GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Klimatske promjene ugrožavaju proizvodnju kave

Klimatske promjene ugrožavaju proizvodnju kave
KAVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2023 / 10:58
Autor: SEEbiz
LONDON - Klimatske promjene utjecat će i na ljubitelje kave. Očekuje se da će se do 2100. godine površina pogodna za uzgoj kave zbog globalnog zatopljenja smanjiti za 54 posto, čak i ako se postignu globalni temperaturni ciljevi, navodi se u nedavno objavljenom izvješću britanske nevladine organizacije Christian Aid.

Upravitelji plantaža kave od Hondurasa do Etiopije već upozoravaju da ova biljka jako pati od klimatskih promjena, pa Christian Aid, kako prenosi njemačka novinska agencija dpa, poziva britanske vlasti da pomognu otpisom povijesnih dugova plantažera i pomoć u sanaciji gubitaka i štete uzrokovane atmosferskim zagrijavanjem.

Britanska nevladina organizacija izračunala je da će se površina pogodna za uzgoj kave globalno smanjiti za 54,4 posto zbog porasta temperatura i nepredvidivih uvjeta. Čak ni uspjeh u postizanju postavljenog klimatskog cilja ograničavanja globalnog zatopljenja na 1,5 do 2 stupnja Celzijusa u odnosu na predindustrijske razine ne bi trebao spriječiti smanjenje.

Više od polovice kave koja se konzumira na Otoku dolazi iz Brazila i Vijetnama, a te su dvije zemlje među najosjetljivijima na klimatske promjene. Početkom svibnja Vijetnam je zabilježio rekordno visoku temperaturu od 44,1 stupanj Celzijusa, a ekstremne temperature doživljavaju i susjedne zemlje.

Rastuće temperature, kao i nepredvidive padaline, bolesti, suše i klizišta uzrokovani klimatskim promjenama, tako ugrožavaju industriju kave i njezine proizvođače.

Tagovi: kava, klimatske promjene
PROČITAJ I OVO
Luksuzni sektor strahuje od kineskog tržišta
STRAHOVANJA
Luksuzni sektor strahuje od kineskog tržišta
LONDON - Luksuzne marke poput Hermesa usprkos lošoj ekonomskoj prognozi i dalje ostvaruju vrtoglave zarade, no kinesko tržište postaje im razlog za brigu, piše The Economist.
Srpski poljoprivrednici zatražili od države da robne rezerve otkupe 300.000 pšenice iz novog roda
PŠENICA
Srpski poljoprivrednici zatražili od države da robne rezerve otkupe 300.000 pšenice iz novog roda
BEOGRAD - Predstavnici poljoprivrednika u Srbiji zatražili su danas da Republička direkcija za robne rezerve pre žetve objavi da će kupiti 300.000 tona pšenice iz novog roda, što bi povećalo tražnju i podiglo cenu na tržištu koja je 12 dinara po kilogramu niža od cena na evropskim berzama.
Azijska tržišta: Nastavljen pad indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen pad indeksa
ŠANGAJ . Azijsko-pacifička tržišta su skliznula jer je Wall Street zabilježio pauzu u svom tržišnom usponu, a široki tržišni indeks fluktuirao je blizu svojih najviših razina zatvaranja od kolovoza 2022.
Njemačka vlada najavljuje bržu obnovu željeznica
ŽELJEZNICA
Njemačka vlada najavljuje bržu obnovu željeznica
BERLIN - Njemačka željeznička mreža djelomično je u lošem stanju - posljedice su kašnjenje vlakova. Vlada je u srijedu usvojila nacrt zakona o proširenju njemačkih željeznica.
Primorac: Veliki interes investitora za  hrvatske euroobveznice
OBVEZNICE
Primorac: Veliki interes investitora za hrvatske euroobveznice
ZAGREB - Ministar financija Marko Primorac je ocijenio da je zanimanje investitora za hrvatsku euroobveznicu bilo iznimno te kazao da je Hrvatska nakon ulaska u eurozonu i šengenski prostor sve snage usmjerila pristupanju OECD-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE