GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineska potražnja za žitaricama stvorila pritisak na europskom tržištu

Kineska potražnja za žitaricama stvorila pritisak na europskom tržištu
ŽITARICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.11.2020 / 13:11
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Europski kupci žitarica suočeni su ove godine s neuobičajeno žestokom kineskom konkurencijom u borbi za viškove koji se ubrzano tope, pa mnogi u planove već uključuju iduću žetvu.

Kina je krenula u kupnju žitarica širom svijeta, potaknuta djelomice oporavkom mesne industrije od epidemije afričke svinjske kuge, objašnjava Reuters.

U Europi je pak žetva ove godine bila nešto slabija, Rusija je isporučila manje pšenice no što se očekivalo, a Ukrajina, glavni europski dobavljač kukuruza, imala je problema sa sušom.

Cijene hrane ipak ne bi trebale porasti, procjenjuju trgovci, budući da su se ključni dobavljači u mlinarskoj industriji opskrbili unaprijed, troškovi sirovina raspoređeni su na druge stavke u lancu nabave a supermarketi se žestoko natječu za osnovne prehrambene namirnice.

Prerađivačka industrija možda će ipak morati smanjiti nabavu bude li Europa i dalje puno izvozila. Kakvo-takvo olakšanje mogla bi joj donijeti urušena potražnja restorana i kafića u lockdownu, budući da će moći rastegnuti zalihe na nešto dulje vremensko razdoblje.

Čekanje proljeća


Nabavu će možda morati ograničiti do proljeća i dolaska na tržište kukuruza iz Južne Amerike, odnosno do ljeta i žetve pšenice u Europi, tumače trgovci.

"U cjelini gledano, očekujemo visok stupanj štedljivosti u potražnji za pšenicom u Europi u idućim mjesecima", zaključuju u savjetodavnoj tvrtki Agritel.

"Kina je zaista prodrmala tržište", konstatira neimenovani francuski trgovac. "Sve je skupo i glavna je tema izvoz a ne uvoz", dodaje.

Rošade

Urod pšenice i ječma u Francuskoj bio je ove godine za četvrtinu manji no što je uobičajeno, a isporuke u Kinu trebale bi biti još obimnije nego prošle godine.

Time se otvorio prostor za Njemačku, Poljsku i baltičke zemlje da povećaju izvoz pšenice u Alžir, koji tradicionalno pokriva svoje potrebe uvozom iz Francuske.

Zemlje na sjeveru Europske unije okrenule su se pak izvozu pšenice na azijska tržišta, uključujući Pakistan, kako bi podmirile snažnu potražnju potaknutu višim cijenama u Rusiji i preventivnom nabavom povezanom s pandemijom covida 19.

Izvoz meke pšenice iz EU-a i Britanije u sezoni 2020/2021. trenutno raste za petinu slabije nego u prošloj, rekordnoj sezoni, ali valja podsjetiti da je prije samo nekoliko mjeseci njegov rast bio upola slabiji, objašnjavaju trgovci.

Uskoro bi mogao dostići prošlogodišnji tempo, ako je suditi po isporukama koje su dogovorene u proteklim tjednima, dodaju.

Napetosti i vremenske neprilike

Kini je već prodano nekoliko brodskih pošiljki francuskog ječma čija se žetva očekuje u ljeto iduće godine, navode trgovci. Kupnja je odrađena neuobičajeno rano, upozoravaju, a rezultat je snažan rast cijena te žitarice u ovom mjesecu.

Prodaja ječma Kini intenzivirana je zbog napetosti u odnosima između Pekinga i Australije, glavnog kineskog dobavljača te žitarice.

U Europi trgovci imaju problema i s nabavom kukuruza. Urod u Ukrajini znatno je manji zbog suše pa se očekuje znatno skromniji izvoz u EU čiji se stočarski sektor uvelike oslanja na uvoz te žitarice.

Rezultat su više cijene kukuruza i okretanje kupaca pšenici namijenjenoj za proizvodnju stočne hrane i sekundardnim žitaricama.

Uvoz kukuruza u EU i Britaniju u sezoni 2020/2021. trenutno je još uvijek 17 posto manji nego prošle godine, napominje Reuters.

Tagovi: žitarice, kineska ekonomija, tržište roba, pšenica, ječam, kukuruz
PROČITAJ I OVO
Nove smjernice Hanfe o uvrštenju vrijednosnih papira na tržištu kapitala
SMJERNICE
Nove smjernice Hanfe o uvrštenju vrijednosnih papira na tržištu kapitala
ZAGREB – Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga donijela je Smjernice o provjeri i odobrenju prospekta te o izvršavanju ostalih obaveza u vezi s javnom ponudom i uvrštenjem vrijednosnih papira na uređeno tržište, kojima precizno i na jednom mjestu opisuje postupak odobrenja prospekta kod javne ponude i uvrštenja vrijednosnih papira na uređeno tržište, a u skladu s odredbama Uredbe o prospektu i Zakona o tržištu kapitala.
Azijska tržišta: Indeksi pali treći dan zaredom
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali treći dan zaredom
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, treći dan zaredom, jer su iznenadni oštar pad Wall Streeta i daljnje širenje koronavirusa naveli ulagače da povuku dio zarade s tržišta.
Wall Street: Najveći dnevni pad u posljednja tri mjeseca
OŠTAR PAD
Wall Street: Najveći dnevni pad u posljednja tri mjeseca
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi potonuli više od 2 posto, što je njihov najveći dnevni gubitak u tri mjeseca, pri čemu je pad cijena dionica nastavljen i nakon poruka iz američke središnje banke.
Rekordni priljev kapitala na tržište kriptovaluta
KRIPTOVALUTE
Rekordni priljev kapitala na tržište kriptovaluta
NEW YORK - Iako je pozitivni niz bitcoina prekinut, investitori i dalje ulažu velike svote u kriptovalute.
Čudo zvano GameStop: Mali investitori bacili na koljena velike fondovske igrače
KATAPULT
Čudo zvano GameStop: Mali investitori bacili na koljena velike fondovske igrače
NEE YORK - Dionice GameStopa prošle su godine u travnju vrijedile samo 2,80 dolara, a u srijedu su se mogle prodati za nevjerojatnih 340 dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE