GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Knjiga koja respektira proturječja oko Tita

Knjiga koja respektira proturječja oko Tita
BIOGRAFIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.01.2016 / 22:02
Autor: Miroslav Flego
KOLUMNA - Prošle godine je objavljeno nekoliko vrlo vrijednih publicističkih knjiga, ali, kako ocjenjuju znalci, biografija "Tito" dvojca Ive i Slavka Goldsteina u izdanju Profila, izdvaja se ne samo što detaljno fokusira život čovjeka, jednog od najznačajnijih osoba 20. stoljeća već progovara o vremenu koje je Broz obilježio.
Na preko 900 stranica Goldsteini u 13 poglavlja donose priču o životu Josipa Broza i pri tom, kako je na promociji u lipnju prošle godine rekao koautor Ivo Goldstein, nisu se željeli opredjeliti "ni za ni protiv Tita". Prvo poglavlje je predgovor u kojemu autori objašnjavaju metodologiju i dvojbe koje su imali pri pisanju Titove biografije, a u posljednjem, 15. poglavlju je tekst o tome kako i što se sve pisalo o Titu do sada te popis izvora, publicističkih radova, memoaristike, članaka i studija kojima su se služili a to je zaista impresivan popis.

U predgovoru autori navode kako pri pisanju nisu mogli zatomiti obiteljska, osobna sjećanja na vrijeme o kojemu pišu, ali ne nauštrb objektivnosti. Ivo Goldstein je rekao na promociji u Zagrebu kako "ovo nije knjiga ni za ni protiv Tita".

- Ne zanemarujući svoje osobne doživljaje, ali nastojeći da ih razumijemo bez suviše emocija i stavimo u širi kontekst, u toj razlici dviju autorskih generacija, pokušali smo uravnotežiti ocjenu o Titu – procijeniti što su opće prilike u socijalističkoj Jugoslaviji donijele u njihovim životima, a što su uskratile. U toj ocjeni sasvim realno i gotovo paralelno opstaju vrlo raznorodni, čak proturječni osjećaji – i gorčina i pozitivno priznanje i mnogo toga drugoga. Sroga obojica autora ove knjige smatraju da o Titu i njegovu djelovanju i iz tog aspekta mogu artikulirati smirene i nepristrane ocjene. Naposljetku, radi se i o profesionalizmu, o tome kako se svaki istraživač prošlosti mora odmaknuti od vlastite ili obiteljske memorije te istraživati i pisati vodeći strogo računa o pravilima formalne logike, znanstvene metodologije i posebnih pravilahistoričarskog zanata – navode autori u predgovoru.

Čitateljima će neko poglavlje, odnosno, razdoblje Titova života i djelovanja, biti zanimljivije od drugog pa će na svoje doći i oni koji Tita obožavaju, i oni koji ga mrze, i oni koji žele dobiti što objektivniju sliku o čovjeku kojega neki drže među najvećim svjetskim državnicima, a neki među deset najvećih svjetskih diktatora. Ivo i Slavko Goldstein svim ovim skupinama donose gomilu argumenata pa neka sami nastave istraživati područje koje ih posebno zanima. Naime, knjiga sadrži preko dvije tisuće bilješki koje čitatelja upućuje na dokumente i knjige u kojima će pronaći što ih zanima. Netko će možda prigovoriti da je u Titovoj biografiji malo prostora dobila tema poslijeratnih zločina komunista i partizana pa i tragedija na Bleiburgu ili ubojstvo Andrije Hebranga gdje autori iznose niz činjenica (u tom poglavlju je 258 bilješki u kojima će zainteresirani pronaći više detalja ili dokaza) i ne stavljaju se ni na jednu stranu. Donose podatak da je na Bleiburgu ubijeno, prema podacima koje su utvrdili znanstvenici, oko 70 000 ljudi od čega je 50 tisuća Hrvata i 20 tisuća Slovenaca, Srba, Bošnjaka, Makedonaca, pripadnika postrojbi koje su surađivale s okupatorom. Hebranga je, prema najnovijoj i najobinijoj Titovojbiografiji, bez sumnje, ubijen, a to, kao ni Bleiburg, nije bilo moguće bez Titova znanja i, u slučaju Hebranga, dozvole.

Zanimljivo je i poglavlje koje obrađuje sukob sa Staljinom gdje se Tito pokazao odlučnim iako je sve do starosti intimno bio razočaran što je morao prekinuti sa Sovjetskim Savezom koji je svim komunistima bio uzor. Titov odnos prema hrvatskim političarima koji su odstupili od partijske linije što je kulminiralo krajem 1971. sjednicom u Karađorđevu, bio je pun razumijevanja pa Goldsteini iznose tezu da je Tito četiri godine, još od pojave Deklaracije o hrvatskom jeziku, pokušavao sa Savkom Dabčević Kučar i Mikom Tripalom razgovarati o pojavama nacionalizma (na što je bio posebno osjetljiv, ne samo na hrvatski već i na srpski!) i nagovoriti ih da obuzdaju nacinalističke težnje koje su se među hrvatskim studentima i intelektualcima pojavile krajem 60-ih iako je za neke zahtjeve iz Hrvatske imao razumijevanja, poput liberalizacije društva. Četiri godine je Tito imao strpljenja politički pregovarati s hrvatskim vodstvom, navodi se u Titovoj biografiji, ali tek kada je vidio da su uporni i ne odustaju, sazvao je sjednicu u Karađorđevu i smjenio Savku i Miku. No, nije naredio njihov kazneni progon kao u slučaju mnogih prolječara. Tito, tvrde Goldsteini, nije bježao od toga da je Hrvat i donose dokumente u kojima izjavljuje da je Hrvat, ali se smatrao Jugoslavenom jer je on, vjerovao je, stvorio Jugoslaviju i pripada podjednako i Hrvatima, i Srbima, i Slovencima,i svim drugim narodima bivše propale države. Dosta prostora je dobila Brozova supruga Jovanka koja je zadnjih desetak godina Titova života imala ozbiljnih psihičkih problema što široj javnosti do sada nije bilo poznato, i zbog čega su ih, iz sigurnosnih razloga ("ja sam u stanju svašta učiniti!", vikala bi kada bi imala napade) i fizički razdvojili.

Naravno, ovu biografiju sigurno neće pročitati najžešći desničari i oni koji Tita nazivaju jednonogim satrapom, najvećim ratnim zločincem,
diktatorom i kako sve već ne, (ne samo zato što je od preko 900 stranica), ali bilo bi dobro barem da pročitaju neke dijelove kako bi stvorili
objektivniju sliku o čovjeku kojega toliko mrze, ponekad ni ne znaju zašto. Svima ostalima preporuka da ju pročitaju ma što netko zbog toga mislio o njima.

Tagovi: Josip Broz Tito, Ivo Goldstein, Slavko Goldstein, Miko Tripalo, Savka Dabčević Kučar, Staljin, SSSR, Jovanka Broz
PROČITAJ I OVO
Deveti uzastopni mjesec rasta vrijednosti udjela mirovinskih fondova
TREND
Deveti uzastopni mjesec rasta vrijednosti udjela mirovinskih fondova
ZAGREB - Na kraju siječnja 2021. vrijednost udjela (NAV) hrvatskih obveznih mirovinskih fondova iznosio je 120,24 milijarde kuna.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli više od dva posto
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi potonuli više od dva posto
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica zaronile na najniže razine u mjesec dana jer je ulagače uznemirio oštar pad cijena dionica na Wall Streetu, nakon što su prinosi na američke državne obveznice dosegnuli najviše razine u godinu dana.
Wall Street oštro pao, tehnološki sektor pod pritiskom
OŠTAR PAD
Wall Street oštro pao, tehnološki sektor pod pritiskom
NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi oštro pali, pri čemu je Nasdaq zabilježio najveći dnevni gubitak u četiri mjeseca, što je posljedica pritiska na tehnološki sektor nakon rasta prinosa na državne obveznice.
Beogradska berza: Živo trgovanje na MTP, na Regulisanom tržištu tajac
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Živo trgovanje na MTP, na Regulisanom tržištu tajac
BEOGRAD – Tržišna aktivnost na Multilateralnoj trgovinskoj platformi (MTP) spasila je današnji ukupan promet na Beogradskoj berzi, budući da je investiciona aktivnost na Regulisanom tržištu potpuno zatajila.
Potražnja za kontejnerima ne posustaje
KONTEJNERI
Potražnja za kontejnerima ne posustaje
BERLIN - Usprkos pandemiji koronavirusa ili možda upravo zbog nje, već skoro šest mjeseci ne posustaje potražnja za kontejnerima za prijevoz tereta. Porastao je i promet brodara. Novinari Deutsche Wellea pokušali su odgovoriti zašto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE