GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kontejnerski promet: Trst i Rijeka po intenzitetu rasta ispred Kopra

Kontejnerski promet: Trst i Rijeka po intenzitetu rasta ispred Kopra
USPOREDBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.07.2013 / 10:10
Autor: SEEbiz / iCapital
ANALIZA - Kako je Luka Rijeka u posljednje vrijeme, zbog najavljene dokapitalizacije i proširenja kontejnerskog kapaciteta puštanjem u rad nadograđenog terminala Brajdica, dosta spominjana u investitorskim krugovima, odlučili smo usporediti kretanje kontejnerskog prometa u sjevernojadranskim lukama u prvoj polovici ove godine, kao i protekle godine.

Prošlu je godinu obilježio pad kontejnerskog prometa u gotovo svim sjevernojadranskim lukama osim Trsta čiji se promet povećao za 4,6% u odnosu na 2011. U prvoj pak je polovici ove godine slika potpuno suprotna, pri čemu su sve promatrane luke ostvarile rast kontejnerskog prometa u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a upravo Trst i Rijeka vodeći su u tom pogledu s povećanjem od 14% odnosno 12%.

U Luci Rijeka nedavno je uspješno završena prva razvojna faza projekta proširenja kontejnerskog terminala Brajdica. Kompanija Adriatic Gate Container Terminal investirala je više od 30m EUR u opremanje novog pristaništa i skladišnog prostora za kontejnere, izgrađenog od strane Lučke uprave Rijeka kao dio Rijeka Gateway projekta. Proširenje terminala uključuje 320m novog pristaništa, udvostručen skladišni kapacitet, dvije post-panamax obalne dizalice, šest kontejnerskih mostova za skladišni prostor te još dva kontejnerska mosta za željeznicu. Spomenute investicije trebale bi omogućiti terminalu Brajdica 24% veći promet u 2013. u iznosu 157.000 TEU, prema planu menadžmenta koji također predviđa 245.000 TEU u 2015.

Također, Luka Rijeka se sprema i na dokapitalizaciju čime bi osigurala dio sredstava za dovršetak drugog kontejnerskog terminala Zagrebačko pristanište, projekta vrijednog 70m EUR koji bi u konačnici (2017.) trebao imati kapacitet oko 500.000 TEU godišnje, kao i za razvoj pozadinskog terminala na Škrljevu vrijednog oko 40m EUR. Samim time, čelnici luke očekuju porast ukupnog kontejnerskog kapaciteta na preko 1.000.000 TEU godišnje do 2017.

Kontejnerski promet Luke Koper se u 1H 2013. poboljšao za 6% u odnosu na 1H 2012. te je dosegao 2,9m tona, dok se mjeren jedinicom TEU povećao za 1%. Konkurentnost kontejnerskog terminala još uvijek je pod utjecajem odgoda produbljivanja prilaznog kanala prema luci, što će u konačnici omogućiti prolaz punih post-panamax brodova.

Ulaskom Hrvatske u EU na ovom tržištu možemo očekivati zanimljiv razvoj događanja, s obzirom da će Luka Rijeka postati konkurentnija zbog smanjene carinske procedure, što bi uz postepenu obnovu i razvoj prilazne željeznice trebalo omogućiti iskorištavanje dodatnog kapaciteta kontejnerskog terminala.

www.icapital.hr

Tagovi: Luka Rijeka, Luka Koper, Luka Trst, kontejnerski promet
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Posustali indeksi i trgovanje
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Posustali indeksi i trgovanje
BEOGRAD - Trgovanje na domaćem tržištu akcija danas je posustalo, a neznatno su oslabili i BELEX indeksi.
Zlatnim rezervama Srbija izbegla štetne uticaje koronakrize
ZLATO
Zlatnim rezervama Srbija izbegla štetne uticaje koronakrize
BEOGRAD - Srbija je zahvaljujući kupovini zlata proteklih godina uspela da obezbedi 31,26 tona ovog plemenitog metala i time osigura domaće tržište od prevelikog štetnog uticaja aktuelne pandemije koronavirusa na ekonomiju.
Goldman Sachs: Ne investirajte u bitcoin
KRIPTOVALUTE
Goldman Sachs: Ne investirajte u bitcoin
NEW YORK - Američka investicijska banka Goldman Sachs u izvješću je klijentima navela kako nema namjeru investirati u kriptovalute poput bitcoina.
Iz Vira ukradeno 110 tona šećera
ŠEĆER
Iz Vira ukradeno 110 tona šećera
VIROVITICA - Iz tvornice šećera u Virovitici ukradeno je 110 tona šećera, i počinjena je materijalna šteta od 374.800,00 kuna, izvijestila je u četvrtak virovitičko-podravska Policijska uprava.
Zagrebačka burza: Slab promet, indeksi porasli četvrti uzastopni dan
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet, indeksi porasli četvrti uzastopni dan
ZAGREB - Četvrti uzastopni rast indeksa na Zagrebačkoj burzi danas je bio popraćen slabim prometom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE