GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kinezi žele financirati i graditi drugi kolosijek pruge Divača-Koper

Kinezi žele financirati i graditi drugi kolosijek pruge Divača-Koper
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.06.2015 / 10:02
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
LJUBLJANA - Sad je i službeno - Kinezi su zainteresirani za gradnju drugog kolosijeka pruge između Divače i Kopra, piše ljubljanski Dnevnik.

Početkom lipnja su Ministarstvo infrastrukture posjetili predstavnici kineskog diva China Road and Bridge Corporation (CRBC) koji su Sloveniji ponudili javno-privatno partnerstvo za realizaciju projekta. Vrijednost projekta procjenjuje se na 1,4 milijarde eura. U paketu nude i financiranje od strane Exim banke.

Time se nastavlja prodor kineskog kapitala u infrastrukturne projekte u regiji. Nedavno je dogovorena gradnja brze pruge između Beograda i Budimpešte, a CRBC ovih dana počinje izgradnju crnogorske autoceste Bar-Boljare.

Projekt drugog traka pruge Kinezima je zasigurno zanimljiv i zbog dugoročnog strateškog značaja Luke Koper. Zasad je najvažnija europska luka za kinesku robu ona u Pireju gdje China Ocean Shipping Company (COSCO) upravlja s dva mola, a pregovara s grčkom vladom i o preuzimanju većinskog udjela u Luci Pirej.

Dva su problema u vezi potencijalnog posla s Kinezima. Prvi se tiče uvjeta koje nude. Model suradnje bio bi sličan onome kojeg su realizirali u Srbiji gdje je CRBC izgradio most kod Zemuna. Taj model slovenskoj vladi nije prihvatljiv. To bi, naime, značilo da će većinu poslova obaviti kineski građevinari što smanjuje makroekonomsku privlačnost projekta za Sloveniju. I uvjeti financiranja bili bi manje povoljni nego kad bi se država zadužila kod Europske investicijske banke (EIB).

Druga prepreka tiče se činjenice da se slovenska vlada zapravo nije odlučila za ovaj projekt i nije razmatrala model zatvaranja financijske konstrukcije. Tek će u nekoliko idućih tjedana biti jasno koliko bi Slovenija mogla dobiti financiranja iz fonda Connecting Europe Facility (CEF).

Doznaje se da su osim Kineza za ovaj projekt interes iskazali i Turci, Francuzi i Nijemci.

Tagovi: pruga Divača-Koper, China Road and Bridge Corporation, CRBC, Bar-Boljare, pruga Beograd-Budimpešta, Luka Koper, Exim banka
PROČITAJ I OVO
Hanfa: Imovina obveznih mirovinskih fondova premašila 125 mlrd kn
OMF
Hanfa: Imovina obveznih mirovinskih fondova premašila 125 mlrd kn
ZAGREB - Obvezni mirovinski fondovi (OMF) krajem ovogodišnjeg svibnja imali su 2,07 milijuna članova, što je za 37,6 tisuća više nego godinu ranije, dok im je imovina porasla za 12,8 milijardi kuna, premašivši 125 milijardi, podaci su Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).
BDI Index znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka
BRODARSKO TRŽIŠTE
BDI Index znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka
ANALIZA - Mnogi smatraju porast ili smanjenje indeksa vodećim pokazateljem budućeg gospodarskog rasta.
Slovenija izdaje prve održive obveznice vrijedne milijardu eura
OBVEZNICE
Slovenija izdaje prve održive obveznice vrijedne milijardu eura
LJUBLJANA - Slovenija je uspješno izdala prvu obveznicu održivosti u kojoj su sredstva od emisije namijenjena financiranju isključivo održivih projekata. Dospijeće je 10 godina, a prinos do dospijeća 0,170 posto.
Hrvatska se ipak zazelenila na europskoj covid-karti
ISPRAVLJENA GREŠKA
Hrvatska se ipak zazelenila na europskoj covid-karti
ZAGREB - Iako je na novoj epidemiološkoj karti Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) Hrvatska prvotno bila siva, kasno sinoć u novoj verziji ipak se 'zazelenila'.
Lisabon nameće strože mjere i ograničava putovanja
ZATVARANJE
Lisabon nameće strože mjere i ograničava putovanja
LISABON - Strože covid mjere bit će nametnute lisabonskoj regiji, dok vlasti nastoje držati pod kontrolom porast broja zaraženih koji prijeti portugalskoj turističkoj sezoni.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE