GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koronakriza i masovno tiskanje novca idu na ruku investitorima u bitcoin

Koronakriza i masovno tiskanje novca idu na ruku investitorima u bitcoin
BITCOIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2020 / 15:00
Autor: Siniša Malus
ANALIZA - Kasnije danas dogodit će se tzv. novo prepolovljenje bitcoina, što na pojednostavljen način znači da će u jednakim vremenskim intervalima kao i dosad u optjecaj dolaziti upola manje bitcoina.

Neki već predviđaju da će se cijena bitcoina povećati, što se dogodilo nakon prvog i drugog prepolovljenja, odnosno 2012. i 2016. godine.

O učincima prepolovljenja bitcoina 2020., prvom otkad je bitcoin eksplodirao na globalnoj sceni kao rezultat masovnog optimizma tijekom 2017. godine, raspravljalo se godinama.

Nitko ne zna kako će cijena bitcoina reagirati na pritisak ponude, premda su mnogi u zajednici bitcoina i kriptovaluta uvjereni da će se cijena bitcoina na kraju povećati.

No, u kratkom roku očekuje se da će tržište bitcoina biti visoko volatilno.

"Kroz danas ćemo vjerojatno vidjeti povećanu volatilnost i taktičko trgovanje uoči prepolovljenja", kaže u napomeni Marcus Swanepoel, izvršni direktor londonske bitcoin i kripto razmjene Luno.

Već je uočen porast volatilnosti tijekom prošlog tjedna.

Nakon što je započela prošlog tjedna po cijeni ispod 9.000 USD, cijena bitcoina porasla je na preko 10.000 USD prije nego što se korigirala tijekom vikenda.

"Povratak na 8000 dolara ne bi bio veliko iznenađenje," rekao je Rich Rosenblum, suodgovornik trgovanja GSR-ovog proizvođača kripto-tržišta sa sjedištem u Hong Kongu, dodavši, "vjerojatno ćemo vidjeti povećanu volatilnost do svibnja , uz pandemiju, trajne poticajne mjere i prepolovljenje. "

Bitcoin je jedno od kategorija imovine s najbljim povratom u razdoblju pada na globalnim tržištima u ožujku, s time da se cijena bitcoina više nego udvostručila s najnižih vrijednosti od oko 4000 dolara.

Mnoge mjenjačnice bitcoina i kriptovaluta izvijestile su o povećanom broju korisnika i većoj količini trgovanja.

"Bitcoin je porastao preko 100% u posljednjih nekoliko mjeseci i vjerujemo da je veći dio tog porasta upravljan stalnom potražnjom maloprodaje", rekao je Scott Freeman, suosnivač ikompanije JST Capital sa sjedištem u New Yorku.

"Očekujemo stalnu volatilnost, ali očekujemo da ćemo vidjeti bitnu dugoročnu nagradu za rizik u bitcoinu i također očekujemo da njegovo kretanje neće biti u korelaciji s tradicionalnim financijskim kategorijama imovine."

U međuvremenu, zajednicu bitcoina i kriptovaluta prošlog je tjedna prodrmala informacija da legendarni makro investitor Paul Tudor Jones kupuje bitcoin kao zaštitu protiv inflacije za koju smatra da dolazi kao posljedica koronavirusa i tiskanja novca središnjih banaka, a što je izazvano ekonomskim zastojem uslijed pandemije.

U pismu klijentima Jones je rekao da ga bitcoin podsjeća na ulogu koju je zlato igralo 1970-ih.

"Mislimo da bi ovo mogao biti presudni trenutak za bitcoin", rekao je Freeman reagirajući na Jonesovo pismo, koje u cijelosti možete pročitati ovdje.

"S obzirom na krizu COVID-19 i jednostavnu monetarnu politiku glavnih središnjih banaka, stvarni novac i makro investitori sve su više zabrinuti zbog vrijednosti tradicionalnih financijskih sredstava", rekao je Freeman, dodavši:

"Tijekom proteklog tjedna primili smo nekoliko poziva institucionalnih ulagača koji bitcoin sada vide kao veliku zaštitu protiv jednostavnih politika novca i nadasve globalne recesije. "

Tagovi: prepolovljenje bitcoina, bitcoin, kriptovalute, Paul Tudor Jones II, zlato, inflacija, tiskanje novca, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE