GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Konzumerizam oteo duh Božića

Konzumerizam oteo duh Božića
BOŽIĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.12.2013 / 19:38
Autor: Ivan Brodić
KOLUMNA - Prilično nestvarno zvuči priča Deutsche Wellea o tomu kako su u vrijeme Prvoga svjetskoga rata ratnici spontano, u vrijeme Božića, prekinuli ratovanje kako bi obavili svoje vjerske potrebe i pokopali mrtve.
Nitko sa sigurnošću ne može reći kada se Isus Krist, Bogočovjek i ishodište onoga što smatramo kršćanstvom, rodio. U životu istinskoga kršćanina taj je događaj svakoga dana, no čovjek kao krajnje duhovno biće trebao je neki dan kada će se sjećati možda najrevolucionarnijega događaja u povijesti. Ova je memorija, kako piše akademik Franjo Šanjek u svojoj skripti o kalendarima, počela političkom odlukom nastavka slave rođenja mnogih poganskih božanstava, u vrijeme zimskoga solsticija.

Politički se kroz povijest ovo obilježavanje i nastavilo, vladari i upravljači u to su vrijeme potpisivali primirja, puštali zatvorenike, opraštali dugove, svečano otvarali javne radove, kako to piše Jacques Le Goff u knjizi "Civilizacija srednjevjekovnog Zapada". Tako je bilo sve do pojava ideja u krajnjim slobodama i marketinške revolucije sredine 20. stoljeća kada obilježavanje Božića seli fokus s duhovne srži na posjedovno stvaranje sreće – konzumerizam.

Zemlja u kojoj smo počeli bilježiti zaposlene umjesto nezaposlenih (postalo nam je jednostavnije), mogla bi o depresiji koju uzrokuje nemogućnost posjedovanja štošta za reći, stoga utopistički zvuče riječi koje je uputio sarajevski teolog i komunikolog fra Drago Bojić ovih dana. Rekao je, naime, kako se duh Božića ne može pronaći na policama supermarketa.

Dodajmo i to kako bi globalna kolektivna svijest ovoga Božića trebala patiti od nečiste savjesti zbog milijunskog egzodusa kršćana s njihova ishodišta Bliskoga istoka, a sve prema liniji koju je zamislio Samuel Huntington u svojoj knjizi "Sukob civilizacija". Američka, prema Bushu mlađemu križarska intervencija, ugrozila je kršćanstvo u njegovoj kolijevci.

U svemu ovome, valjda još od vremena Milanskoga edikta, čiju smo 1700. obljetnicu nedavno proslavili, sudjeluju i religijske elite, tako ugodno smještene u sjeni svojih političkih, korporativnih i vojnih zaštitnika.

I ovaj nam je Božić pokazao kako su istinski kršćani, bez obzira na konfesiju, progonjeni gotovo kao u vrijeme prvih progonstava, samo ovoga puta profinjenije, konzumerističkim napadom na samo ishodište Novoga zavjeta – Isusovo rođenje. Prepoznali su to mnogi ugledni teolozi Evangeličke, Katoličke, Reformirane i Anglikanske crkve koji već desetljećima upozoravaju na negativnu stranu konzumerizma kako za vrijeme blagdana tako i inače.

Pravedno je zbog toga, i pred kolektivnom savješću i pred ljudima, to što su i iz samoga vrha najveće kršćanske elite zapuhali neki novi vjetrovi. Papa Franjo, naime, nagovještava mogući društveni zaokret i izbavljenje iz čvrstoga stiska politke, krupnoga kapitala i konzumerizma. Neobično je to važno i za oporavak ovoga društva, većinski konfesionalno pod jurisdikcijom Vatikana. Profesorica Jadranka Brnčić s Teološkog fakulteta Matija Vlačić Ilirik,  kaže kako upravo organizirane religijske elite drže ključ njegova oporavka zbog svoga golemoga utjecaja na stanovništvo.

Nije ovdašnja posebnost pojava da su biskupske i velikodostojničke odaje radi zadržavanja vlastitih privilegija otuđile bit Božića. Nije novost niti to što se te stvari sporo mijenjaju. Novi vjetrovi u zapadnim crkvama došli su i do Vatikana odakle je papa Franjo odaslao neke nove smjernice i prema Hrvatskoj. Neki već u ovoj božićnoj poslanici s Kaptola prepoznaju pozitivne promjene.

Ne dijelim taj optimizam, ali svakako je vrijeme za pozitivniju godinu i na tom planu.
Tagovi: Božić, konzumerizam, Franjo Šanjek, Jacques Le Goff, Milanski edikt, Jadranka Brnčić, Vatikan, Drago Bojić, Samuel Huntington
PROČITAJ I OVO
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
CLOSING BELL ZSE
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
LONDON - Cijene nafte na međunarodnim tržištima u petak su se stabilizirale iznad 77 dolara budući da je prva dražba državnih zaliha u Kini neutralizirala utjecaj globalnih poremećaja u proizvodnji i smanjenih zaliha.
Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna s različitim predznacima
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna s različitim predznacima
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi u petak su završili trgovanje s različitim predznacima, uz nešto niži promet nego dan ranije, a u fokusu investitora ponovno je bila dionica Spana, čija se cijena spustila na 200 kuna.
HPK: Stočarski sektor pred urušavanjem zbog visokih troškova
PROBLEMI
HPK: Stočarski sektor pred urušavanjem zbog visokih troškova
ZAGREB - Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore su upozorili da je stočarski sektor pred urušavanjem, razmjeri šteta u stočarstvu kreću se od 1,5 do 2 milijarde kuna, zbog čega traže od Vlade i resornog ministarstva donošenje hitnih mjera.
Pad proizvodnje mlijeka, prirast goveda, ovaca i koza
PAD
Pad proizvodnje mlijeka, prirast goveda, ovaca i koza
ZAGREB - U Hrvatskoj je 2020. godine porasla proizvodnja goveda, ovaca i koza, dok je nastavljen pad proizvodnje mlijeka, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Evergrande nije platio, neizvjesnost među investitorima raste
PRIJETI PROPAST
Evergrande nije platio, neizvjesnost među investitorima raste
PEKING - Evergrande nije ponudio bilo kakve informacije o tome je li platio dospjelu tranšu obveznica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE