GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina osigurala 500 milijardi juana za posustalu ekonomiju

Kina osigurala 500 milijardi juana za posustalu ekonomiju
LIKVIDNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.11.2022 / 19:25
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Kina je u petak najavila da će ponovo sniziti stopu obvezne rezerve banaka, po drugi puta u ovoj godini, čime će osloboditi 500 milijardi juana (69,8 milijardi dolara) dugoročne likvidnosti kako bi poduprla posustalo gospodarstvo.

Stopa obvezne rezerve banaka bit će od 5. prosinca smanjena za četvrtinu postotnog boda, objavila je u kineska središnja banka. To će smanjiti prosječnu ponderiranu stopu rezervi financijskih institucija na 7,8 posto, dodali su.

Novo smanjenje bilo je očekivano nakon što su državni mediji u srijedu prenijeli vladino priopćenje da će Kina nastojati održati primjerenu likvidnost dobro tempiranim smanjenjem stope obvezne rezerve, uz druge instrumente monetarne politike.

Središnja banka već je u travnju snizila stopu, također za četvrtinu postotnog boda, podsjeća Reuters.

Kineska središnja banka vodi opreznu politiku, nastojeći podržati posustalo gospodarstvo i istodobno izbjeći osjetno smanjenje kamatnih stopa koje bi moglo pojačati pritiske na rast cijana, a potencijalno potaknuti i odljev kapitala iz Kine.

Američki Fed i središnje banke drugih velikih gospodarstava, uključujući Europsku središnju banku (ECB), podižu pak kamatne stope kako bi obuzdale visoku inflaciju.

Kinesko gospodarstvo znatno je usporilo u listopadu, a najnoviji val slučajeva zaraze koronavirusom dodatno je raspirio zabrinutost za rast na kraju godine, s obzirom na krizu na nekretninskom tržištu u Kini i slabiju svjetsku potražnju za kineskom robom.

Kineski gradovi uveli su karantenu i druge mjere kako bi zauzdali opetovani rast broja zaraženih, prigušivši gospodarske izglede i nade da će azijski div u skorije vrijeme značajno ublažiti oštru politiku suzbijanja covida.

Vlada je posljednjih mjeseci poduzela niz mjera kako bi poduprla rast, fokusirajući se na potrošnju na infrastrukturu i ograničenu potporu građanima, istodobno ublaživši ograničenja financiranja za sektor nekretnina.

U prva tri ovogodišnja kvartala gospodarstvo je poraslo za samo tri posto, znatno slabije od ciljane godišnje stope od 5,5 posto, primjećuje Reuters.

Tagovi: kineska ekonomija, stopa obvezne rezerve
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE