GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kinezi partneri u izgradnji vjetroparka kod Tomislavgrada

Kinezi partneri u izgradnji vjetroparka kod Tomislavgrada
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.01.2016 / 20:39
Autor: SEEbiz / H
MOSTAR - Predstavnici kineskih kompanija CMEC i CAIDC potpisali su u četvrtak u Mostaru memorandum o razumijevanju s kompanijom Gradina iz Tomislavgrada kojim je u sljedećoj godini predviđena izgradnja vjetroelektrane vrijedne 150 milijuna eura na području te općine u jugozapadnom dijelu BiH.

Memorandum o razumijevanju potpisali su vlasnik kompanije “Gradina“ d.o.o. Tomislavgrad Mate Dukić te predstavnici kineskih kompanija Li Xuegiang iz CMEC-a (China machinery engineering corporation) i Mu Yushi iz CAIDC-a (China-Africa investment and development Co.). Tim dokumentom se predviđa izgradnja vjetroelektrane na prostoru općine Tomislavgrad koja će imati instaliranu snagu od 112 megawata, a rok završetka izgradnje je 2017. Ukupni iznos investicije procjenjuje se na približno 150 milijuna eura. Zamišljeno je da kineski suvlasnici investiraju 90 posto sredstava, a deset posto je domaći kapital. 

"Nama je cilj da što prije počnu radovi kako bi prvi megawati električne energije počeli teći iz vjetroparka", rekao je Dukić.

Po njegovim riječima dio građevinskih radova je već završen. Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, koji je nazočio potpisivanju memoranduma ocijenio je iznimno značajnim realizaciju ovoga posla. 

“To će biti jedan dobar pokazatelj i reklama drugima, koji su nam zemljopisno puno bliži, za investiranje kada su unatoč teškim vremenima kineski gospodarstvenici došli da bi uložili u BiH. Ovo je pokazatelj i da imamo potencijale za investiranje te stvara jednu novo pozitivno ozračje", rekao je Čavara.

U vjetroparku koji se nalazi na površini od 16 četvornih kilometara bit će instalirano 35 turbina. Očekuje se zaposlenje 20 djelatnika, a godišnje bi Tomislavgrad od naknade dobivao milijun maraka (oko pola milijuna eura), dok bi oko pola milijuna maraka godišnje u proračun dobivala Hercegbosanska županija.

Tagovi: China machinery engineering corporation, vjetropark, Gradina, CMEC, Mate Dukić
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Blagi oporavak indeksa, većina prometa obveznicama
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Blagi oporavak indeksa, većina prometa obveznicama
BEOGRAD - Ukupan promet na Beogradskoj berzi iznosio je danas 369,8 miliona dinara (3,14 miliona evra), od čega gro otpada na trgovanje državnim dugom.
Telekom uspešno emitovao korporativne obveznice
OBVEZNICE
Telekom uspešno emitovao korporativne obveznice

BEOGRAD - Kompanija Telekom Srbija uspešno je emitovala svoje prve korporativne obveznice u iznosu od 23,5 milijardi dinara, saopštila je Narodna banka Srbije.

Što donosi senzorska analiza kvalitete hrane?
HRANA
Što donosi senzorska analiza kvalitete hrane?
ZAGREB - Drugi Okrugli stol u sklopu projekta „Centar za sigurnost i kvalitetu hrane“ održao se na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a stručnjaci su raspravljali o metodama i primjeni senzorske analize u vrednovanju i kontroli poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.
Zadar, Rovinj i Lošinj među 50 destinacija svijeta u knjizi Terryja Stevensa
DESTINACIJE
Zadar, Rovinj i Lošinj među 50 destinacija svijeta u knjizi Terryja Stevensa
ZAGREB - Zadar, Rovinj i Lošinj našli su se među 50 svjetskih destinacija koje je odabrao i uvrstio u svoju novu knjigu "Wish you were here" međunarodno priznati turistički konzultant i profesor Terry Stevens iz Walesa, objavili su u petak iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).
Zagrebačka burza: Oštriji pad indeksa, Podravka u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Oštriji pad indeksa, Podravka u fokusu
ZAGREB - U petak su na hrvatskom tržištu kapitala prevladala negativna kretanja, pri čemu se raspoloženje čak i intenziviralo u odnosu na dan ranije, dijelom i pod utjecajem gubitaka na drugim europskim burzama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE