GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Konferencija "Inovacije u Srbiji - izazovi i mogućnosti" u Beogradu u četvrtak

Konferencija
PACINNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.12.2015 / 17:48
Autor: u Beogradu u četvrtak
BEOGRAD - U okviru projekta za saradnju u oblasti inovacija Pacinno (Platform for trans-Academic Cooperation in Innovation) koji se sprovodi u osam zemalja Jadranske regije, Institut "Mihajlo Pupin" organizovaće prvu "Public Policy" konferenciju "Inovacije u Srbiji - izazovi i mogućnosti" u Beogradu u četvrtak, 10. decembra u hotelu Metropol Palace sa početkom u 9:30 časova.
Pacinno je jedan od brojnih međunarodnih projekata koje Institut "Mihajlo Pupin" sprovodi uz podršku Evropske unije. Ovaj projekat ima za cilj stvaranje platforme za podsticanje, rast i širenje inovacija u zemaljama Jadranske regije koja u jedinstven sistem povezuje akademske i istraživačke institucije, nosioce inovacionih politika i poslovni sektor u cilju razmene iskustava i razvoja saradnje u inovacijama između zemalja.

"Podrška inovacijama i njihova promocija predstavljaju veliki globalni izazov. Veliki naučni potencijal konzorcijuma i dosadašnji konkretni rezultati projekta daju nam sigurnost da ćemo se sa ovim izazovom i dalje uspešno nositi" rekao je Dejan Paunović iz Instituta "Mihajlo Pupin".

Konferencija će pružiti pregled stanja inovativnosti u Jadranskoj regiji, naročito u Srbiji. Biće predstavljeni problemi i izazovi sa kojima se Srbija sreće na polju podrške preduzetništvu, kao i koraci koje državne institucije preduzimaju u okviru podrške malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima za jačanje inovativnosti.

"Jedan od glavnih istraživačkih rezultata Pacinno projekta je kreiranje inovacionih mapa Jadranskog regiona. Ovaj alat omogućio je bolje razumevanje nacionalnih inovacionih sistema i uporednu procenu razlika performansi u Jadranskoj regiji" rekao je Dr Claudio Cozza sa Univerziteta u Trstu.

Neki od ciljeva projekta Pacinno su: prevazilaženje glavnih prepreka i barijera ekonomskog razvoja zemalja Jadranske regije, povezivanje istraživača i naučnih institucija sa privredom, podsticanje konkurentnosti manjih firmi (u Hi-Tech i u tradicionalnim industrijama), upoznavanje istraživača sa biznis i menadžerskim veštinama i promocija kreiranja inovativnih start-up kompanija. Namera je da se iskoristi proaktivna uloga univerziteta i istraživačkih organizacija za jačanje inovativnosti u regionu kroz razmenu i prekogranični transfer najboljih praksi širom Jadranske regije.

Pacinno ima ključnu ulogu u umrežavanju akademskih i poslovnih institucija sa namerom da stvori mrežu javnih i privatnih istraživačkih institucija u regionu povezanih u platformu i da kroz analizu inovativnih sistema i procesa razvije detaljne inovacione mape za svaku zemlju učesnicu u projektu.

Pacinno projekat ima osam partnera: osim Instituta "Mihajlo Pupin", u projektu učestvuju i Univerzitet u Trstu (Italija), koji je i koordinator projekta, Ekonomski fakultet u Sarajevu (Bosna i Hercegovina), COBIK Centar (Slovenija), Medicinski fakultet Univerziteta u Rijeci (Hrvatska), Ekonomski fakultet u Podgorici (Crna Gora), Univerzitet u Tirani (Albanija) i Jonski univerzitet (Grčka). Ukupna vrednost projekta je više od pet miliona evra, a sprovodi se od novembra 2013. do novembra 2016. godine.

Zbog ograničenog broja mesta za učešće na konferenciji neophodno je prijavljivanje i akreditacija na dejan.paunovic@institutepupin.com

Tagovi: Inovacije u Srbiji - izazovi i mogućnosti, Pacinno projekat, Uroš Paunović, Institut Mihajlo Pupin
PROČITAJ I OVO
Investitori ne žele riskirati, dolar jača
FOREX
Investitori ne žele riskirati, dolar jača
LONDON - Dolar je ojačao u utorak prema košarici najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima jer su vijesti o porastu broja novozaraženih i uvođenju mjera za suzbijanje širenja zaraze odvratile ulagače od rizičnijih valuta i okrenule ih američkoj, koju smatraju sigurnom lukom.
Zagrebačka burza: CROBEX pao treći dan zaredom
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX pao treći dan zaredom

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u utorak su glavni dionički indeksi blago oslabili, pri čemu Crobex već treći dan zaredom, jer nema vijesti koje bi mogle značajnije potaknuti ulagače.

U dobnoj strukturi turista u Hrvatskoj najviše smanjen udio starijih od 55
STRUKTURA
U dobnoj strukturi turista u Hrvatskoj najviše smanjen udio starijih od 55
ZAGREB - Koronakriza utjecala je na putovanja raznih dobnih skupina, a posebno je smanjila putovanja "seniora", što pokazuje sustav eVisitor po kojemu je u prvih šest mjeseci ove godine u Hrvatskoj najviše smanjen udjel turista starijih od 55 godina, za 10 postotnih bodova u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
Oprez na azijskim tržištima, blagi rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Oprez na azijskim tržištima, blagi rast indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u utorak trguje oprezno, nakon snažnog rasta cijena dionica dan prije, dok je na kineskim burzama nastavljen rast indeksa.
Wall Street snažno porastao na početku tjedna
SNAŽAN RAST
Wall Street snažno porastao na početku tjedna

NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica snažno porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo pokazateljima iz američkog i kineskog gospodarstva, pa su vijesti o širenju koronavirusa u SAD-u ostale u drugom planu.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE