GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina najavila odbranu ekonomskih interesa u Libiji

Kina najavila odbranu ekonomskih interesa u Libiji
INTERESI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.09.2011 / 10:49
Autor: SEEbiz / Tanjug
MOSCOW - Kineski zvanični list upozorio je zapadne sile da prepuste Ujedinjenim nacijama rukovođenje posleratnom obnovom Libije, poručivši da će Peking braniti svoje ekonomske interese u toj zemlji nakon zbacivanja Muammara Gaddafija.
Pitanje uloge Ujedinjenih nacija moglo bi se postaviti na sastanku "Prijatelji Libije" na kome će biti francuski predsednik Nikolas Sarkozy, britanski premijer David Cameron i drugi svetski lideri. Kina je poslala relativno nižeg predstavnika, zamenika ministra inostranih poslova da prisustvuje kao posmatrač.
 
"Kao stalni član Saveta bezbednosti Kina ima puno razloga da naglasi vodeću ulogu UN", navodi se u komentaru lista koji upozorava da Irak, Avganistan, kao i Libija, pokazuju šta sve može da krene loše ukoliko UN ne budu najviše telo koje će da usmerava međunarodno učešće u posleratnoj obnovi.
 
"Treba pogledati unazad na ova tri lokalna rata od početka ovog veka i lako će se videti mustra: UN se brzo angažuju u ranoj fazi, ali kako se stvari razvijaju Sjedinjene Američke Države i NATO saveznici izbijaju u prvi plan i polako istiskaju UN", navodi list.
 
Ponavljanje tog šablona moglo bi nauditi narodu Libije, kao i kineskim interesima.
 
"Naglašavajući vodeću ulogu Ujedinjenih nacija u libijskim poslovima štiti se pravičnost u rekonstrukciji zemlje", rečeno je u tekstu i ukazuje na kineske investicije u oblasti telekomunikacija i građevinarstvu.
 
"Kina je spremna da igra aktivnu ulogu u obnovi Libije i posvetiće dužnu pažnju svojim legitimnim interesima u Libiji", navodi se u komentaru koji pojačava nedavne izjave kineskih zvaničnika koji su se pridružili Rusiji i Brazilu u zahtevima da UN budu vodeće u Libiji.
 
Libijske privremene vlasti su obećale nagrade za one koji su imali vodeću ulogu u podršci pobunjenicima protiv režima Gadafija, a to je izazvalo zabrinutost da bi Kina mogla da bude u nemilosti posle rata.
 
Pad Gaddafijevog režima ostavlja Kinu u slabijoj poziciji jer je Peking bio uzdržan prilikom donošenja rezolucije kojom se dozvoljava upotreba sile i bio kritičan prema vazdušnoj kampanji NATO-a kojom su podržavani pobunjenici u Libiji.
 
Kina se uzdržala i od osuda Gaddafija, rekavši da poštuje pravo libijskog naroda da izabere svoju budućnost, ali je postepeno uspostavljala diplomatske kontakte sa pobunjeničkim Prelaznim nacionalnim savetom.
 
Peking je bio jedan od većih libijskih ekonomskih partnera i evakuisao je oko 35.000 svojih radnika iz te zemlje početkom rata.
 
Ukupno 26 kineskih kompanija učestvovalo je u poslovima vrednim 20 milijardi dolara u Libiji, uglavnom u stanbenoj i izgradnji železničkih pruga, naftovoda i telekomunikacijama. Mnogi od tih poslova su napola završeni i te firme su, kako se veruje, pretrpele velike gubitke u opremi i materijalima.
Tagovi: Kina, Libija, ekonomski interesi
PROČITAJ I OVO
Dolar ojačao pod utjecajem većeg zazora ulagača od rizika
FOREX
Dolar ojačao pod utjecajem većeg zazora ulagača od rizika
LONDON - Dolar je u četvrtak blago ojačao na svjetskim tržištima prema vodećim svjetskim valutama jer su investitori zazirali od rizika zbog neizvjesnih globalnih gospodarskih izgleda.
Nove smjernice Hanfe o uvrštenju vrijednosnih papira na tržištu kapitala
SMJERNICE
Nove smjernice Hanfe o uvrštenju vrijednosnih papira na tržištu kapitala
ZAGREB – Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga donijela je Smjernice o provjeri i odobrenju prospekta te o izvršavanju ostalih obaveza u vezi s javnom ponudom i uvrštenjem vrijednosnih papira na uređeno tržište, kojima precizno i na jednom mjestu opisuje postupak odobrenja prospekta kod javne ponude i uvrštenja vrijednosnih papira na uređeno tržište, a u skladu s odredbama Uredbe o prospektu i Zakona o tržištu kapitala.
Azijska tržišta: Indeksi pali treći dan zaredom
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali treći dan zaredom
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, treći dan zaredom, jer su iznenadni oštar pad Wall Streeta i daljnje širenje koronavirusa naveli ulagače da povuku dio zarade s tržišta.
Wall Street: Najveći dnevni pad u posljednja tri mjeseca
OŠTAR PAD
Wall Street: Najveći dnevni pad u posljednja tri mjeseca
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi potonuli više od 2 posto, što je njihov najveći dnevni gubitak u tri mjeseca, pri čemu je pad cijena dionica nastavljen i nakon poruka iz američke središnje banke.
Rekordni priljev kapitala na tržište kriptovaluta
KRIPTOVALUTE
Rekordni priljev kapitala na tržište kriptovaluta
NEW YORK - Iako je pozitivni niz bitcoina prekinut, investitori i dalje ulažu velike svote u kriptovalute.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE