GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineske banke u svjetskom vrhu po profitu i kapitalu

Kineske banke u svjetskom vrhu po profitu i kapitalu
DOMINACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2015 / 08:18
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Kineske banke jačaju svoju poziciju na ljestvici najbolje kapitaliziranih i onih s najvećom dobiti u svijetu, pokazala je najnovija studija magazina The Banker.
Kineske banke zauzele su tako vodeća četiri mjesta u bankarskoj industriji prema dobiti ostvarenoj 2014. godine, pri čemu je samo njih četiri ostvarilo više od 180 milijardi dolara dobiti, pokazala je godišnja rang lista prema visini profita i po snazi kapitala, koju izrađuje magazin The Banker.

Kineski zajmodavci svi zajedno zaradili su gotovo dvostruko više od svojih rivala iz SAD-a, pokazalo je najnovije istraživanje toga magazina. Industrial and Commercial Bank of China's (ICBC), s lani ostvarenom dobiti od 59,1 milijardu dolara, na samom je vrhu te ljestvice. Slijede China Construction Bank, Agricultral Bank of China (Agbank) i Bank of China.

Na petom mjestu nalazi se američki bankovni div Wells Fargo, s 33,8 milijardi dolara ostvarene dobiti, a slijede JPMorgan i HSBC.

Kineski ICBC također drži sam vrh ljestvice i po visini kapitala. Već treću godinu najsnažnija je to banka po visini kapitala kojim raspolaže, s tim da rang određuje iznos kapitala, ne omjer kapitala i imovine, a što je metoda koja, po ocjeni toga magazina, bolje odražava bančine kapacitete za izdašnija kreditiranja i sposobnost hvatanje u koštac sa šokovima.

Na toj ljestvici kineske banke drže četiri mjesta među šest najsnažnijih. U vodećih 10 nalaze se četiri banke iz SAD-a - JPMorgan zauzeo je treće mjesto, a Bank of America peto - te po jedna britanska i jedna japanska.

Velike kineske državne banke rastu po iznosu imovine i po utjecaju, uz podršku dominantne pozicije na golemom matičnom tržištu. One rastu na međunarodnoj razini, no još imaju relativno skromnu inozemnu imovinu, pokazalo je istraživanje.

Nasuprot njima, neke od američkih i europskih banaka, sa široko rasprostranjenom mrežom na međunarodnoj razini, spuštaju se na toj ljestvici, s obzirom da gase poslovanja i smanjuju imovinu kako bi poboljšali profitabilnost.

HSBC je tako pao na 9. mjesto krajem prošle godine, s 5. mjesta u 2013., a Citigroup skliznuo sa šestog na sedmo mjesto. HSBC, Citi i Royal Bank of Scotland bile su vodeće tri banke po visini kapitala netom prije izbijanja financijske krize 2008.

Iz magazina The Banker kažu da su u većini regija banke lani povećale dobit u usporedbi s godinom ranije.

Najbolji povrat na kapital ostvarile su banke u Južnoj Americi, s prosječnih 26 posto, a slijede afričke banke (24 posto), azijske (19 posto) i banke u Sjevernoj Americi (15,5 posto). Povrat kod britanskih banaka u prosjeku je iznosio 7,3 posto, a u eurozoni još i manjih 4,6 posto, pokazalo je istraživanje The Bankera.

Talijanske i grčke banke zabilježile su, pak, prošle godine najveće gubitke, s tim da je najveći gubitaš među njima bila talijanska Banca Monte dei Paschi di Siena, s gubitkom od 9,3 milijarde dolara.

Tagovi: kineske banke, Industrial and Commercial Bank of China, Wells Fargo, JP Morgan, China Construction Bank, Agricultral Bank of China, Bank of China
PROČITAJ I OVO
Dolar prekinuo pozitivni niz
FOREX
Dolar prekinuo pozitivni niz
LONDON - Dolar je oslabio u utorak prema najvažnijim svjetskim valutama u opreznom trgovanju na međunarodnim tržištima dok investitori za daljnje smjernice čekaju govor buduće američke ministrice financija Janet Yellen.
Mfin na aukciji prodao 1,7 mlrd kuna trezorskih zapisa
TREZORCI
Mfin na aukciji prodao 1,7 mlrd kuna trezorskih zapisa
ZAGREB - Ministarstvo financija u utorak je na aukciji, prvoj od početka prosinca lani, prodalo 1,7 milijardi kuna trezorskih zapisa, više od planiranog, uz kamatnu stopu od svega 0,05 posto.
Hrvatska među Austrijancima najtraženija destinacija u 2021.
SIGNALI
Hrvatska među Austrijancima najtraženija destinacija u 2021.
BEČ - Poznati organizator putovanja Gruber Reisen u Austriji je proveo posebno tržišno istraživanje „Barometar putovanja u 2021. godini“, a rezultate istraživanja, prema kojima je Hrvatska vodeća i najtraženija destinacija na austrijskom tržištu, objavio je i popularni online stručni magazin Traveller Online.
U fondove se od srpnja do kraja godine vratilo 1,7 milijardi kuna imovine
IMOVINA
U fondove se od srpnja do kraja godine vratilo 1,7 milijardi kuna imovine
ZAGREB – Otvoreni investicijski fondovi s javnom ponudom (UCITS) u Hrvatskoj završili su 2020. godinu s neto ukupnom imovinom od 18,2 milijarde kuna, što je za 19,3% odnosno 4,4 milijarde manje nego na kraju 2019. godine.
Vučić: Kinezi nam dali vakcinu ispod cene
POHVALIO SE
Vučić: Kinezi nam dali vakcinu ispod cene
BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na konferenciji za medije, održanoj nakon zajedničke sednice državnog vrha i Operativnog tima za vakcinaciju, da je veoma važno da svi građani razumeju od kolikog je značaja masovna imunizacija, te da je Srbija od Kine dobila vakcinu "ispod cene".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE