GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

KKR Institut: Balkan sve atraktivniji za ulaganja

KKR Institut: Balkan sve atraktivniji za ulaganja
IZVEŠTAJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.11.2014 / 23:16
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - U istraživanju KKR Globalnog instituta "Otvaranje sveta prema liderima Srednje i Istočne Evrope”, koje je objavljeno danas, naznačene su konkurentne prednosti ovog regiona koje treba da pomognu investitorima da Istočnu i Srednju Evropu posmatraju kao prostor na kom su u poslednjih 25 godina postignuti značajni, iako neujednačeni uspesi.
Kako se navodi u izveštaju, ovaj region se spaja sa ostatkom Evrope i može postati inkubator naprednih i konkurentnih kompanija na globalnom tržištu.

Istraživanje se oslanja na iskustva i znanja KKR-a („Kolberg Kravis Roberts”), koji je analizirao mogućnosti ulaganja u naš region, kao i ostatak Evrope. Zasnovano je na razgovorima sa preduzetnicima i direktorima vodećih kompanija, stručnjacima i zvaničnicima vlada regiona.

“Tokom proteklih četvrt veka, region Srednje i Istočne Evrope prošao je kroz proces zbližavanja Zapadu, kada je reč o ekonomskom razvoju, demokratizaciji i evro-atlantskim integracijama”, ističe ko-autor istraživanja, Johanes Hut (Johannes Huth), član i direktor Odeljenja KKR-a za Evropu, Bliski Istok i Afriku.

“Verujemo da u narednih 25 godina ovaj region može da upregne svoje talente kako bi dalje iskoristio ekonomske potencijale. Kompanije, vlade i investitori imaju ulogu u lansiranju većeg broja kompanija Istočne i Srednje Evrope na globalno tržište i stvaranju dugoročnih partnerstava sa sledećom generacijom lokalnih preduzetnika”, zaključuje Hut.

Među konkurentnim prednostima regiona navode se: veliki broj visoko kvalitetnih tehničkih i IT talenata, inženjersko i industrijsko nasleđe, strateške pozicije između glavnih potrošačkih tržišta, niže cene rada, i u nekim slučajevima, kao u Srbiji, potencijali obradive zemlje.

Izveštaj upućuje i na nekoliko prepreka koje kompanije iz regiona moraju da prevaziđu kako bi uspešno proširile poslovanje van domaćih tržišta, kao što su: limitiranost alternativnih izvora finansiranja, niži nivo razvijenosti korporativnog upravljanja, „odliv mozgova”, manje prepoznavanje značaja preduzetništva, kao i nedostatak globalne vizije. U istraživanju se navodi da će razvojem zemalja ovog regiona i smenom generacija ove teškoće biti prevaziđene ili ublažene, a uslovi za lokalne preduzetnike time poboljšani.

Izveštaj „Otvaranje sveta prema liderima regiona Srednje i Istočne Evrope” u celosti je dostupan na engleskom jeziku, na zvaničnom sajtu KKR. Ovo detaljno istraživanje potencijala internacionalizacije kompanija Srednje i Istočne Evrope sproveli su Johanes Hut, kao i Martin Rajčan i Tomaš Kubica, izvršni direktori za ulaganja u KKR-u.

KKR ima dugo i značajno prisustvo u Evropi, sa više od 20 milijardi dolara akcijskog ulaganja od 1996. godine u više od 40 evropskih kompanija, kroz devet sektora industrije. KKR trenutno ima 95 rukovodilaca u Evropi.

Tagovi: Balkan, KKR, Kohlberg, Kravis & Roberts, investicije, poljoprivreda
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Nastavak pada indeksa, turistički sektor pod pritiskom
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Nastavak pada indeksa, turistički sektor pod pritiskom
ZAGREB - Početak novog tjedna donio je nastavak silaznog trenda na Zagrebačkoj burzi.
Dolar stabilan prema košarici valuta
FOREX
Dolar stabilan prema košarici valuta
LONDON - Dolar je u ponedjeljak bio uglavnom stabilan prema drugim najvažnijim svjetskim valutama, u poboljšanom ozračju na međunarodnim tržištima zbog očekivanja novih poticaja američkom gospodarstvu.
Turska primila 6,5 milijuna doza kineskog cjepiva
CJEPIVO
Turska primila 6,5 milijuna doza kineskog cjepiva

ANKARA - Turska je u ponedjeljak primila dodatnih 6,5 milijuna doza cjepiva protiv covida-19, koje je razvio kineski Sinovac Biotech, izvijestilo je nekoliko medija, što je omogućilo da se nastavi program nacionalnog cijepljenja.

Europski investitori oprezni na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Europski investitori oprezni na početku tjedna

FRANKFURT - Na većini europskih burzi cijene su dionica u ponedjeljak blago porasle, no trguje se oprezno dok ulagači prate vijesti o širenju koronavirusa u nekim europskim zemljama.

U obveznim mirovinskim fondovima krajem 2020. godine 2,06 milijuna članova
OMF-ovi
U obveznim mirovinskim fondovima krajem 2020. godine 2,06 milijuna članova
ZAGREB - Na kraju 2020. godine obvezni mirovinski fondovi u Hrvatskoj imali su 2,06 milijuna članova, što je gotovo 47 tisuća više nego krajem 2019., najnoviji su podaci koje je objavila Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE