GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koliku otkupnu cijenu može postići NLB?

Koliku otkupnu cijenu može postići NLB?
NLB
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.05.2017 / 17:39
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Članovi Nadzornog odbora Slovenskog državnog holdinga (SDH) trebali bi u petak potvrditi prospekt za prodaju Nove ljubljanske banke (NLB) ili raspon cijene po dionici.

Kako će glasati nije poznato. S jedne strane su želje i očekivanja države kao vlasnika, na drugoj strani su financijska tržišta sa svojom realnošću i zakonima. Država je obznanila da želi za dionicu Nove Ljubljanske banke dobiti relativno optimističnu cijenu od najmanje 0,9 posto u odnosu na knjigovodstvenu vrijednost, izvještava RTV Slovenije.

S druge strane, evropske banke se u ovom trenutku prodaju po prosječnoj cijeni od oko 80 posto knjigovodstvene cijene. Prema pisanju časopisa Finance članovi Nadzornog odbora trebaju odlučivati ​​o rasponu od 0,75 do 0,85 posto knjigovodstvene vrijednosti, što bi značilo da bi za 50 posto banke bilo istrženo 562 do 750 milijuna eura.

Hoće li to biti dovoljno za politiku ili će to biti prvi korak dovoljan za Nadzorni odbor? Ako nadzornici prihvate prijedlog Uprave, daljnji scenarij je jasan. Cjelovit dokument s oko 700 stranica istog dana će radi skrbnog pregleda poslati Agenciji za tržište vrijednosnih papira, a u drugoj polovici tjedna službeni privatizacijski prospekt bit će objavljen.

Složeniji i uglavnom manje predvidljiv scenarij bi uslijedio ako Nadzorni odbor ne bi potvrdio prijedlog cijene. U tom slučaju, Uprava banke u skladu sa Zakonom o trgovačkim društvima suglasnost će tražiti od slovenske Vlade kao skupštinu SDH-a i u tom slučaju, s obzirom na nejedinstveno raspoloženje oko privatizacije NLB-a teško se može očekivati suglasnost. Ako bi se prodaja provela, dionice bi oko sredine lipnja počele kotirati na Ljubljanskoj borzi i u Londonu.

Slovenska država se u slučaju NLB-a obavezala da će banku prodati u zamjenu za odobrenje državne potpore od Europske komisije. Sredinom maja objavom namjere o objavi prospekta za prvo izdavanje dionica (IPO) pokrenula je postupke za prodaju najmanje 50 i najviše 75 posto minus jednu dionicu. Prospekt sa cjenovnim rasponom trebao bi biti objavljen ovih dana, a potom će uslijediti upis zainteresovanih za kupnju dionica.

Tagovi: Nova ljubljanska banka, Slovenski državni holding, Europska komisija, Vlada Slovenije,
PROČITAJ I OVO
Mali: Jedno javno preduzeće ide na IPO
NAJAVE
Mali: Jedno javno preduzeće ide na IPO
BEOGRAD – Srbija je danas prvi put emitovala 12-godišnje dinarske obveznice u vrednosti od sedam milijardi dinara, kaže ministar finansija Siniša Mali i najavljuje da bi Srbija uskoro trebalo da dobije strategiju razvoja tržišta kapitala.
Euro potonuo najniže u tri godine
FOREX
Euro potonuo najniže u tri godine
LONDON - Tečaj eura oslabio je u utorak na međunarodnim tržištima prema najnižim razinama u tri godine u odnosu na dolar, na koje je u jednom trenutku skliznuo u ponedjeljak, dok investitori za nove smjernice čekaju nove podatke o ekonomskoj klimi u njemačkom gospodarstvu.
Evo što donosi najveću zaradu u srpskoj poljoprivredi
HRANA
Evo što donosi najveću zaradu u srpskoj poljoprivredi
BEOGRAD - Proizvodnja lešnika, rukole, kukuruza i šećerne repe donose najveću zaradu proizvođačima.
Kineski apetit za divljim životinjama na jenjava unatoč virusu
POTRAŽNJA
Kineski apetit za divljim životinjama na jenjava unatoč virusu
PEKING - Posljednja dva tjedna kineska policija pretresa kuće, restorane i improvizirane tržnice diljem zemlje i uhićuje ljude koji krše privremenu zabranu lova, prodaje ili konzumacije divljih životinja.
Proizvođačke cijene u poljoprivredi porasle 2,4 posto
TREND
Proizvođačke cijene u poljoprivredi porasle 2,4 posto
ZAGREB - Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u četvrtom tromjesečju prošle godine porasle su za 2,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2018. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE