GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koronavirus izbrisao 3,5 milijarde kuna mirovinske štednje

Koronavirus izbrisao 3,5 milijarde kuna mirovinske štednje
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.03.2020 / 09:23
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Ono čega smo se bojali, počelo se događati. Koronavirus stvara ne samo zdravstvene i gospodarske nevolje, već je počeo nagrizati financijska tržišta, pa i mirovinsku štednju koju zaposleni u Hrvatskoj moraju držati u četirima obveznim mirovinskim fondovima u drugom stupu osiguranja.

Od početka godine vrijednost mirovinskog indeksa Mirex B pala je 3,14 posto, prema podacima portala Hrportofolio od četvrtka, piše Novi list.

To znači da je zaposleniku u Hrvatskoj, koji je zahvaljujući dugogodišnjem izdvajanju iz plaće nakupio u drugom stupu 200 tisuća kuna, koronavirus pojeo više od 6.000 kuna štednje. Oni s najvišim plaćama prošli su još gore, a i zaposlene s malim plaćama virus je oštetio za nekoliko tisuća kuna.

Ukupno gledajući, dva milijuna hrvatskih štediša u drugom stupu, koji su prema podacima Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) kraj prošle godine dočekali sa 112,6 milijardi kuna na računima, zbog epidemije su dosad izgubili više od 3,5 milijarde kuna ušteđevine. Slične gubitke doživjelo je i 320 tisuća ljudi koji dobrovoljno štede za starost u trećem mirovinskom stupu.

Da je zaista riječ o posljedicama koronavirusa, potvrđuje posljednje izvješće Hanfe, prema kojem je vrijednost štednje u siječnju još rasla, po stopi od 0,43 posto. Stvari su krenule nizbrdo u veljači, posljednjih tjedana, otkako su financijska tržišta u svijetu doživjela potrese nezapamćene od krize iz 2008. Dionice indeksa Crobex na Zagrebačkoj burzi, primjerice, potonule su od 21. veljače više od 20 posto, slično kao na inozemnim burzama.

Trenutačno ne treba očekivati da će se ušteđevine u drugom stupu - za koje zaposleni u Hrvatskoj moraju izdvajati četvrtinu od 20 posto mirovinskog doprinosa iz njihovih plaća - uskoro oporaviti. Naprotiv, čini se da je pad vrijednosti mirovinskog osiguranja tek počeo, u Hrvatskoj i svijetu, donosi dnevnik.

Potvrđuje to i upozorenje Europskog nadzornog tijela za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA) da prijeti kriza. ESMA je od svih sudionika na financijskom tržištu u četvrtak zatražila da budu »spremni primijeniti svoje planove za postupanje u kriznim situacijama«, kako bi osigurali kontinuitet poslovanja u skladu s regulatornim obvezama, priopćila je Hanfa.

Međunarodne institucije prognoziraju da bi pandemija koronavirusa mogla potaknuti europsku i svjetsku ekonomsku recesiju. Mirovinskim fondovima to navješćuje gubitke. Podsjećamo, kad je izbila kriza iz 2008. godine, vrijednost mirovinske štednje u Hrvatskoj pala je za 40 posto. Trebalo je tri godine za njezin oporavak. Usprkos tom udarcu krize, mirovinski fondovi u drugom stupu imali su u 18 godina rada prosječan godišnji prinos od 5,7 posto, prema Hanfi. No, valja imati na umu kako u taj prosječni prinos nije uračunata inflacija, koja je realno umanjila rast štednje.

Vrijednost mirovinske štednje pri bankama ovisi o kretanju cijena na burzama. Četiri mirovinska fonda u drugom stupu (AZ, Erste Plavi, PBZ CO i Raiffeisen), uložila su novac svojih štediša uglavnom u državne obveznice (68 posto), kao najsigurnije vrijednosne papire, prema izvješću Hanfe. Usto su 17,7 posto štednje uložili u dionice, a 7,5 posto u rizične fondove (UCIT i OIF) u inozemstvu. Svi ti papiri sada prolaze kroz cjenovne potrese, manje ili veće, piše Novi list.

Tagovi: koronavirus, tržište kapitala, CROBEX, Zagrebačka burza, mirovinski fondovi, mirovinska štednja
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Najgori dan za S&P 500 i Nasdaq od 2022.
RASPRODAJA
Wall Street: Najgori dan za S&P 500 i Nasdaq od 2022.
NEW YORK - Američko tržište u srijedu je doživjelo pravi potop, pritisnute neuvjerljivim izvješćima dviju megakapitaliziranih tehnoloških kompanija, vodećih na S&P 500 i Nasdaq Composite zabilježili najgoru sesiju od 2022.
Zagrebačka burza: Rezultati izbacili Končar D&ST u orbitu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Rezultati izbacili Končar D&ST u orbitu
ZAGREB - Rast indeksa uz povećan promet u srijedu na Zagrebačkoj burzi.
Franklin Templeton razmatra Solana ETF nakon uspjeha s Ethereumom
KRIPTOVALUTE
Franklin Templeton razmatra Solana ETF nakon uspjeha s Ethereumom
NEW YORK - Franklin Templeton nastavit će istraživati više imovine za podupiranje novih ETF-ova spot kriptovaluta, uključujući one temeljene na Solani.
Austrijanci sve više koriste vlakove za putovanje prema hrvatskoj obali, a tako prevoze i automobile
NOVI TREND
Austrijanci sve više koriste vlakove za putovanje prema hrvatskoj obali, a tako prevoze i automobile
BEČ - Sve više građana Austrije koji ljetuju u Hrvatskoj koristi novu opciju prijevoza do obale, odnosno vlakove koji imaju mogućnost prijevoza i osobnih automobila.
Azijska tržišta: Indeksi pali, na udaru kineski proizvođači električnih automobila
RASPRODAJA
Azijska tržišta: Indeksi pali, na udaru kineski proizvođači električnih automobila
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta pala su u srijedu jer su trgovci procijenili srpanjske podatke o poslovnoj aktivnosti iz Japana i Australije te tehnološke zarade iz SAD-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE