GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineske kompanije žele učestvovati u gradnji putne infrastrukture u BiH

Kineske kompanije žele učestvovati u gradnji putne infrastrukture u BiH
INTERES
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.06.2017 / 16:28
Autor: SEEbiz / Nezavisne novine
SARAJEVO - Tokom 8. Međunarodnog infrastrukturnog investicijskog i građevinskog foruma, održanog 1. i 2. juna u Kini, kineske kompanije za investicije i gradnju infrastrukturnih objekata izrazile su spremnost za aktivno učešće u gradnji putne infrastrukture Bosne i Hercegovine, prije svega u gradnji preostalih dionica Koridora 5-c.

Također su izrazili spremnost za gradnju Koridora 5-c po dosadašnjem modelu, kao i mogućnosti gradnje putem koncesionog modela i javno-privatnog partnerstva. Dvodnevnoj konferenciji u Kini je u ime Ministarstva komunikacija i saobraćaja Bosne i Hercegovine sudjelovao ministar Ismir Jusko, saopšteno je iz tog ministarstva. Konferencija je okupila oko 60 ministara saobraćaja i komunikacija, mnogobrojne međunarodne stručnjake iz oblasti saobraćaja i investicija, izaslanike nacionalnih banaka, predstavnike Svjetske banke, Kineske razvoje banke, Azijske razvojne banke, Islamske banke za razvoj, kao i najvećih svjetskih kompanija uključenih u građenje i održavanje infrastrukture. Konferencija je bila prilika za otvaranje tema o novim inicijativama kojima bi se unaprijedio dalji razvoj putne infrastrukture u svijetu te olakšao prijelaz na efikasan, bezbjedan i održiv sistem mobilnosti.

Aktivnu ulogu na konferenciji imao je ministar Ismir Jusko koji je pored ostalog prezentovao infrastrukturni potencijal što ga nudi geoprometni položaj Bosne i Hercegovine, prvenstveno kad je riječ o gradnji Koridora 5-c. Kako je tokom konferencije izraženo veliko interesovanje većeg broja kompanija za investiranje i gradnju putne infrastrukture Bosne i Hercegovine, na poziv organizatora je ministar Jusko učestvovao na završnoj pres-konferenciji. Odgovarao je na pitanja vezana za projekte putne infrastrukture Bosne i Hercegovine, kao i drugih investicija koje se realizuju u Bosni i Hercegovini, prije svega od kineskih kompanija te o značaju angažovanja domaće operative prilikom izvođenja radova.

Učesnici dvodnevne konferencije, među njima i međunarodni finansijski stručnjaci, investitori i izaslanici nacionalnih promotivnih banaka, imali su priliku upoznati se i s novim inicijativama za prevoz, kao što je program podrške za čistiju i održivu mobilnost.  

Tagovi: Koridor Vc, infrastruktura, Ismir Jusko
PROČITAJ I OVO
Što donose izmjene Zakona o tržištu kapitala?
REGULATIVA
Što donose izmjene Zakona o tržištu kapitala?
ZAGREB - Zakonom o tržištu kapitala će biti pojednostavljena procedura izdavanja prospekta za sudionike na tržištu kapitala, ali i dane veće ovlasti Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga u segmentu korporativnog upravljanja izdavatelja vrijednosnih papira.
Oprezna trgovina na europskim tržištima
BEZ RIZIKA
Oprezna trgovina na europskim tržištima
FRANKFURT - Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica skliznule s rekordnih razina, dok ulagači prate vijesti o širenju koronavirusa izvan Kine.
Badel 1862 izvijestio o smanjenju broja dionica
DIONICE
Badel 1862 izvijestio o smanjenju broja dionica
ZAGREB - Na temelju ovlaštenja Glavne skupštine od 13. siječnja 2020., donijela odluku o povlačenju 2.976.929 stečenih vlastitih dionica bez smanjenja temeljnog kapitala te je nastavno na navedeno usklađen podatak o broju dionica u Statutu Društva.
Nastavak rasta na azijskim tržištima
SERIJA
Nastavak rasta na azijskim tržištima
TOKIO - Na većini azijskih burzi u četvrtak su cijene dionica pale jer su ulagače uznemirile vijesti o novim slučajevima koronavirusa u Južnoj Koreji i Japanu, premda se u Kini širenje tog virusa usporava.
Wall Street: Novi rekord S&P 500 indeksa
RAST
Wall Street: Novi rekord S&P 500 indeksa

NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks dosegnuo novi najvišu razinu u povijesti, kao i Nasdaq, jer se ulagači nadaju novim poticajnim mjerama u Kini, što bi trebalo ublažiti gospodarske štete od širenja koronavirusa.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE