" /> "> Kinookus Food Film Festival u Stonu na temu "Kruh i duh" | SEEbiz.eu

Kinookus Food Film Festival u Stonu na temu "Kruh i duh"

Kinookus Food Film Festival u Stonu na temu
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.08.2015 / 12:29
Autor: ;i:3;s:10:
ZAGREB - Kinookus Food Film Festival, jedini hrvatski festival koji spaja umjetnost filma i uživanja u hrani, održat će se u Stonu od 3. do 6. rujna na temu "Kruh i duh", u skladu s kojom će u svim sekcijama promišljati duhovnu dimenziju hrane, njezinu simboliku u svakodnevnom životu te značaj i ulogu u obredima i svetkovinama.
U sekciji "Okušavanje" za nagrade, Veliku i Malu kamenicu, natjecat će se više od četrdeset dokumentarnih i igranih filmova iz cijeloga svijeta, a za svoje šesto izdanje organizator festivala, dubrovačka udruga Kinookus, najavljuje niz noviteta i gostovanja istaknutih svjetskih chefova.

Među ostalim, konkurencija donosi dokumentarni film Wima Wendersa "Sol zemlje", portret fotografa Sebastiaoa Salgadoa koji je posljednjih 40 godina proveo putujući svijetom i svjedočeći raznim prijelomnim trenucima, međunarodnim konfliktima, gladovanju i emigracijama.

Prikazat će se i talijanski "Europa na prodaju" o tome kako vlade i javne uprave diljem Europe, pritisnute dugovima, pokušavaju napuniti blagajne prodajući svoju najdragocjeniju imovinu, britanski "Hadwinova presuda" o preobražaju Granta Hadwina iz drvosječe u eko-terorista, kanadski "Samo pojedi: priča o bacanju hrane" o gubicima milijardi dolara zbog nepotrebnog bacanja hrane, talijanski "Alergija: Toksični teret" o sve češćoj pojavi alergija kao posljedici globalnog eksperimenta, austrijski "Globalno šoping selo" o fenomenu sveprisutnih trgovinskih centara, francuski "Zamišljene gozbe" o ljudima koji su unatoč rizcima u zarobljeništvu nacističkih i drugih logora zapisivali recepte.

U suradnji s Rendez-vous, Festivalom Francuske u Hrvatskoj, predstavit će se francuska kinematografija i gastronomija, s posebnim naglaskom na slavnoj francuskoj tradiciji kruha i peciva.

Festival nastavlja suradnju s američkim chefom hrvatskog podrijetla, Richardom Gruicom kojeg zovu i "Foodzilla", a dolazi i irski chef, povjesničar umjetnosti, JP McMahon, kulinarski direktor grupe restorana EatGalway u kojoj su slavni Cava Bodega i Aniar.

Ove je godine uvedena i nova sekcija, "Što na platnu, to na pjatu", u sklopu koje će ograničeni broj gledatelja moći kušati hranu i pića koja se pojavljuju na filmu koji u tom trenutku gledaju i tako sudjelovati u sveobuhvatnom osjetilnom iskustvu.

Sekcija Kinofokus donosi razgovor s predstavnicima vjerskih zajednica "Duhovna trpeza" o simbolici hrane i njezinoj ulozi u religijskim obredima, a u Kneževom dvoru u Stonu, organizirat će se izložba "Kruh vrh pogače" s desetak tradicionalnih hrvatskih vrsta kruha.

Održavat će se i radionice za djecu, tržnica eko i tradicijskih proizvoda Kinolokus, glazbeni program, te nezaobilazni domjenci s kušanjem vina.

Ususret šestom "Kinookusu", u okviru filmskog programa "Okusi drugačije kino", u dubrovačkom Ljetnom kinu Slavica cijelog ljeta se prikazuje izbor ponajboljih dokumentarnih filmova. Ove srijede predstavlja se putujući Sisak Eco Film Festival, čiji volonteri na biciklima obilaze Hrvatsku i BiH prikazujući odabrane kratke filmove na temu zaštite okoliša. Direktor sisačkog festivala Daniel Pavlić publici će predstaviti filozofiju manifestacije i nedavne uspjehe svog tima u zaštiti ekosustava rijeke Une, te prikazati nekoliko kratkometražnih filmova iz svoje ovogodišnje selekcije.
Tagovi: Kinookus Food Film Festival, Kruh i duh, Ston, Sebastiao Salgado, Wim Wenders, Richard Gruica
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Tjedan objave poslovnih rezultata donio slab promet i pad indeksa
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Tjedan objave poslovnih rezultata donio slab promet i pad indeksa
ZAGREB - Slabašan promet i pad indeksa u tjednu u kojem smo analizirali veliku većinu poslovnih rezultata za 2020. godinu.
Buffett: Nikad se nemojte kladiti protiv Amerike
PROROK IZ OMAHE
Buffett: Nikad se nemojte kladiti protiv Amerike
NEW YORK - Prorok iz Omahe Warren Buffett objavio je danas svoje tradicionalno pismo dioničarima u kojem jasno poručuje - nikad se nemojte kladiti protiv Sjedinjenih država.
Beogradska berza: Akcije Komercijalne planule za 26 mln RSD, indeksi pali
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Akcije Komercijalne planule za 26 mln RSD, indeksi pali
BEOGRAD – Investiciona aktivnost na Beogradskoj berzi je eruptirala poslednjeg trgovačkog dana u nedelji, pri čemu je ukupan promet uzleteo na 1,57 milijardi dinara (preko 13,3 miliona evra), dok su indeksi zaključili trgovanje na negativnoj teritoriji.
Zagrebačka burza: Pad indeksa, Dalekovod gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad indeksa, Dalekovod gubitnik dana
ZAGREB - Kraj je tjedna donio slabašan promet i pad indeksa Zagrebačke burze.
Slovenska vlada ne preporučuje turistička putovanja
PUTOVANJA
Slovenska vlada ne preporučuje turistička putovanja
LJUBLJANA - Slovenska vlada ponovo je ovih dana svoje građane upozorila da ne putuju u inozemstvo bez hitnih i esencijalnih potreba jer pandemija Covida-19 još uvijek traje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE