GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Klimatski uvjeti ubili hrvatsku proizvodnju jabuka, mandarina i šljiva

Klimatski uvjeti ubili hrvatsku proizvodnju jabuka, mandarina i šljiva
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.07.2020 / 20:09
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Za strateški zaokret u sektoru voća i povrća potrebna je bolja organizacija proizvodnje, udruživanje i povezivanje proizvođača, odnosno jačanje horizontalne i vertikalne integracije, rečeno je na Smarterovoj prezentaciji stanja na tržištu voća i povrća u RH.

Uslijed korona krize i značajnog smanjenja turističke potrošnje, hrvatsko tržište voća i povrća doživjelo je velike promjene koje su utjecale na ponudu i potražnju, na cjenovne oscilacije ovisne o odnosima ponude i potražnje na globalnom tržištu, te na dostupnost robe iz domaće proizvodnje.

Zbog klimatskih uvjeta već je sada vidljivo da će u Hrvatskoj doći do pada proizvodnje kod većine vodećih voćnih vrsti (jabuka, mandarina, šljiva), dok su na tržištu cijene uglavnom nešto više u odnosu na prošlu godinu. Kod proizvodnje većine povrća nisu se dogodili nikakvi ekstremni poremećaji pa procjenjujemo urod približno na razini prošle godine, dok je na tržištu vidljiv pad cijena između 12 do 20 posto što je uvjetovano tržišnim prilikama“, rekao je vodeći čovjek Smartera, konzultantske tvrtke specijalizirane za poljoprivredu i prehrambenu industriju te predsjednik Uprave ENNA Fruita Denis Matijević, na Smarterovoj prezentaciji stanja na tržištu voća i povrća u RH.
Hrvatskoj poljoprivredi potreban snažan zaokret

Hrana, osima zadovoljavanja osnovnih prehrambenih zahtjeva, treba biti dostupna svima po pristupačnim cijenama, a da bi se to ostvarilo, lokalnim poljoprivredama potrebni su značajni poticaji države te podrška kako bi se povećala proizvodnja i raznolikost.
Korona kriza osvijestila je potrebu da se i u hrvatskoj poljoprivredi napravi snažan zaokret i krene u bolju organizaciju proizvodnje, udruživanja i povezivanja proizvođača, odnosno jačanje horizontalne i vertikalne integracije.

Samo jače međusobno povezivanje proizvođača i njihovo jače povezivanje s organizatorima proizvodnje, otkupljivačima i prerađivačko-prehrambenom industrijom, jamac je za povećanje konkurentnosti i razine samodostatnosti poljoprivredne proizvodnje te bolje organiziranosti tržišta koja će omogućiti dostupnost domaće robe na policama trgovačkih lanaca, ali isto tako i lakše apsorbiranje tržišnih viškova kroz izvoz.

Primjer iz prakse, koji prikazuje da kroz vertikalnu integraciju možemo bolje organizirati tržište jest vodeća tvrtka za organizaciju proizvodnje, otkup, distribuciju te preradu voća i povrća na području Hrvatske i regije ENNA Fruit, koja kroz kooperantsku suradnju otkupljuje svu ugovorenu proizvodnju, plasira je na domaće i ino tržište. Od početka godine izvezla je 640 šlepera robe (što je više od polovice ukupnog hrvatskog izvoza), od čega u protekla dva mjeseca više od 250 šlepera.

„Glavna tržišta tvrtke ENNA Fruit u tom razdoblju bila su Slovenija, Srbija, BiH i Italija. Očekuje se povećanje izvoza krajem ljeta te nam prve projekcije govore o dodatnom rastu izvoza posebice kada stigne sezona mandarina uz ostale artikle iz domaće poljoprivredne proizvodnje“, izjavio je Denis Matijević.

Očekivanja u proizvodnji voća i povrća u 2020. godini

Prema prvim procjenama Smartera, ove se godine zbog mraza očekuje pad proizvodnje jabuka na razinu od 55.000 tona. Nedovoljno oborina i izostanak navodnjavanja utjecat će na manju proizvodnju mandarina te se očekuje urod od oko 30.000 tona. Procjene kod povrća govore o proizvodnji primjerice oko 175.000 tona krumpira, 33.000 tona rajčice, te oko 25.000 tona lubenice, što je na razini prošle godine.

„Hrvatska proizvodnja voća i povrća ima ogromne potencijale s obzirom na nisku razinu samodostatnosti proizvodnje te očekivani rast potrošnje u idućim godinama, kako kroz povećanje turističke potrošnje tako i kroz rast potrošnje po glavi stanovnika. Ogromni su potencijali i za izvoz. Ono što je važno jest prepoznati uska grla u funkcioniranju tržišta odnosno cijelog opskrbnog lanca od proizvodnje, preko otkupa, do prodaje i izvoza“, naglasila je stručnjakinja Smartera Zvjezdana Blažić.

U otkupu i preradi voća i povrća uz velike prehrambene kompanije sudjeluje i velik broj malih prerađivačkih kompanija prisutnih na lokalnom tržištu. Prehrambena industrija u suradnji s organizatorima proizvodnje može biti snažan zamašnjak razvoju voćarske i povrtlarske proizvodnje. Veliki sustavi kao Podravka, Enna Fruit, poduzeća iz sustava Grupe Fortenova (PIK Vinkovci, Belje, Vupik), posljednjih godina ulažu velike napore u prijenos znanja malim poljoprivrednim proizvođačima, okrupnjavaju proizvodnje, organiziraju otkup, razvijaju nove proizvode, te marketing domaćeg kvalitetnog prerađenog voća i povrća.

Za proizvođače bez udruživanja bit će gotovo nemoguće u ovom sektoru koristiti operativne programe EU neophodne za unapređenje proizvodnje. Samo zajedničkim radom svih sudionika u lancu možemo očekivati jačanje proizvodnje voća i povrća na razinu koju imaju ostale mediteranske zemlje.

Tagovi: voćarstvo, voće, povrće, tržište hrane, Zvjezdana Blažić, Denis Matijević, hrvatska poljoprivreda,
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE