GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kinezi kupuju oblovinu iz BiH

Kinezi kupuju oblovinu iz BiH
OBLOVINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.06.2022 / 09:29
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SARAJEVO - Do zabrane izvoza oblovine, koju je 15. juna usvojio Savjet ministara BiH, izvoz drveta iz Bosne i Hercegovine konstantno je rastao, posebno u Kinu, koja, kako tvrde dobro upućeni, "ne pita koliko košta", kako kod nas, tako i u cijelom svijetu.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO), vrijednost izvezenog drveta u Kinu u prvih pet mjeseci ove godine iznosila je 19,1 mil KM, a u istom periodu prošle godine taj izvoz je bio "svega" 8,2 mil KM. U toku cijele 2021. godine iz Bosne i Hercegovine u Kinu je izvezeno drveta u vrijednosti od 26,6 mil KM, što je duplo više u odnosu na 2019. godinu.

Istovremeno, osim značajnog povećanja izvoza, podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH govore i da je povećan sam broj izvoznika u Kinu. U prvim mjesecima prošle godine 14 preduzeća izvozilo je drvo u Kinu, dok je u prva tri mjeseca ove godine broj izvoznika bio 26.
Mediji su nedavno pisali da državljani Kine u posljednje vrijeme obilaze pilane na teritoriji Bosne i Hercegovine i mahom otkupljuju trupce hrasta, za koje plaćaju od 600 do 900 KM po kubiku, dok je prosječna cijena hrasta koju Šume Srpske naplaćuju oko 230 KM po kubiku.

- Kinezi su tu na terenu, donose torbe sa kešom i otkupljuju trupce, stavljaju ih u kontejnere i voze za Kinu. Cijene su nerealne jer oni imaju velike podsticaje od svoje države i ozbiljno ruše našu konkurentnost. Ono što je najgore oduzimaju nam repromaterijal, tako da naše fabrike za finalnu preradu drveta nemaju dovoljne količine, a ne možemo to da spriječimo - rekao je nedavno Darko Partalo, vlasnik firme Drvoprodex, za portal capital.ba.

U posljednjih nekoliko mjeseci, drvoprerađivači od vlasti su zahtijevali da se zabrani izvoz oblovine, upravo iz razloga što nemaju dovoljno sirovina za preradu i upošljavanje domaćih kapaciteta. Nakon nekoliko pokušaja, Savjet ministara BiH u srijedu je usvojio odluku kojom je zabranio izvoz oblovine, ogrevnog drveta i peleta.

- Smatram da cijene treba obarati i da je ovo nepodnošljivo - rekao je nakon sjednice Savjeta ministara BiH Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, naglašavajući da je cijena izvoza oblovine, prije svega hrasta, povećana za 400 odsto, pišu Nezavisne.

Tagovi: oblovina, kineski investitori
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi porasli nakon turbulentne trgovine
RAST
Wall Street: Indeksi porasli nakon turbulentne trgovine
NEW YORK - Američki su indeksu porasli u četvrtak nakon iznimno volatilne trgovine.
Američki sud naredio podružnici Deutsche Börse da preda iransku imovinu
PRESUDA
Američki sud naredio podružnici Deutsche Börse da preda iransku imovinu
WASHINGTON - Američki sud naredio je podružnici Clearstream njemačkog burzovnog operatora Deutsche Börse da preda oko 1,7 milijardi dolara imovine koju drži iranska središnja banka, Bank Markazi.
Zagrebačka burza: Turisthotel u fokusu, blagi rast CROBEX-a
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Turisthotel u fokusu, blagi rast CROBEX-a
ZAGREB - Blagim rastom CROBEX je prekinuo trodnevni negativni niz na Zagrebačkoj burzi.
Neto imovina obveznih mirovinskih fondova u veljači porasla 0,7%
OMF-ovi
Neto imovina obveznih mirovinskih fondova u veljači porasla 0,7%
ZAGREB - Neto imovina obveznih mirovinskih fondova krajem veljače 2023. iznosila je 18 milijardi eura, što je 116,8 milijuna eura ili 0,7 posto više u odnosu na prethodni mjesec, pokazuju podaci Hanfe.
Švicarska narodna banka ključnu kamatnu stopu podigla za 0,5%
KAMATNE STOPE
Švicarska narodna banka ključnu kamatnu stopu podigla za 0,5%
BERN - Švicarska narodna banka povećala je danas ključnu kamatnu stopu za 0,5 postotnih bodova na 1,5 posto. Kako prenosi francuska novinska agencija AFP, banka je objavila da je to odgovor na "ponovne inflatorne pritiske". Pritom nisu isključili dodatna povećanja u narednim mjesecima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE