GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koronavirus zatvara hotele u Beogradu

Koronavirus zatvara hotele u Beogradu
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.03.2020 / 07:01
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Poslovno Udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES) najavilo je danas da očekuje gubitke u poslovanju do 90 odsto zbog proglašenja pandemije virusa korona, ali i da će tražiti od Vlade Srbije da donese paket mera radi prevazilaženja krize.

Predsednik skupštine HORES-a Tomislav Momirović rekao je da “hotelijerski biznis u Beogradu i većim gradovima prestaje da postoji”.

“U situaciji smo da se poslovi tope na nivou od 80 do 90 odsto. Prvi hoteli su danas zatvoreni i radnici otpušteni, određeni broj hotela danas nema novca da isplati plate i obaveze svojim zaposlenima”, rekao je Momirović.

Prema njegovim rečima 50 odsto prihoda hotelijera odlazi na poreze, te da će stoga njihov prvi predlog Vladi Srbije biti upravo smanjenje poreza.

Inicijativa koju će HORES podneti Vladi odnosi se, kako su naveli, na paket mera među kojima je pre svega oslobođenje od plaćanja poreza na zarade u periodu zdravstvene krize, oslobađanje od poreza na imovinu, smanjivanje poreza na hranu i piće sa 20 na 10 odsto u hotelima i restoranima, kao i obezbeđivanje povoljnih kredita za hotelijere.

Direktor HORES-a Georgi Genov kazao je da je do juče prema podacima dobijenim od 64 hotela, otkazano 7.132 individualnih noćenja, dok otkazani broj noćenja kada su u pitanju grupe iznosi 25.357.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kazao je da je potrebna saradnja celokupne privrede kako bi se međusobno pomagali.

“Hoteli su trenutno prioritet za pomoć zato što su najviše pogodjeni i promet je pao do 90 odsto”, rekao je Čadež i naveo da će pokušati da kod banaka izdejstvuje odlaganje otplate kredita.

Tagovi: koronavirus, hoteli u Beogradu, Beograd, Tomislav Momirović, Poslovno Udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije, HORES
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE