GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineska potražnja za ugljenom podigla brodarsko tržište

Kineska potražnja za ugljenom podigla brodarsko tržište
BRODARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.07.2016 / 13:03
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Baltic Dry Index posljednjih je tjedna doživio pravi uzlet na krilima veće potražnje za gotovo svim vrstama sirovina.
Recentni je uzlet (nakratko) prekinut jučer kad je Baltic Dry Index poao za dva boda, na 746 bodova.

Posebno je iznenađujuć rast kineske potražnje za ugljenom, a ovoga puta se vrhunac potražnje događa tijekom ljeta, što je netipično za ovu vrstu sirovina. Također, snažna je i potražnja za željeznom rudačom, no ovdje se ipak očekuje splašanjavanje u drugom dijelu godine.

BDI Index u ovom trenutku crpi potporu i iz povećane potražnje za tzv. lakim robama što je ponovno netipično jer se nalazimo usred žetvene sezone za većinu kategorija sirovina te vrste.

Gledajući prema kraju godine, visoka potražnja iz Azije za ugljenom mogla bi biti faktor koji ponajviše podupire rast vozarina. Kineski uvoz ugljena u prvih je pola godine porastao 8,2 posto u previh šest mjeseci ove godine. Istodobno, kineska proizvodnja ugljena u lipnju je pala 16,6 posto što nije iznenađenje zna li se kako je počela primjena primjena politike o 276 radnih dana godišnje u ovom sektoru. Kina se trudi sman jiti sbvoju godišnju potrošnju ugljena ispod 4,1 milijardu metričkih tona do kraja 2020. godine.

Ipak, azijski kontinent sve više koristi ugljen za potrebe grijanja i energije. Kineska zima dolazi u drugom dijelu godine i očekuje se da će potražnja za grijanjem i električnom energijom rasti. Potražnja za lakim robama ostat će visoka do početka jeseni.

Ne treba smetnuti s uma niti činjenicu da je BDI Index, unatoč recentnom rastu, još uvijek relativno nisko, a to bi moglo spriječiti njegov novi pad.

Baltic Dry Index rekordnu razinu od 11.793 bodova dotaknuo je 20. svibnja 2008. dok je povijesno dno imao nedavno, 10. veljače ove godine, i to na samo 290 bodova.

Rast brodarskog tržišta pratili su i domaći bordari. Tako je cijena dionica Atlantske plovidbe (ZSE:ATPL-R-A) od početka srpnja uzletjela 57,4 posto, na 212,01 kunu, a primjetan je i rast likvidnosti, osobito posljednjih dana. Dionice Uljanik plovidbe (ZSE:ULPL-R-A) u istom su razdoblju skočile 25,9 posto, na 136 kuna dok je Jadroplov (ZSE:JDPL-R-A) na izimno niskom prometu tržišnu kapitalizaciju povećao 57 posto, na 24,79 kuna.

Tagovi: brodari, brodarsko tržište, Baltic Dry Index, kineska ekonomija, ugljen, Atlantska plovidba, Jadroplov, Uljanik plovidba, ZSE:ATPL-R-A, vozarine
PROČITAJ I OVO
MicroStrategy prodajom obveznica prikuplja 500 milijuna dolara kako bi kupio više bitcoina
POTEZI
MicroStrategy prodajom obveznica prikuplja 500 milijuna dolara kako bi kupio više bitcoina
NEW YORK - MicroStrategy se sprema kupiti do 488 milijuna dolara u bitcoinima prihodima od netom dovršene prodaje obveznica od 500 milijuna dolara, objavila je tvrtka u ponedjeljak.
Beogradska berza: Mali promet i negativno kretanje indeksa
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Mali promet i negativno kretanje indeksa
BEOGRAD - Početak trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi obeležio je poražavajuće mali promet i negativno kretanje indeksa.

Zagrebačka burza: Blagi pad indeksa, u fokusu dionica HT-a
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Blagi pad indeksa, u fokusu dionica HT-a
ZAGREB - U mirnom trgovanju na Zagrebačkoj burzi na početku tjedna indeksi su blago oslabili, nakon dva tjedna rasta, a u fokusu investitora bila je dionica HT-a, kojom je u blok prometu ostvareno 16,3 milijuna kuna.
Dolar stabilan, trgovci na oprezu uoči sjednice Feda
FOREX
Dolar stabilan, trgovci na oprezu uoči sjednice Feda
LONDON - Dolar je u ponedjeljak bio stabilan na međunarodnim tržištima valuta, odražavajući oprez trgovaca uoči sjednice američke središnje banke unatoč porukama dužnosnika da je prerano za raspravu o ublažavanju monetarnih poticaja u koronakrizi.
Promjene potrošačkih navika mijenjaju tržište bezalkoholnih pića
NAVIKE
Promjene potrošačkih navika mijenjaju tržište bezalkoholnih pića
ZAGREB – Nastavak promjena u ponašanju potrošača te njihov utjecaj na industriju hrane i pića globalno je prepoznat kao jedan od značajnijih tržišnih trendova. Uz negativne učinke onemogućenog ili ograničenog rada ugostiteljskih objekata, pred proizvođačima pića je i izazov dosezanja potrošača u njihovim domovima te odgovor na izmijenjene želje i potrebe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE