GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineski CMEC investira u preradu mesa u Kragujevcu

Kineski CMEC investira u preradu mesa u Kragujevcu
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.08.2015 / 15:35
Autor: SEEbiz / Tanjug
KRAGUJEVAC - Kineska kompanija CMEC spremna je da investira u preradu mesa u Srbiji, rekli su predstavnici kompanije na sastanku sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.
Kako je rečeno, prvi deo investicije u Kragujevcu mogao bi da realizuje za godinu dana. Kako se navodi u saopštenju predsednikove službe za saradnju sa medijima, Nikolić je rekao da Srbija ima značajan investicioni potencijal u oblasti industrije, ali da treba imati u vidu da poljoprivreda nije ništa manje važna.

Predsednik Srbije je istakao da država mora da obezbedi uslove za razvoj i konkurentnost poljoprivrede, jer od toga zavise i prihodi same države i dodao da će u tom poslu značajno pomoći i investicije iz Kine.

"U ključnim istorijskim momentima Srbija je imala podršku Kine i Rusije. Mi to nećemo zaboraviti i to je dokaz da se prijateljstva ne mere samo ekonomskim interesom, već i tradicionalno dobrom saradnjom", naglasio je predsednik Srbije.

On je dodao da pored toga, Kina predstavlja značajan oslonac na putu evropskih integracija. Nikolić je rekao da su planovi Kine za investicije u Srbiju i domaći planovi, jer pružaju snažnu podršku razvoju srpske privrede.

Predsednik kompanije CMEC Džang Čun rekao je da će druga faza radova na Termoelektrani Kostolac, u kojoj će biti izgrađen novi blok snage 350 megavata, početi odmah nakon potpisivanja ugovora, i pružio uveravanja da će radovi biti završeni u najkraćem mogućem roku.

"Kompanija CMEC pokazala je da ima sposobnost da završi projekat dobrog kvaliteta u optimalnom roku", naglasio je Džang. CMEC realizuje i prvu fazu projekta u Kostolcu, u okviru kojeg se obnavljaju blokovi Termoelektrane Kostolac B i gradi sistem za odsumporavanje dimnih gasova.

Izrazivši spremnost za ulaganje u prehrambenu industriju, zapošljavanje domaće radne snage i angažovanje domaćih kompanija, Džang je rekao da će Kina, u okviru pilot projekta za proizvodnju hrane u Šumadijskom regionu, uložiti u proizvodnju po najsavremenijim tehnološkim i ekološkim standardima u svetu.

"Mi smo uradili studiju izvodljivosti za investiciju u fabriku za proizvodnju mesa i tražimo partnere iz prehrambene industrije", rekao je Džang.

Predsednik kompanije CMEC rekao je da je kompanija zainteresovana i za ulaganje u gasnu elektranu u Novom Sadu i investiciju u Termoelektranu "Nikola Tesla" u Obrenovcu.

Tagovi: CMEC, Kragujevac, Tomislav Nikolić, prerada mesa, meso
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Blagi oporavak indeksa, većina prometa obveznicama
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Blagi oporavak indeksa, većina prometa obveznicama
BEOGRAD - Ukupan promet na Beogradskoj berzi iznosio je danas 369,8 miliona dinara (3,14 miliona evra), od čega gro otpada na trgovanje državnim dugom.
Telekom uspešno emitovao korporativne obveznice
OBVEZNICE
Telekom uspešno emitovao korporativne obveznice

BEOGRAD - Kompanija Telekom Srbija uspešno je emitovala svoje prve korporativne obveznice u iznosu od 23,5 milijardi dinara, saopštila je Narodna banka Srbije.

Što donosi senzorska analiza kvalitete hrane?
HRANA
Što donosi senzorska analiza kvalitete hrane?
ZAGREB - Drugi Okrugli stol u sklopu projekta „Centar za sigurnost i kvalitetu hrane“ održao se na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a stručnjaci su raspravljali o metodama i primjeni senzorske analize u vrednovanju i kontroli poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.
Zadar, Rovinj i Lošinj među 50 destinacija svijeta u knjizi Terryja Stevensa
DESTINACIJE
Zadar, Rovinj i Lošinj među 50 destinacija svijeta u knjizi Terryja Stevensa
ZAGREB - Zadar, Rovinj i Lošinj našli su se među 50 svjetskih destinacija koje je odabrao i uvrstio u svoju novu knjigu "Wish you were here" međunarodno priznati turistički konzultant i profesor Terry Stevens iz Walesa, objavili su u petak iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).
Zagrebačka burza: Oštriji pad indeksa, Podravka u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Oštriji pad indeksa, Podravka u fokusu
ZAGREB - U petak su na hrvatskom tržištu kapitala prevladala negativna kretanja, pri čemu se raspoloženje čak i intenziviralo u odnosu na dan ranije, dijelom i pod utjecajem gubitaka na drugim europskim burzama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE