GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

KentBank udvostručio dobit u 2016.

KentBank udvostručio dobit u 2016.
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.05.2017 / 13:02
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Dobit KentBanka za 2016. godinu iznosila je 8,1 milijun kuna što je više nego dvostruko povećanje u odnosu na 2015., aktiva je porasla 57 posto, na 2 milijarde kuna dok dobit u prvom kvartalu 2017. iznosi 1,7 milijuna kuna, rekao je u utorak predsjednik Uprave KentBanka Ivo Bilić.

Ti podaci pokazuju kako je KentBank najbrže rastuća banka u Hrvatskoj, s jednom od najnižih stopa neprihodujućih kredita, ocjenjuje Bilić.

"Značajan porast bilance u 2016. godini najvećim je dijelom proizašao iz porasta depozita u svim segmentima, fizičkim i pravnim osobama te financijskim institucijama. Lani smo povećali broj računa za 39 posto tako da ih je sada gotovo 21.500. Banka, u stopostotnom vlasništvu turske Suzer Grupe, ima 197 zaposlenih, raspolaže s 15 poslovnica u 12 hrvatskih gradova, s tim da smo lani otvorili dvije nove poslovnice u Zagrebu i Šibeniku", kazao je Bilić.

Po njegovim riječima, 2016. je ostvaren rast stanja na tekućim računima za 137 posto te rast oročenih depozita za 46 posto. KentBank, naveo je, ujedno je započeo s uslugom prikupljanja depozita na njemačkom, austrijskom i nizozemskom tržištu i trenutno ima oko 800 stranih klijenata.

Naglasio je da je tijekom 2016. godine ostvaren rast neto kamatnih prihoda za 25 posto u odnosu na godinu ranije.

Neto prihod od provizija i naknada povećan je 46 posto.

"Karakteristika i prioritet naše banke je velika likvidnost, a kontinuiran rast prihoda rezultat je rasta baze klijenata, ali i kvalitetne naplate", kaže Bilić.

Prema nerevidiranim podacima, u prvom kvartalu ove godine dobit KentBanka iznosila je 1,7 milijuna kuna, a u prvih pet ovogodišnjih mjeseci 2,8 milijuna kuna.

Međutim, u prvom kvartalu 2017. smanjena je aktivu za pet posto i kredite za 0,3 posto.

"Ne želimo plasirati budzašto, nećemo prihvatiti damping cijene na kredite, nećemo plasirati novac po nižoj vrijednosti od one koja nas košta. Svaki damping je opasan. To je jedan od razloga smanjenja aktive, odnosno smanjenje kredita. Međutim, krediti nam rastu u području građanstva i u području malih i srednjih poduzetnika, a padaju kad je riječ o velikima", rekao je Bilić.

Naime, krediti stanovništvu povećani su za 102 posto u razdoblju od 2012. do 2016. godine, s 26 na 53 milijuna eura (2015. iznosili su 43 milijuna eura). Plan KentBanka do 2020. je novi rast tih plasmana za 58 posto. Krediti gospodarstvu 2015. iznosili su 57 milijuna eura, godinu kasnije 88 milijuna eura.

KentBank se uz ostalo fokusirao na obnovu zgrada te je dosad izdao kredite za obnovu, većinom energetsku, za 580 zgrada, a u pripremi su još 84 zgrade. Dosta kredita daje i u poljoprivredi, trgovini i turizmu.

Tagovi: KentBank, Ivo Bilić
PROČITAJ I OVO
Sumnje u američke poticaje pritisnule dolar
PRITISCI
Sumnje u američke poticaje pritisnule dolar
LONDON - Dolar je u četvrtak oslabio na međunarodnim tržištima valuta jer kopne nade da će republikanci i demokrati postići dogovor o dodatnim poticajima za američko gospodarstvo.
Die Presse: Namješta li Hrvatska broj zaraženih?
MEDIJI
Die Presse: Namješta li Hrvatska broj zaraženih?
BEČ - Austrijski Die Presse navodi da "Hrvatska već tjednima iznenađuje niskim brojem zaraženih" koronavirusom. Članak kojega je prenijelo nekoliko vodećih dnevnika u Austriji navodi da stanje u našoj zemlji epidemiološki možda i nije tako divno.
Venecija oživljava svoju lagunu
POTEZI
Venecija oživljava svoju lagunu
VENECIJA - Venecija je možda slavna po Trgu sv. Marka ili Mostu uzdaha no talijanski grad ima još jedan dragulj koji se često previdi - svoju lagunu.
Francuski mediji promoviraju Hrvatsku kao hit odmorišnu destinaciju
DESTINACIJA
Francuski mediji promoviraju Hrvatsku kao hit odmorišnu destinaciju
PARIZ - U udarnom terminu francuskog TV kanala TF1 prikazana je popularna emisija Cuisine impossible u kojoj su predstavljene gastronomske čari Slavonije.
Srbija trpi štetu od milijardu evra u turizmu
ŠTETE
Srbija trpi štetu od milijardu evra u turizmu
BEOGRAD - Srbija će zbog pandemije korona virusa pretrpeti štetu od oko milijardu dolara po osnovu deviznog priliva od turizma, a ni povećano interesovanje domaćih turista za neke destinacije to nikako ne može nadoknaditi, izjavio je danas ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE