GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koronavirus nije zaustavio trgovinu kokainom

Koronavirus nije zaustavio trgovinu kokainom
TRGOVINA DROGOM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.05.2020 / 10:17
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ilegalna trgovina drogom poremećena je zbog pandemije koronavirusa, ali su ''kraljevi droge'' pokazali da mogu odgovoriti na taj izazov. Naime, ogromne količine kokaina šalju brodovima u kontejnerima i komercijalnim zrakoplovima.

Pokazali su da su spremni preuzeti i veći rizik kako bi dostavili svoju robu.

"Temeljem činjenice da su zapljene kokaina bile veće nego što je to uobičajeno, može se reći da je Europa bila replavljena kokainom uoči zatvaranja", rekao je za Reuters Bob Van Den Berghe iz ureda za droge i kriminal Ujedinjenih naroda.

Taj se trend nastavio iako su brojne europske države strogo ograničile kretanje stanovništva.

Krijumčari su iskoristili situaciju s obzirom da je prijevoz voća, povrća i prehrambenih proizvoda tek neznatno pogođen novonastalom situacijom s kronavirusom.

"Pandemija u ovom trenutku nije imala utjecaj na prijevoz droge morskim putem. Tu se biznis nastavio kao da se ništa ne događa", rekao je Michael O’Sullivan, čelnik europskog centra koji se bavi analizom operacija na moru.

''Možemo očekivati da će naše prostore preplaviti kokain kada mjere s COVID 19 popuste. Prijevoz kokaina se nastavio morskim putem, a ti se kontejneri u ovoj situaciji slabije provjeravaju i kontroliraju", kazao je za RTL.hr  Željko Petković iz Ureda za suzbijanje zlouporabe droga.

No, stručnjak kaže kako bi se cijene heroina mogle spustiti dok su cijene marihuane znatno porasle.

"Konkretno kod nas je većina ovisnika u tretmanu i dobivaju supstucijsku terapiju. Međutim, u pojedinim europskim zemljama dio ovisnika koji nije u tretmanu odnosno na supstuciji je nagrnuo u centre za tretmane kako bi dobili metadon jer nemaju novca za heroin. Što se tiče cijene heroina pretpostavka je da bi trebao pasti jer je smanjena potražnja. No, marihuani je cijena znatno porasla", pojašnjava Petković.

Njegovu tvrdnju potrepljuje i izvješće koje je objavio EMCDDA (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction). Istražili su jesu li tijekom nedavnih ograničenja kretanja konzumenti promijenili ustaljene metode opskrbe i distribucije droga.

Budući da se situacija brzo mijenja, pregled ne daje sveobuhvatan pregled teme, nego preliminarne dokaze i sažetak događaja do danas.

Izvješće otkriva da su na analiziranim tržištima darkneta (Agartha, Cannazon i Versus) tijekom tromjesečnog razdoblja, pandemija COVID-19 i reakcije na nju dovele do povećanja razine aktivnosti, uglavnom vezano za proizvode od kanabisa.
"Tržište kanabisa je veliko i mnogi redoviti konzumenti kanabisa su se možda odlučili bolje opskrbiti, očekujući poremećaje na tržištu tijekom razdoblja izolacije", navodi se u izvješću.

"To se u određenoj mjeri primjećuje u podacima gdje se u veljači i ožujku vidi porast internetske trgovine putem tržišta darkneta, i to najviše proizvoda od kanabisa", navodi EMCDDA.

Za razliku od kanabisa, izvješće pokazuje da postoji pad potražnje za sintetičkim drogama koje se obično koriste u rekreacijskim okruženjima (npr. MDMA) dok ljudi ostaju kod kuće.

Tagovi: trgovina drogom, kokain, darknet, Ured za suzbijanje zlouporabe droga, marihuana, Bob Van Den Berghe, Željko Petković, koronavirus i droge,
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Slab promet, minimalne promjene indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet, minimalne promjene indeksa
ZAGREB - U mirnom trgovanju na kraju tjedna, na Zagrebačkoj burzi u petak su indeksi stagnirali uz različite predznake, jer nije bilo značajnijih vijesti iz domaćih kompanija koje bi dale poticaja investitorima, dok su na tjednoj razini indeksi bili u blagom minusu.
Otkazan Advent u Zagrebu
ODLUKE
Otkazan Advent u Zagrebu
ZAGREB - Zagrebački Advent ove se godine neće održati. Potvrdila je to danas Olivera Majić, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika.
Rezervacije u španjolskim hotelima ponovo snažno pale u rujnu
PAD
Rezervacije u španjolskim hotelima ponovo snažno pale u rujnu
MADRID - Rezervacije noćenja u španjolskim hotelima ponovo su pale u rujnu, snažnije nego u prethodnom mjesecu, odražavajući ograničenja putovanja koja su teško pogodila sektor turizma, pokazali su u petak podaci državnog statističkog ureda.
Europska tržišta blago porasla na kraju tjedna
U PLUSU
Europska tržišta blago porasla na kraju tjedna
FRANKFURT - Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica blago porasle, zahvaljujući dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija, no trguje se oprezno zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u Europi.
Azijska tržišta: Indeksi blago porasli, trgovina oprezna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi blago porasli, trgovina oprezna
ŠANGAJ - Na većini azijskih burzi cijene su dionica u petak porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, no trguje se oprezno jer je neizvjesno hoće li se u Washingtonu postići dogovor o novim gospodarskim poticajima prije predsjedničkih izbora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE