GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Konačna odluka o euru u lipnju

Konačna odluka o euru u lipnju
EUROZONA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2022 / 10:21
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Konačna odluka o uvođenju eura bit će donesena u lipnju, piše u petak Jutarnji list, ističući da je inflacija u Hrvatskoj veća je nego što dopušta Vijeće EU, ali u obzir će uzeti energetsku krizu.

Kad se govori o ulasku Hrvatske u eurozonu u planiranom ruku, vlada konsenzus da je to "vrlo vjerojatno".

Konačna odluka bit će poznata u lipnju kad će Europska komisija i Europska središnja banka objaviti izvješće s ocjenom ispunjavaju li i članice koje još nisu uvele euro, pa tako i Hrvatska, kriterije konvergencije.

Neslužbene informacije o tome trebale bi biti poznate već potkraj svibnja. U Hrvatskoj narodnoj banci kažu da očekuju "pozitivne ocjene", uzimajući u obzir kretanja u Hrvatskoj i Europskoj uniji te odgovarajuće referentne vrijednosti za kriterije stabilnosti cijena, održivosti i stabilnosti javnih financija, stabilnosti tečaja i konvergencije dugoročnih kamatnih stopa.

Kao najproblematičniji kriterij dosad se izdvajala inflacija, koja će se mjeriti od travnja prošle do travnja ove godine. Prema nominalnim kriterijima, ne bi smjela nadmašiti prosjek u tri zemlje s najnižom stopom inflacije tijekom 12 mjeseci, uvećanu za 1,5 postotni bod.

Prema izračunu Marine Tkalec, više znanstvene suradnice na Ekonomskom institutu, u razdoblju od ožujka do ožujka najnižu inflaciju imale su Grčka, Portugal i Malta, a prosjeku je iznosila 2,1 posto. Kada se uveća za 1,5 poena, znači da bi u Hrvatskoj mogla najviše iznositi 3,6 posto.

Međutim, u tom razdoblju inflacija u Hrvatskoj iznosila je 4,1 posto. Kako se sličan rezultat može očekivati i za razdoblje travanj - travanj, proizlazi da Hrvatska doista ne ispunjava referentni kriterij za inflaciju. Ipak, Tkalec vjeruje da će konačna ocjena biti prolazna, piše novinarka Jutarnjeg lista Marina Klepo.

Tagovi: eurozona, uvođenje eura, inflacija, Marina Tkalec
PROČITAJ I OVO
U Europi se gomilaju zalihe kave
KAVA
U Europi se gomilaju zalihe kave
LONDON - Europa gomila zalihe kave kako bi izbjegla teškoće koje bi mogle iskrsnuti početkom iduće godine stupanjem na snagu uredbe Europske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kavu (ICO).
Spajić: Uskoro linija Budva – Dubrovnik
NAJAVE
Spajić: Uskoro linija Budva – Dubrovnik
BUDVA – Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom (JPMD) i kompanije Dukley Marina potpisali su danas u Budvi Sporazum o predaji Luke Budva državi.
Azijska tržišta: Indeksi mješoviti, strahuje se od dužeg razdoblja visokih kamata
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi mješoviti, strahuje se od dužeg razdoblja visokih kamata
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta bila su mješovita nakon što su minute posljednje sjednice američke središnje banke otkrile zabrinutost dužnosnika Fed-a zbog ljepljive inflacije, pri čemu su se članice činile hladne noge na moguća smanjenja kamatnih stopa.
Wall Street: Indeksi pali, zapisnici Feda zabrinuli investitore
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi pali, zapisnici Feda zabrinuli investitore
NEW YORK - Američki indeksi pali su u srijedu jer je zapisnik sa sastanka Federalnih rezervi u svibnju izazvao zabrinutost zbog tvrdoglave inflacije, što ukazuje da središnja banka možda neće uskoro smanjiti kamatne stope.
Zapisnici Federalnih rezervi: Zabrinutost zbog izostanka napretka oko inflacije
BRIGE
Zapisnici Federalnih rezervi: Zabrinutost zbog izostanka napretka oko inflacije
WASHINGTON - Dužnosnici Federalnih rezervi postali su zabrinutiji na svom posljednjem sastanku o inflaciji, a članovi su naznačili da im nedostaje samopouzdanja da krenu naprijed u smanjenju kamatnih stopa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE