GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Korona i američke carine pogodili francuski izvoz vina u 2020.

Korona i američke carine pogodili francuski izvoz vina u 2020.
VINO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.02.2021 / 14:25
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Američke carine i zatvaranje restorana, barova i aerodromskih trgovina u mnogim zemljama radi suzbijanja koronavirusa izbrisali su 14 posto prihoda francuskih izvoznika vina i žestokih pića u 2020. godini, priopćilo je udruženje FEVS.

Prodaja vina i žestokih alkoholnih pića u inozemstvu pala je prošle godine za dvije milijarde eura, na 12,1 milijardu eura, objavila je u četvrtak Federacija francuskih izvoznika vina i alkoholnih pića (FEVS).

Sektor je drugi na ljestvici vodećih francuskih izvoznika, nakon zrakoplovne industrije.

U 2019. izvoz vina i žestokih alkoholnih pića snažno je porastao budući da su izvoznici ubrzano knjižili narudžbe u očekivanju američkih carina.

Prošle su godine isporuke u SAD, najveće inozemno tržište francuskih vina i žestokih pića na koje otpada četvrtina izvoza, pale 18 posto, na 3,1 milijardu eura.

Američka vlada uvela je dodatne carine na određene proizvode Europske unije, uključujući francuska vina, u sklopu 17-godišnjeg spora oko subvencija proizvođačima zrakoplova.

"Američko tržište zadržalo je status simbola u godini koju su obilježile trgovinske napetosti i epidemija covida 19", zaključilo je udruženje, dodavši da treba hitno riješiti spor s Washingtonom.

Smanjen je i izvoz u Kinu, za 15 posto, odražavajući utjecaj pandemije koja se počela širiti u azijskom divu uoči kineske nove godine, pogodivši potrošnju tijekom blagdana. Prodaja u Singapuru i Hong Kongu pala je 31 odnosno 6 posto, objavio je FEVS.

Francuzi su pak prošle godine pojačano pili vino i žestice kod kuće, što je tek djelomično kompenziralo zatvaranje barova, restorana i bescarinskih trgovina u zračnim lukama, navodi se u priopćenju.

Ukupni je izvoz šampanjca i konjaka, daleko najpopularnijih žestokih i alkoholnih francuskih pića u inozemstvu, pao je lani više od 20 posto.

Godina 2021. mogla bi biti bolja ako pandemija popusti, napominju u udruženju, ukazujući na pozitivne naznake u nekim zemljama u posljednjem tromjesečju 2020. godine.

"Očekujemo oporavak aktivnosti (u 2021.). Nazire se svjetlo na kraju tunela, s obzirom na cijepljenje (protiv covida 19)", rekao je na konferenciji za novinare zamjenik predsjedatelja FEVS-a Antoine Leccia.

U SAD-u i dalje očekuju slabe rezultate, procjenjujući da će izvoz nemuzirajućih vina, koja ne uključuju žestice poput konjaka, vjerojatno pasti za 1,1 milijardu eura, procjena je predsjednika FEVS-a Cesara Girona.

Tagovi: francusko vino, izvoz francuskog vina
PROČITAJ I OVO
Pandemija smanjila konzumaciju piva u Češkoj
PIVO
Pandemija smanjila konzumaciju piva u Češkoj
PRAG - Konzumacija piva u Češkoj pala je u pandemijskoj 2020. godini na najnižu razinu u gotovo 60 godina, pokazali su podaci udruge pivara.
Puni profil Ipsilona do tunela Učka otvorit će se znatno prije roka
IPSILON
Puni profil Ipsilona do tunela Učka otvorit će se znatno prije roka
PULA - Jučerašnje otvaranje Parka narodnog ustanka u Pazinu, gdje je Bina Istra bila donator, bila je prigoda da upitamo direktora upravljanja i održavanja Christiana Santalezu kako napreduju radovi na Ipsilonu.
Kina bi mogla testirati svoju digitalnu valutu na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu
TEST
Kina bi mogla testirati svoju digitalnu valutu na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu
PEKING - Kina bi mogla testirati svoju digitalnu valutu među stranim sportašima na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022. godine.
Svjetska potrošnja vina najmanja od 2002.
VINO
Svjetska potrošnja vina najmanja od 2002.
PARIZ - Svjetski potrošnja vina u 2020. godini pala je za tri posto u odnosu na 2019., na najnižu razinu od 2002. godine, navodi se u izvješću koje je objavila Međunarodna organizacija za vinogradarstvo i vinarstvo.
Stratezi JPMorgana zabrinuti za bitcoin
BITCOIN
Stratezi JPMorgana zabrinuti za bitcoin
NEW YORK - Kad je u posljednjih nekoliko navrata Nikolaos Panigirtzoglou svjedočlio ovako negativnom trendu u cijeni bitcoina, kupci bi se vratili i spriječili dublju korekciju. Ovoga puta, strateg JPMorgana je zabrinut.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE