GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koje su obaveze Vlade Srbije prema aranžmanu sa MMF

Koje su obaveze Vlade Srbije prema aranžmanu sa MMF
ARANŽMAN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2015 / 14:25
Autor: SEEbiz / Tanjug
WASHINGTON - Vlada Srbije se u okviru aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) obavezala na sprovođenje niza reformskih mera - od rešavanja problema makroekonomskih neravnoteža do reformisanja državnih preduzeća.
U okviru Memoranduma o ekonomskim i finansijskim merama za period 2015-2017. godine, objavljenom na zvaničnoj internet stranici MMF-a, Vlada Srbije se obavezala na uvođenje niza mera fiskalne konsolidacije koje bi do 2017. trebalo da preokrenu trend rasta javnog duga i koji bi od te godine trebalo da krene stazom pada.

Prema memorandumu, Vlada je obećala da će do kraja marta izmeniti zakon o zapošljavanju tako da dobijanje socijalne pomoći bude bolje usaglašeno sa konkretnim programima obuke, zatim da će usvojiti plan finansijskog restrukturiranja
Elektroprivrede Srbije (EPS), kao i Program transformacije Poreske uprave za period 2014/2019. godini, na kome radi Ministarstvo finansija.

I kompanija Železnice Srbije bi do kraja ovog meseca trebalo da bude razdvojena u četiri preduzeća: Železnice AD, preduzeće za prevoz putnika, za prevoz robe i za infrastrukturu. Predviđeno je i da novo preduzeće za prevoz robe više ne dobija državne subvencije, pošto će od januara 2018. godine funkcionisati na čisto komercijalnoj bazi.

Prema memorandumu, ostaje još 15 dana i do spajanja Puteva Srbije i Koridora Srbije, što će doneti formiranje jedinstvene kompanije sa zadatkom gradnje i održavanja puteva u Srbiji.

Planom Vlade se predviđa da do kraja ovog meseca bude usvojen novi zakon o investicijama, koji će zameniti i proširit obim aktuelnog zakonskog rešenja.

Analiza sistema javne uprave bi, takođe, trebalo da bude gotova do kraja marta, kako bi se utvrdilo gde su najveći viškovi zaposlenih i gde se može postići najveće poboljšanje efikasnosti.

Za 1. april 2015. godine, Vlada Srbije najavljuje poskupljenje struje za 15 odsto, preko rasta cena kilovata i uvođenja akcize,
kao i pronalaženje rešenja za Petrohemiju.

U maju bi, kako je navela Vlada u Memorandumu, trebalo da bude doneta odluka o rekonstrukciji i proširenju kapaciteta Aerodroma "Nikola Tesla", dok je za jun predviđeno usvajanje novog zakona o inspekcijskom nadzoru zarad smanjenja sive ekonomije i korupcije.

U junu bi glavna vest trebalo da bude zakon o zaradama državnih službenika (o platnim razredima), koji bi tada trebalo da se nađe pre Narodnom skupštinom i da bude usvojen do sredine oktobra, a da stupi na snagu od januara 2016. godine uz određeni tranzicioni period.

Jun mesec je, takođe, rok u kojem država treba da formira sveobuhvatan registar zaposlenih u javnom sektoru, uključujući i lokalni nivo i državna preduzeća. Do juna bi trebalo da bude i promenjen zakon o javno-privatnim partnerstvima, kao i da bude izmenjen zakon o rokovima plaćanja. Za jun je najavljeno i donošenje sveobuhvatne strategije za rešenje rizičnih kredita u bankama.

Mesec septembar je rok da Vlada Srbije završi sa "dijagnostikovanjem" svih banaka u Srbiji, kako bi se utvrdilo da li negde postoji slabost u finansijskom sektoru, ali i mesec kada bi srpske vlasti trebalo da usvoje plan korporativnog i finansijskog restrukturiranja Železnice, koji će pripremiti u saradnji sa Svetskom bankom, Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Evropskom unijom i konsultantima.

Zadatak Vlade za oktobar mesec je da Srbijagas dobije plan finansijskog restrukturiranja, kao i rok da se završi detaljna analiza svih ušteda koje se mogu postići restrukturiranjem javne uprave. Za poslednji mesec ove godine, Vlada je predvidela uvođenje takse za korišćenje infrastrukture Železnice Srbije, zatim predstavljanje planova za racionalizaciju Fonda za razvoj i agencija AOFI i SIEPA, kao i pravni okvir za konverziju prava korišćenja u pravo svojine.

Memorandumom je predviđeno i da u toku ove godine počne i privatizacija Telekoma Srbije, s tim što rokovi nisu definisani.

Tagovi: Vlada Srbije, MMF, Međunarodni monetarni fond, fiskalna konsolidacija, struja, Aerodrom Nikola Tesla
PROČITAJ I OVO
Turska zabranila izvoz limuna
ZABRANE
Turska zabranila izvoz limuna
BEOGRAD - Turska je zbog rasta tražnje i podmirivanja sopstvenog tržišta zabranila izvoz limuna do avgusta i ova ograničenja mogla bi da dovedu do nestašice ovog voća na tržištu Srbije i drugih zemalja, izjavio je Rasim Ljajić, ministar trgovine.
Bitcoin prošao znatno bolje od američkih indeksa u prvom kvartalu
KRIPTOVALUTE
Bitcoin prošao znatno bolje od američkih indeksa u prvom kvartalu
NEW YORK - Bitcoin je pao manje od glavnih američkih dioničkih indeksa u prvom tromjesečju, ali još uvijek nije dokazano da može djelovati kao "sigurno utočište" u vrijeme tržišnih previranja.
Beogradska berza: Uzleteli indeksi, Aerodrom Nikola Tesla skočio 20%
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Uzleteli indeksi, Aerodrom Nikola Tesla skočio 20%
BEOGRAD - Indeksi Beogradske berze zabeležili su danas snažan oporavak, pri čemu je akcija Aerodroma “Nikola Tesla” ostvarila rekordan skoki od 20 procenata.
Kako je domišljati njemački poljoprivrednik riješio problem radne snage?
SEZONCI
Kako je domišljati njemački poljoprivrednik riješio problem radne snage?
BERLIN - U Njemačkoj se strahuje da bi ove godine moglo ponestati voća i povrća, a ono kojega će i biti vjerojatno u drastično manjim omjerima, zasigurno će poskupjeti.
Hrvatska plaća najskuplju premiju na zaduživanje u posljednjih trinaest mjeseci
ZADUŽIVANJE
Hrvatska plaća najskuplju premiju na zaduživanje u posljednjih trinaest mjeseci
ZAGREB - Promijenjene okolnosti na financijskim tržištima poskupjele su i prinose na državne vrijednosne papire.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE