GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineski je postao službeni jezik Svjetske turističke organizacije

Kineski je postao službeni jezik Svjetske turističke organizacije
JEZICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.02.2021 / 12:09
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Prema vijestima s web stranice Ministarstva kulture i turizma od 20. veljače, nedavno su Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih naroda (UNWTO) i španjolska vlada službeno objavile da je od 25. siječnja 2021. kineski službeno postao službeni jezik UNWTO-a.

U tu svrhu UNWTO je posebno izradio video u vezi s glavnim tajnikom Zurabom Pololikašvilijem kako bi mu izrazio čestitke.

UNWTO je najutjecajnija svjetska međuvladina međunarodna turistička organizacija, koja trenutno ima 159 zemalja članica, a sjedište joj je u Madridu u Španjolskoj, a Španjolska je depozitar. Kina se pridružila organizaciji 1983. godine. U studenom 2007., na 17. zasjedanju Generalne skupštine UNWTO-a, Kina je predložila da se kineski jezik uključi kao službeni jezik organizacije.

Generalna skupština usvojila je kineski prijedlog i donijela amandman na članak 38. "Ustava Svjetske turističke organizacije", odnosno "Službeni jezici organizacije su arapski, kineski, engleski, francuski, ruski i španjolski". Prema statutu UNWTO-a, nakon što generalnu skupštinu usvoji amandman, više od dvije trećine država članica mora dovršiti postupke odobrenja prije nego što on stupi na snagu. Od usvajanja izmjene i dopune 2007. godine, Kina je u suradnji s UNWTO-om napravila puno posla kako bi promovirala države članice da što prije ispune postupke odobravanja i što je brže moguće da kineski službeni jezik UNWTO-a stupi na snagu. U siječnju 2021. godine 106 zemalja odobrilo je izmjenu, koja udovoljava zakonskom broju, i dopuna formalno stupa na snagu.

Jezik je alat za izražavanje ljudskih pojmova i misli i važan je nositelj kulture. Stalnim jačanjem sveobuhvatne nacionalne snage moje zemlje, međunarodni utjecaj Kineza nastavlja se širiti, a kineski je široko priznat u međunarodnoj zajednici. Kineski je postao službeni jezik UNWTO-a, što je poboljšalo integritet i autoritet UNWTO-a kao specijalizirane agencije Ujedinjenih naroda i poboljšalo status i omjer upotrebe kineskog u međunarodnim organizacijama.

To će pomoći mojoj zemlji da igra aktivniju ulogu u globalnim međunarodnim turističkim poslovima i bolje Podijeliti kinesko iskustvo i mogućnosti razvoja turizma, postići cilj poboljšanja kulturne meke moći zemlje, promovirati izgradnju socijalističke kulturne sile i dati pozitivan doprinos u izgradnji zajednice sa zajednička budućnost čovječanstva.

Tagovi: kineski jezik, Svjetska turistička organizacija, kineski turisti, UNWTO
PROČITAJ I OVO
Dubrovnik dobiva centar kompetentnosti u turizmu
TURIZAM
Dubrovnik dobiva centar kompetentnosti u turizmu
DUBROVNIK - Dubrovnik će potkraj godine dobiti Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, jedan od 6 takvih u Hrvatskoj. Projekt vrijedi više od 13 i pol milijuna eura, a gradu koji je jedan od naših turističkih bisera bit će novi adut u zadržavanju i podizanju kvalitete.
EU očekuje povrat od 2,6 posto od ulaganja u zamrznutu rusku imovinu
OČEKIVANJA
EU očekuje povrat od 2,6 posto od ulaganja u zamrznutu rusku imovinu
BRUXELLES - Europska komisija očekuje da će ostvariti povrat od oko 2,6 posto od ulaganja sredstava koja pripadaju Središnjoj banci Ruske Federacije, a koja su zamrznuta pod sankcijama EU-a, navodi se u dokumentu u koji je "Politico" imao uvid.
Cijene zlata iznad 2.000 dolara
PLEMENITI METALI
Cijene zlata iznad 2.000 dolara
NEW YORK - U ponedjeljak je cijena zlata prvi put nakon godinu dana premašila 2000 dolara (vrijednost mu je ovaj mjesec porasla gotovo 10 posto), a bitcoin je već u srijedu dosegao 28.800 dolara (ovogodišnji rast veći od 70 posto).
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovina nervzna
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovina nervzna
NEW YORK - Svjetska tržišta kapitala ovoga su tjedna ponudia nervoznu trgoovinu, no ishod je na kraju ipak bio pozitivan.
Loš tjedan za dolar
FOREX
Loš tjedan za dolar
LONDON - Kraj ožujka bio je loš za tečaj dolara, a američka valuta oslabila je i u odnosu na euro i u odnosu na jen.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE