GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina najavljuje burzu za mala i srednja poduzeća

Kina najavljuje burzu za mala i srednja poduzeća
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.09.2021 / 12:21
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Kina je najavila da će osnovati novu burzu na kojoj bi se trgovalo dionicama malih i srednjih poduzeća, izvijestili su britanski mediji.

Predsjednik Xi Jinping rekao je da će novo tržište dionica biti u glavnom gradu Pekingu, navodi BBC.

Iako Jinping nije naveo detalje plana, vodstvo Kineske regulatorne komisije za vrijednosne papire (CSRC) poručilo je da najava otvara "uzbudljive" mogućnosti".

"Mala i srednja poduzeća mogu napraviti velike stvari", ističu regulatori.

Sustav registracije za trgovanje bit će po njihovim riječima šangajskom tržištu STAR, koje mnogi tumače kao odgovor Kine na američki Nasdaq, specijaliziran za tehnološke kompanije.

Kina trenutno ima burze u Šangaju, financijskom središtu, i u Shenzhenu, koji je stekao nadimak kineske Silicijske doline.

Odluka o trećoj burzi vremenski se poklopila s pojačanim pritiskom na kineske tvrtke u matičnoj zemlji u SAD-u, primjećuje BBC.

Kineske vlasti uvele su proteklih mjeseci niz mjera koje su snažno utjecale na ogroman dio privatnog sektora, u rasponu od tehnoloških divova i tvrtki za podučavanje do platformi za streaming glazbe i televizijskih kuća.

Pojačan je i nadzor nad tvrtkama čije su dionice uvrštene u kotaciju američkih burzi, a vlada je u petogodišnjem planu signalizirala i da ne planiraju ublažiti pritisak, skiciravši strožu regulativu značajnog dijela gospodarstva.

Paralelno je američki regulator financijskog sektora, Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC), priopćio da će ubuduće tražiti dodatne informacije od kineskih tvrtki koje namjeravaju prodavati dionice na Wall Streetu, podsjeća BBC.

Tagovi: Kina najavljuje burzu za mala i srednja poduzeća, Xi Jinping, Tencent, Alibaba
PROČITAJ I OVO
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
FENOMENI
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
ANALIZA - “Porez na rozu”, poznatiji kao pink tax, predstavlja pojavu u kojoj se proizvodi namijenjeni ženama prodaju po višim cijenama u odnosu na slične proizvode namijenjene muškarcima.
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
KRIPTO SCENA
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
NEW YORK - Američki dolar ponovno pokazuje svoju snagu, jučer je dosegnuo petomjesečni maksimum prema euru (za euro je ujutro trebalo platiti samo 1,0603 dolara).
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta bila su mješovita nakon velike rasprodaje u utorak, a trgovci su pratili trgovinske podatke iz Japana i Singapura u srijedu.
Wall Street: Powellove poruke izazvale dodatnu nervozu
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Powellove poruke izazvale dodatnu nervozu
NEW YORK - Indeks S&P 500 skliznuo je u utorak nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao da će kamatne stope možda morati ostati visoke.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
ZAGREB - Dan uoči parlamentarnih izbora, slabašna trgovina na Zagrebačkoj burzi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE