GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Komemoracija Aleksandri Zec: Institucije zaštitile počinitelje zločina i osramotile Hrvatsku

Komemoracija Aleksandri Zec: Institucije zaštitile počinitelje zločina i osramotile Hrvatsku
ZLOČIN BEZ KAZNE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2016 / 16:52
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Povodom 25 godina od ubojstva Aleksandre, Marije i Mihajla Zeca, Antifašistička liga održala je u srijedu komemoraciju i položila vijence kod Adolfovca na zagrebačkom Sljemenu, ustvrdivši da se radi o jednom od najsramotnijih poglavlja novije hrvatske povijesti jer su institucije države "na kraju praktički zaštitile počinitelje zločina i time odaslali zastrašujuću poruku građanima".
Zagrebačka obitelj Zec - otac Mihajlo, supruga Marija i njihova dvanaestogodišnja kći Aleksandra likvidirani su vatrenim oružjem u noći na 8. prosinca 1991.

Imućni zagrebački mesar Mihajlo Zec ubijen je kada je pokušao pobjeći iz svoje kuće na Trešnjevci u koju su oko 23 sata upale naoružane osobe, a njegovu suprugu i maloljetnu kći ubojice su odvele do planinarskog skloništa doma Adolfovac na Sljemenu te ih tamo pogubili.

Nedugo nakon što je policija pronašla tijela, uhićeni su pripadnici Merčepove postrojbe - Munib Suljić, Igor Mikola, Siniša Rimac, Nebojša Hodak i Snežana Živanović od kojih su neki pred istražnim sucem priznali ubojstva, no na suđenju je utvrđeno kako pred istražnim sucem nisu imali odvjetnika, a što su po zakonu za tako teško djelo morali imati, pa su njihovi raniji iskazi "izbačeni", te su oni oslobođeni.

Pravosuđe nije procesuiralo počinitelje zločina, a isplata jednokratne novčane pomoći Dušanu i Gordani Zec 30. travnja 2004. ostala je jedini čin podrške preživjelima s hrvatske strane.

Antifašistička liga u priopćenju ističe da unatoč građanskim inicijativama i kazališnoj predstavi redatelja Olivera Frljića ni danas nema spomenika na mjestima pogubljenja na Trešnjevci i na Sljemenu.

"Ovaj zločin jedno je od najsramotnijih poglavlja novije hrvatske povijesti. Počinitelji su bili pripadnici specijalnih policijskih postrojbi koji su oslobođeni zbog proceduralnih grešaka. Na ovom mjestu, na 25. godišnjicu tog tragičnog događaja za obitelj Zec i sramotnog za Hrvatsku trebali bi umjesto predstavnika organizacija civilnog društva i Zagreba stajati Predsjednica Republike i predsjednik Vlade, kao i predstavnici najviših sudskih vlasti", rekao je na komemoraciji predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić.

Kao najsramotnijim je u ovom slučaju za Hrvatsku ocijenio potpuno zakazivanje institucija države koje su "na kraju praktički zaštitile počinitelje zločina i time odaslali zastrašujuću poruku hrvatskim građanima i prouzročili sramotu za našu državu, koja će je još dugo pratiti".

Novinar Drago Pilsel podsjetio je da je nakon toga "Siniša Rimac postao tjelohranitelj ministra obrane Gojka Šuška, a 30. svibnja 1995. primio orden Nikole Šubića Zrinskog, visoko priznanje za junački čin u ratu iz ruku tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana".

"Za Srpsko narodno vijeće ubojstvo obitelji Zec jednako je stravično i teret je ovog društva kao i egzekucija hrvatske obitelji Čengić 1992. u Erveniku. Vrijeme je da se prestanemo sjećati poraza i pobjeda i da našu djecu učimo o civilnim žrtvama, o sudbinama ovih i svih drugih ljudi u proteklom ratu. Sjećanje na Aleksandru Zec mora biti duboko antiratno sjećanje koje bi u našem obrazovnom sustavu kod djece trebalo izazivati fiziološko gađenje, a ne oduševljavanje ratnim vozilima i oružjem", poručila je Aneta Lalić iz Srpskog narodnog vijeća.

Aleksandra, Marija i Mihajlo pokopani su u Gornjoj Dragotinji, pokraj Prijedora, rodnom mjestu Mihajla Zeca.

Foto: Hrvatska danas

Tagovi: Aleksandra Zec, Sinioša Rimac, Tomislav Merčep, Drago Pilsel, Zoran Pusić, Antifašistička liga
PROČITAJ I OVO
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
CLOSING BELL ZSE
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
LONDON - Cijene nafte na međunarodnim tržištima u petak su se stabilizirale iznad 77 dolara budući da je prva dražba državnih zaliha u Kini neutralizirala utjecaj globalnih poremećaja u proizvodnji i smanjenih zaliha.
Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna s različitim predznacima
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna s različitim predznacima
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi u petak su završili trgovanje s različitim predznacima, uz nešto niži promet nego dan ranije, a u fokusu investitora ponovno je bila dionica Spana, čija se cijena spustila na 200 kuna.
HPK: Stočarski sektor pred urušavanjem zbog visokih troškova
PROBLEMI
HPK: Stočarski sektor pred urušavanjem zbog visokih troškova
ZAGREB - Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore su upozorili da je stočarski sektor pred urušavanjem, razmjeri šteta u stočarstvu kreću se od 1,5 do 2 milijarde kuna, zbog čega traže od Vlade i resornog ministarstva donošenje hitnih mjera.
Pad proizvodnje mlijeka, prirast goveda, ovaca i koza
PAD
Pad proizvodnje mlijeka, prirast goveda, ovaca i koza
ZAGREB - U Hrvatskoj je 2020. godine porasla proizvodnja goveda, ovaca i koza, dok je nastavljen pad proizvodnje mlijeka, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Evergrande nije platio, neizvjesnost među investitorima raste
PRIJETI PROPAST
Evergrande nije platio, neizvjesnost među investitorima raste
PEKING - Evergrande nije ponudio bilo kakve informacije o tome je li platio dospjelu tranšu obveznica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE