GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Komercijalni smještaj u 2020. se brojem noćenja vratio 20 godina unazad

Komercijalni smještaj u 2020. se brojem noćenja vratio 20 godina unazad
KATASTROFA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.03.2021 / 10:11
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U komercijalnom smještaju u Hrvatskoj je 2020. boravilo sedam milijuna turista ili 64,2 posto manje nego 2019., dok je 41 milijun noćenja smanjenje za 55,3 posto, ali i povratak na razine od prije 20 godina, što je izravna posljedica koronavirusa i ograničenja putovanja, ističu iz DZS-a.

"Nakon što je u 2019. dosegnuta najveća vrijednost od 91 milijun noćenja turista u komercijalnom smještaju u Hrvatskoj, broj noćenja u 2020. vratio se na razinu od prije 20 godina", komentiraju dodatno uz podatke o fizičkom turističkom prometu u komercijalnom smještaju u 2020. iz DZS-a (Državni zavod za statistiku).

Stranih turista je u tim objektima unatoč svim ograničenjima putovanja i u 2020. bilo više nego domaćih, odnosno stranaca je došlo 5,5 milijuna, koji su ostvarili 35,4 milijuna noćenja, što je pad od 68 odnosno od 58 posto u usporedbi s 2019.

Pad fizičkog turističkog prometa u 2020. u komercijalnim smještajnim objektima 'ublažili' su pak domaći turisti, kojih je bilo 1,5 milijuna, a njihovih noćenja 5,4 milijuna, čime su u manjku od 34,2 posto odnosno oko 24 posto.

Gotovo jednak broj kao domaćih, 1,5 milijuna, prošle je godine u komercijalne objekte stiglo i turista iz Njemačke, koji su tradicionalno ostvarili i najviše noćenje među svim turistima, 11,7 milijuna, čime su zadržali prvo mjesto u hrvatskom turizmu. Njih je u odnosu na 2019. došlo oko 49 posto manje, a noćenja su imali oko 40 posto manje, pri čemu iz DZS-a napominju da su njemački turisti najviše svojih noćenja ili gotovo 44 posto ostvarili u objektima u Istarskoj županiji.

Veliki minusi zabilježeni su i s drugih tržišta, s kojih su turisti u 2020. dolazili u Hrvatsku, a nakon Nijemaca po udjelu u noćenjima slijede Slovenci, Poljaci, Česi, Austrijanci i Talijani.

Istra je regija/županija u koju je osim Nijemaca prošle godine i ukupno došlo najviše turista, 1,7 milijuna, što je 75 posto manje nego u 2019., a i ukupno noćenja je u toj regiji bilo najaviše, 11,5 milijuna ili 72 posto manje.

S 1,3 milijuna turista Istru slijedi Primorsko-goranska županije te Splitsko-dalmatinska sa 1,2 milijuna turista, ali koja je na drugom mjestu, iza Istre, sa gotovo 8 milijuna noćenja, dok ih je u Primorsko-goranskoj bilo 7,8 milijuna.

I po vrstama smještajnih komercijalnih objekata Istra je u 2020. imala najveću posjećenost i najviše noćenja u svim vrstama među svim županijama, a ukupno je najviše noćenja među svim vrstama smještaja, 60,4 posto od ukupnih ili 24,6 milijuna, ostvareno u odmaralištima i sličnim objektima za kraći odmor, u što ulazi i privatni smještaj. Time je broj noćenja u tom smještaju smanjen za 46,6 posto.

Kampovi i prostori za kampiranje su na drugom mjestu sa 9,1 milijun noćenja, što je pad od 52,3 posto, dok su treći hoteli sa 7 milijuna noćenja ili minusom od 73 posto.

Od ukupnih milijun kreveta raspoloživih za turista, najviše ih je i u 2020., kao i ranijih godina, bilo u objektima iz skupine odmarališta i slični - gotovo 640 tisuća, što je i 61 posto od ukupnog broja, dok je u hotelima bilo dostupno 153 tisuće kreveta ili udjel od 14,6 posto.

Rovinj prvi među odredištima

Dugogodišnji 'šampion' hrvatskog turizma Rovinj i u 2020. je upio zabilježiti najviše noćenja među svim odredištima u Hrvatskoj, 1,7 milijuna, a sa po 1,2 milijuna slijede ga Medulin i Poreč, dok je Dubrovnik imao 776 tisuća noćenja. Za sve te gradove to je u odnosu na 2019. i veliki pad noćenja - za Rovinj od 55 posto, za Poreč od 62 posto, za Medulin od 51,4 posto, a za Dubrovnik najveći od 82 posto.

Tagovi: komercijalni smještaj, hrvatski turizam, Rovinj, Dubrovnik, Opatija, otok Krk
PROČITAJ I OVO
Internet pomogao skoku prodaje paške jenjetine
JANJETINA
Internet pomogao skoku prodaje paške jenjetine
PAG - Unatoč lockdownu i zatvorenim restoranima u kojima smiju raditi samo terase, paška janjetina i paški sirevi i ove su godine našli svoje mjesto na tržištu i put do onih koji je obožavaju.
Azijska tržišta: Indeksi stagniraju, kineski BDP porastao manje od očekivanja
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi stagniraju, kineski BDP porastao manje od očekivanja
ŠANGAJ - Na azijskim tržištima burzovni indeksi u petak stagniraju, nakon što je objavljen podatak o rekordnom, ali slabijem nego što se očekivalo rastu kineskog gospodarstva u prvom tromjesečju.
Goldman Sachs prognozira strelovit rast cijene bakra
BAKAR
Goldman Sachs prognozira strelovit rast cijene bakra
NEW YORK – Robni analitičari Goldman Sachsa kažu da je bakar nova nafta i predviđaju rast cijene crvenog metala na 11.000 američkih dolara po metričkoj toni
Dow Jones na novom rekordu nakon odličnih rezultata i dobrih svježih podataka
REKORDI
Dow Jones na novom rekordu nakon odličnih rezultata i dobrih svježih podataka
NEW YORK - Wall Street je i u četvrtak bio preplavljen optimizmom, a to se najviše može zahvaliti brojnim dobrim poslovnim rezultatima, a i kvalitetnim makroekonomskim podacima.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi blago pali drugi dan zaredom
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi blago pali drugi dan zaredom
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su glavni dionički indeksi blago pali, drugi dan zaredom, uz i dalje skroman promet, pri čemu su u fokusu invstitora bile dionice Adris grupe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE