GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kompanija OHM Mamula traži dozvolu za gradnju pomorskog kanala

Kompanija OHM Mamula traži dozvolu za gradnju pomorskog kanala
KANAL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.09.2020 / 18:10
Autor: SEEbiz
TIVAT - Tivatska kompanija OHM Mamula Montenegro DSD uputila je zahtjev Ministarstvu održivog razvoja za izdavanje građevinske dozvole za podmorski kabal od deset kV za napajanje ostrva Lastavica i tvrđave Mamula, kao i za trafostanicu 10/0,4 kV, prenosi Pobjeda.

U toku je rekonstrukcija tvrđave Mamula u jedinstveni hotel muzejskog karaktera, kategorije pet zvjezdica i kapaciteta 34 hotelske sobe, ugostiteljskim objektima, spomen-sobom, sportskim, edukativnim i pratećim sadržajima, a sve u skladu sa konzervatorskim uslovima.

Skupština je u decembru 2015. godine usvojila odluke o davanju u dugoročni zakup lokaliteta ostrva Lastavice sa tvrđavom Mamula. Ugovor o zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamulom na 49 godina zaključen je prije pet godina sa švajcarskom kompanijom Orascom.

Protokol o primopredaji, na osnovu ugovora o dugoročmom izdavanju ostrva sa tvrđavom Mamula, potpisali su sredinom juna 2017. godine predstavnici države i kompanije Orascom, koja je osnivač kompanije OHM Mamula.

Visina ugovorene investicije sa kompanijom Orascom je 15 miliona, a investicionim programom je predviđeno da će do 200 radnih mjesta biti direktno i indirektno otvoreno tokom rada rizorta, odnosno da će od projekta tokom prvih deset godina država prihodovati 7,5 miliona po osnovu kombinovanih prihoda, ne računajući zakupninu.

U informaciji o stepenu napretka radova, koju je Ministarstvo održivog razvoja i turizma dostavilo Vladi u julu, navodi se da su radovi u toku i do sada je uloženo osam miliona eura, a da će se do kraja godine investirati još pet miliona.

Izvršni direktor kompanije OHM Mamula Predrag Nenezić je početkom ove godine saopštio da se dosadašnje investicije, uz pripremu projektne dokumentacije, odnose na nabavku opreme, pripremne radove, angažovanje domaćih i stranih konsultanata, te prvu fazu građevinskih i konzervatorskih radova.

– Planirana ulaganja za ovu godinu su 5,1 milion eura, a za narednu 6,45 miliona. Vrijednost Mamule kao kulturne baštine osnovna je ideja vodilja za oblikovanje i koncipiranje budućeg turističkog proizvoda, i zbog toga su zaštita ostrva i maksimalno pažljiv i promišljen odnos, srž glavnog projekta, kao i sveobuhvatnog konzervatorskog programa – rekao je ranije Nenezić.

On očekuje da bi ukupna investicija trebalo da premaši 20 miliona eura.
Kako je ranije saopšteno iz kompanije OHM Mamula, transformacija ostrva Lastavica i utvrđenja Mamula, uz minimalne intervencije i očuvanje istorijske i arhitektonske autentičnosti i integriteta lokaliteta, kao i uvođenje hotelskih sadržaja uz upotrebu ekoloških i održivih metoda, osnovne su karakteristike projekta koji realizuje ta kompanija.

Iz OHM Mamula su kazali da se rekonstrukcija tvrđave Mamula i ostrva planira kroz glavni projekat, u skladu sa prethodno izdatim konzervatorskim i urbanističko-tehničkim uslovima i najvišim međunarodnim standardima zaštite životne sredine, uz maksimalno očuvanje originalne fizionomije predjela i svih zatečenih elemenata utvrđenog kompleksa.

Tagovi: OHM Mamula, pomorski kanal, ostrvo Mamula, Predrag Nenezić, Orascom, crnogorski turizam
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE