GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Konkurentnost Hrvatske stagnira; veliki pad u makroekonomskoj stabilnosti

Konkurentnost Hrvatske stagnira; veliki pad u makroekonomskoj stabilnosti
BOLJI ZA JEDNO MJESTO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2011 / 11:57
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nakon što je Hrvatska prošle godine zabilježila pad za pet mjesta u odnosu na 2009. godinu, nepovoljni je trend u 2011. godini zaustavljen. Ovogodišnji realni rast za jednu poziciju u odnosu na 2010. smješta Hrvatsku na 76. mjesto među 142 zemlje svijeta.
Hrvatska je od 2002. godine, kada je prvi put uključena u ovo mjerenje, do danas bilježila oscilirajuće kretanje na ljestvici konkurentnosti koje karakterizira razdoblje realnog napretka od 2005. do 2007, a potom od 2008. do 2011. kontinuirano padanje.

Rezultati istraživanja temelje se na javno dostupnim statističkim pokazateljima kao i na perceptivnim podacima dobivenim kroz istraživanje mišljenja rukovoditelja tvrtki. Ove godine u istraživanje ih je bilo uključeno više od 14000. Metodologija Svjetskog gospodarskog foruma temelji se na analizi 12 faktora konkurentnosti koji uključuju institucije, infrastrukturu, makroekonomsku stabilnost, zdravlje i osnovno obrazovanje, visoko obrazovanje, efikasnost tržišta rada, efikasnost tržišta roba, tehnološku spremnost, poslovnu sofisticiranost, inovativnost, veličinu tržišta i financijsko tržište.

Švicarska kao prvorangirana tj. najkonkurentnija zemlja na svijetu zadržala je vodstvo na ljestvici i ove godine, a slijede ju Singapur, Švedska, Finska i SAD. Nove članice EU imaju različite trendove. Slovenija, Slovačka i Rumunjska bilježe znatan pad, dok ostale zemlje uglavnom stagniraju.

Ovogodišnji rezultati Hrvatske kazuju da smo zabilježili značajniji pad u makroekonomskoj stabilnosti (70.) i inovativnosti (76.), te efikasnosti tržišta rada (116.) i roba (114.). I nadalje su zabrinjavajući nalazi kvalitete institucija (90.) u kojoj posebno značajno mjesto zauzima efikasnost javne uprave i sudstva. S druge strane, kao potencijal naše konkurentnosti ističu se tehnološka spremnost (38.), infrastruktura (39.), zdravlje i osnovno obrazovanje (48.) te visoko obrazovanje (56.).

Hrvatska se i ove godine nalazi u okruženju jugoistočne Europe - Crne Gore na 60. poziciji, Makedonije na 79. poziciji te Albanije koja je samo 2 mjesta iza Hrvatske, na 78. poziciji.

„Minimalni pomak Hrvatske prema gore u odnosu na prošlogodišnje istraživanje ne može se, nažalost, interpretirati kao napredak već isključivo kao dokaz stagnacije a alternativa višegodišnjem padu nije stagnacija nego rast koji u slučaju Hrvatske mora biti brži i radikalan.  Zato je važno sada i odmah kreirati i ubrzano provoditi gospodarske politike koje vode održivom i konkurentskom napredovanju na svim razinama – nacionalnoj, regionalnoj i županijskoj. Nije to više od krucijalne važnosti za naš život sutra ili iduće godine – mi danas odlučujemo kako će se u Hrvatskoj živjeti za 5, 10 i 15 godina“, istaknuo je Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost.

Članovi Nacionalnog vijeća ocijenili su da dobiveni rezultati pozivaju na nužnost zajedničkog djelovanja ključnih dionika u ubrzanju strukturnih promjena u gospodarstvu te prioritetno fokusiranje na identificirane ključne probleme.

Tagovi: konkurentnost, Nacionalno vijeće za konkurentnost, Ivica Mudrinić, makroekonomska stabilnost, inovativnost, tržište rada
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi porasli zahvaljujući dobrim kineskim podacima
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli zahvaljujući dobrim kineskim podacima
ŠANGAJ - Na većini azijskih burzi u srijedu su cijene dionica porasle, treći dan zaredom, što se zahvaljuje solidnim makroekonomskim pokazateljima iz Kine, no trguje se oprezno zbog kaotične debate između kandidata za predsjednika SAD-a.
Wall Street pao uoči predsjedničke debate
PAD
Wall Street pao uoči predsjedničke debate
NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale, nakon tri dana rasta, jer su ulagači bili oprezni uoči prve debate dvaju kandidata za predsjednika SAD-a.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Dalekovod dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Dalekovod dobitnik dana
ZAGREB - Zagrebačka je burza danas ponudila slabašan promet i pad indeksa.
Dolar blago ojačao; u fokusu predsjednička debata u SAD-u
FOREX
Dolar blago ojačao; u fokusu predsjednička debata u SAD-u

LONDON - Tečaj dolara blago je ojačao u utorak na međunarodnim tržištima premašest najznačajnijih svjetskih valuta dok tržišta čekaju prvu debatu američkih predsjedničkih kandidata Donalda Trumpa i Joa Bidena.

Naručeno više od 1,2 milijardi doza ruskog cjepiva protiv koronavirusa
CJEPIVO
Naručeno više od 1,2 milijardi doza ruskog cjepiva protiv koronavirusa
MOSKVA - Ruski fond za izravna ulaganja (RDIF) dosad je iz raznih zemalja svijeta zaprimio zahtjeve za ukupno više od 1,2 milijarde doza cjepiva Sputnik V koje se koristi za borbu protiv koronavirusa, prenose u utorak ruski mediji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE