GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koliko je svjetskog novca ukupno u bitcoinu?

Koliko je svjetskog novca ukupno u bitcoinu?
ANALIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2021 / 21:44
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Proteklih je tjedana bitcoin većinom pod pritiskom prodavatelja iako mu se cijena proteklih dana donekle stabilizrala.

Poznati investicijski portal Investopedia pokušao je dokučiti koliko je novca investirano u bitcoin.

Prvo ćemo izračunati ukupnu vrijednost bitcoina jer to je najlakše. Prema podacima CoinMarketCapa, vrijednost svih bitcoina na svijetu iznosila je 653 milijarde dolara na dan 30. svibnja 2021. Za usporedbu, Forbes je neto vrijednost Amazona procijenio na 177 milijardi dolara. To čini tržišnu kapitaliuzaciju bitcoina gotovo četiri puta većom od Bezosove kompanije.

Da bismo stekli uvid u to koliko se svjetskog novca nalazi u bitcoinima, moramo odrediti ukupan iznos novca. Ispostavilo se da ovo nije najlakše odgovoriti. Takav izračun mogao bi uzeti u obzir desetke kategorija bogatstva, uključujući novčanice, plemenite metale, račune na tržištu novca i dug. Money Project pokušao je izračunati ukupan iznos globalne cirkulacije novca u svibnju 2020. godine i procijenio je oko 35,2 bilijuna američkih dolara.

To znači da bitcoin čini oko 1,8% procijenjene vrijednosti sveukupnog novca iz izvješća The Money Project.

Kako bitcoin stoji u uusporedbi sa zlatom? Napokon, dio ljudi i dalje zlato smatra pravim novcem. To je zasigurno zlatni standard s kojim se moraju uspoređivati druge valute. Počinjemo s podacima Svjetskog savjeta za zlato.

Procijenili su da je do kraja 2019. godine ukupno kroz povijest iskopano oko 197.576 tona zlata. Prosječno se godišnje iskopa oko 2.500 tona, tako da možemo sigurno procijeniti oko 200.000 tona zlata koje je postojalo na kraju 2020. godine. Cijena zlata po unci bila je 1.913,4 dolara. Dakle, ukupnu vrijednost zlata možemo procijeniti kao: 200.000 tona zlata x 32.150,7 unci po toni x 1.913 dolara po unci = 12,3 bilijuna dolara.

Prevedeno, ukupno je vrijednost svih bitcoina iznosila samo oko 5,3% vrijednosti ukupne količine zlata.

Tagovi: bitcoin, kriptovalute, novac, zlato, Amazon, Jeff Bezos, plemeniti metali
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE