GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kostić, Đurić i Mišković najveći vlasnici lokala u Knez Mihailovoj

Kostić, Đurić i Mišković najveći vlasnici lokala u Knez Mihailovoj
DRŽAVA IM POMOGLA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.06.2014 / 20:51
Autor: SEEbiz / Blic
BEOGRAD - Najveći deo građevina u Knez Mihailovoj u prvoj polovini 20. veka bio je u vlasništvu bogatih beogradskih porodica. Usledila je nacionalizacija, a od kraja 20. veka jedno po jedno zdanje dobijalo je nove vlasnike.
"Oni do prostora u Knez Mihailovoj dolaze zahvaljujući svojim firmama, ali i firmama 'pomajkama' koje ne ukazuju na njih. 'Zekstra' Dragana Đurića kupila je neke od najatraktivnijih lokala: 'Šumadiju', 'Optiku' (u kojoj je u toku hipotekarna prodaja) i 'Nolit'. Za njim ne zaostaje ni biznismen Miodrag Kostić koji je preko svoje firme 'MK Invest' kupio celu poslovnu zgradu na broju devet. Miroslav Mišković poseduje lokale gde je 'Zara'. Radivoje Dražević, vlasnik kompanije 'Radiks' ima lokale u kom su smešteni njegov lanac parfimerija 'Jasmin' i 'Glamur', za šta je platio veliki iznos", priča dobro obavešteni izvor "Blica" iz sveta nekretnina.

Sagovornik ovog lista navodi i da je država omogućila brojnim biznismenima da se “dočepaju najatraktivnijih lokala za male pare”.

Opština Stari grad raspolaže sa 16.321 kvadratnim metrom u Knez Mihailovoj i od zakupnine svakog meseca ubira 12.895.318,23 dinara. Zakupnina u ovoj ulici, saznaje “Blic”, plaća se i do vrtoglavih 45.000 evra mesečno.

Švedski “H&M” otvoriće prodavnicu u prostoru gde su nekad bili “Sefora”, GAP i “Tajm aut”. Zgrada na broju 10 nije prodata. Tu se nekada nalazilo preduzeće “Jugoslavijapablik”, čija privatizacija nikako da se završi. Ali prostor nekadašnjih RK “Beograd” jeste.

"Vlasnik 'Verano motorsa' Radomir Živanić ima dve robne kuće u Knezu: 'Namu' preko puta restorana 'Vapijano' i nekadašnju RK 'Mitić', danas praznu. Vojin Lazarević, vlasnik 'Rudnapa', poseduje celu zgradu na uglu sa Ulicom Vuka Karadžića, a odmah pored je i zgrada Filipa Ceptera. Zgrada 'Centrotekstila' je u vlasništvu Tahira Hasanovića", priča izvor "Blica".

Na početku Kneza je franšiza nemačkog “Vapijana”, na mestu gde je 122 godine bio “Ruski car”. Ovaj objekat je nedavno ponovo otvoren, a na 30 dana ga je zatvorila Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom koja je postigla dogovor sa vlasnikom franšize Sašom Trišićem.

Do pre 12 godina, restoranom je upravljalo Ugostiteljsko preduzeće “Stari grad”, a onda je prešlo u ruke Snežane Bulić, supruge Jusufa Bulića koja je kao zakupac došla 1998. Restoran je kasnije nasledio Aca Bulić, kontroverzni fudbalski menadžer i biznismen.

U Agenciji za restituciju navode da su podneti zahtevi za vraćanje skoro svih stanova i lokala u Knez Mihailovoj. Ali, biznismeni koji su pravo svojine dobili putem privatizacije potpuno su spokojni, jer će država morati da plati odštete naslednicima.

"Do sada je vraćeno 11 stanova u Knez Mihailovoj 19, pet lokala na broju 39, šest na broju 18, dva u Knez Mihailovoj 29, a na broju 47 čak 12 lokala i 55 stanova", kažu u Agenciji.

Knez Mihailova je bila i ostala omiljena “štrafta” za šetnju. Nakon vladavine Turaka, u drugoj polovini 19. veka izronila je šarolika ulica evropskog duha, ispunjena stanovima, trgovačkim, ugostiteljskim, poslovnim i objektima za kulturu.

U prvoj polovini 20. veka tu su kuće gradile najviđenije ličnosti iz privrednog života: Marko Stojanović, braća Spasić, Rašić, Terzibašić, Kumanudi, Krsmanović i to po projektima čuvenih srpskih neimara Milana Antonovića, Aleksandra Bugarskog, Konstantina Jovanovića i Danila Vladisavljevića.

"Veliki uticaj na promenu načina gradnje imalo je Kapetan Mišino zdanje, podignuto 1863. za Mišu Anastasijevića, brodovlasnika i trgovca solju", objašnjavaju u Zavodu za zaštitu spomenika.

Nikola Spasić je 1910. kupio jednospratnu kuću u Knez Mihailovoj 19 sa dvorištm. Tri godine kasnije, sagradio je novo zdanje, sa spratom više i tako da je dobijen Spasićev pasaž. Zgradu kod broja 33 podigao je 1889. kao stambeno-trgovačku dvospratnicu.

Tagovi: Knez Mihailova, poslovni prostori, lokali, Miodrag Kostić, Dragan Đurić, Miroslav Mišković, Nolit, Zara, Radvoje Dražević
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Pad indeksa i nizak promet
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad indeksa i nizak promet
ZAGREB - Pad indeksa i nizak promet obilježja su prometa na Zagrebačkoj burzi u četvrtak, u danu u kojemu je samo dionicom Atlantske plovidbe ostvaren promet veći od milijun kuna.
Druga procjena: Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2021. porasla 8,1 posto
RAST
Druga procjena: Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2021. porasla 8,1 posto
ZAGREB - Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2021. godini porast će za 8,1 posto u odnosu na godinu ranije, a vrijednost realnog dohotka u poljoprivredi za 3,1 posto, pokazuje druga procjena realnog dohotka u poljoprivredi koju je u četvrtak objavio Državni zavod za statistiku (DZS).
Čeka nas ozbiljno poskupljenje mesa
MESO
Čeka nas ozbiljno poskupljenje mesa
ZAGREB - Na pitanje koliko bi mogle porasti cijene, Dragošević kaže da je to teško prognozirati, ali smatra da rast neće biti manji od 30 posto.
Oštar pad azijskih indeksa
TEŽAK PAD
Oštar pad azijskih indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica oštro pale, nakon agresivnijih nego što se očekivalo poruka američke središnje banke o zaoštravanju monetarne politike kako bi suzbila visoku inflaciju.
Wall Street pao nakon poruka Feda
OŠTAR PAD
Wall Street pao nakon poruka Feda
NEW YORK – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale, nakon što je američka središnja banka poručila da uskoro slijedi zaoštravanje monetarne politike, i to agresivnije nego što se na tržištu očekivalo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE