSLO - Norveška bi ove godine trebala povući gotovo 50 milijardi dolara iz državnog stabilizacijskog fonda kako bi se uspješno nosila s posljedicama koronakrize, predložila je vlada u utorak.
CROBEX prvi put u petnaest mjeseci napada razinu od 2.000 bodova
OPTIMIZAM
CROBEX prvi put u petnaest mjeseci napada razinu od 2.000 bodova
ANALIZA - CROBEX je zadnji put bio iznad granice od 2.000 bodova još u veljači 2020. godine, nakon čega je uslijedio nagli pad.
Tko će biti najveći gubitnici neradne nedjelje?
POSLJEDICE
Tko će biti najveći gubitnici neradne nedjelje?
ZAGREB - Podaci iz sustava fiskalizacije o prometu u maloprodaji po danima u tjednu, koji sugeriraju da se, osim u trgovačkim centrima, nedjeljom ostvaruje najmanji promet u maloprodaji, nisu najsretniji za izvlačenje zaključaka.
U BiH u pripremi nacrt zakona kojim će se regulisati tržište kriptovaluta
KRIPTOVALUTE
U BiH u pripremi nacrt zakona kojim će se regulisati tržište kriptovaluta
SARAJEVO - Finansijski stručnjak Vedad Mešanović bit će na čelu sektora Saveza za bolju budućnost koji će u narednom periodu raditi na izradi prijedloga zakona koji će prvi put pokušati regulisati oblast kriptovaluta u Bosni i Hercegovini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE