GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina ulaže 250 milijardi eura u Latinsku Ameriku

Kina ulaže 250 milijardi eura u Latinsku Ameriku
STRATEŠKI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.01.2015 / 10:59
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Kina u Latinskoj Americi igra sve važniju ulogu. U sljedećih deset godina planirane su investicije u visini od 250 milijardi eura. No što Kina očekuje zauzvrat?

Put od Kine do Južne Amerike je dug. Sam let traje više od jednog dana. No to ne mijenja činjenicu da su veze između Kine i Latinske Amerike sve čvršće. To je vrlo zorno pokazala i konferencija Kine i Zajednice latinskoameričkih i karipskih država (Celac) održana u Pekingu.

“Radi se o tomu da zemlje Celaca i Kina prodube svoje odnose” rekao je kineski predsjednik Jingping obraćajući se gledateljima kineske televizije. Članice Celaca su sve zemlje američkog kontinenta osim SAD-a i Kanade.

Južna polovica američkog kontinenta je dugo slovila kao interesna sfera SAD-a. No Kina je u međuvremenu najjači trgovinski partner Čilea, Perua i Brazila a u Meksiku, Argentini i Venezueli je na drugom mjestu. Stvari postaju još jasnije ako se u obzir uzme činjenica da se trgovinski volumen između Kine i Južne Amerike s 10 milijardi godišnje 2010. povećao na 257 milijardi u 2013. Uz to još treba ubrojiti kredite koje je Kina ponudila svojim južnoameričkim partnerima. Najveći dužnik Kine trenutno je Venezuela s oko 50 milijardi dolara. U međuvremenu se Kina, kako procjenjuju stručnjaci, naspram zemalja s financijskim poteškoćama, ponaša poput Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). No prednost kineskog novca je uočljiva već na prvi pogled: kamate su niske i uvjeti su mnogo blaži nego kod MMF-a. Recimo poput strogih uvjeta o stabilnosti državnog proračuna.

„Kina popunjava prazninu koju ostavlja MMF kako bi sklopila dugoročne veze i obranila vlastite interese“, kaže Miguel Otero-Iglesias, znanstvenik sa španjolskog instituta Real Instituto Elcano, koji djeluje u sklopu dnevnika El Pais.

Dugoročne veze sklopljene preko kredita Kini osiguravaju pristup sirovinama i energentima. A time se stvaraju i nova tržišta za kinesku robu.

„Dugoročno gledano će Kina svoj utjecaj još proširiti“, smatra Victor Mijares iz hamburškog instituta za globalne studije GIGA. On podsjeća na kinesku strategiju u Africi gdje Kini nije samo bilo stalo do lokalnih sirovina nego i do toga da dugoročno eksploataciju u samoj zemlji stavi pod svoju kontrolu, bilo kroz kinesku tehnologiju, bilo kroz kineske investicije i osoblje.

Slično se događa i u Južnoj Americi a jedan od primjera za takvu strategiju je i gradnja kanala između dva oceana u Nikaragvi. Gospodarski utjecaj će, kako predviđaju stručnjaci, popratiti i politički.

„Zemlje koje su snažno ovisne o kineskom kapitalu poput Venezuele će to prije ili kasnije osjetiti i na političkom planu“, kaže Mijares ukazujući na članstvo Venezuele u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda kao i u Vijeću za ljudska prava.

„Za Kinu je važno da u ovim gremijima može računati sa sigurnom podrškom kad god se ovdje bude raspravljalo o pitanjima koja su od interesa za Kinu“, ističe Mijares.

Jang Jiang , profesorica na Visokoj ekonomskoj školi u Kopenhagenu, potvrđuje trend po kojem zemlje s velikom količinom kineskog novca, redovito u tijelima UN-a glasuju u interesu Kine.

No da Kina svoje odnose kroji prema političkim i gospodarskim interesima, nije ništa novo. Jonas Wolff iz hesenske Zaklade za istraživanje sukoba i mira smatra da su optužbe po kojima političari koji surađuju s Kinom ne njeguju pretjeranu ljubav prema demokratskim tekovinama, neosnovane.

„Iako se neke političare, poput ekvadorskog predsjednika Rafaela Correu optužuje da su diktatori, oni su izabrani na demokratskim izborima i vladaju na demokratski način“, kaže Wolff.

Položaj SAD-a u Latinskoj Americi je sve nesigurniji. Kinezi su i ovdje u usponu.

Tagovi: Kina, Latinska Amerika, Južna Amerika, Miguel Otero-Iglesias, MMF, Celac, Li Keqiang, Venezuela
PROČITAJ I OVO
Musk izgubio 20 milijardi dolara nakon što se pojavio u TV emisiji
GUBICI
Musk izgubio 20 milijardi dolara nakon što se pojavio u TV emisiji
NEW YORK - Šef tvrtke "Tesla" Elon Musk navodno je osiromašio za više od 20 milijardi dolara otkako se prošlog vikenda pojavio kao gost domaćin u emisiji "Saturday Night Live".
Zagrebačka burza: Različiti smjerovi indeksa, podignut promet
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Različiti smjerovi indeksa, podignut promet
ZAGREB - Kraj tjedna donio je na Zagrebačkoj burzi različite predznake indeksa i odličan promet.
Grčka očekuje prihode od turizma na 40 posto pretkrizne razine
OČEKIVANJA
Grčka očekuje prihode od turizma na 40 posto pretkrizne razine
ATENA - Direktor grčke turističke zajednice SETE izrazio je u petak "suzdržani optimizam" u prognozama ovogodišnjeg oporavka turizma od koronakrize i procijenio da bi prihodi mogli dosegnuti 40 posto razine iz 2019. godine.
TUI odaslao lošu vijest za hrvatski turizam
NIŠTA OD LETOVA
TUI odaslao lošu vijest za hrvatski turizam
ZAGREB - Najveća svjetska turistička kompanija, TUI, jučer je hotelijerima diljem svijeta poslala dopis s detaljnim obrazloženjem svojih operacija ovog ljeta, a posebno onih s britanskog tržišta, na kojem je uspostavljen i poseban režim putovanja ovisno o epidemiološkoj situaciji na pojedinim destinacijama.
Dogecoin uzletio 40 posto, zasluge Musku i Coinbaseu
UZLET
Dogecoin uzletio 40 posto, zasluge Musku i Coinbaseu
NEW YORK - Dogecoin je jutros uzletio više od 40 posto nakon novog tvita Elona Muska i najave Coinbasea da će izlistati ovu kriptovalutu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE