GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kavarić: Konkretna interesovanja za ulaganja u sjevernom regionu

Kavarić: Konkretna interesovanja za ulaganja u sjevernom regionu
ULAGANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.10.2015 / 18:52
Autor: SEEbiz / CdM
PODGORICA - Sve ovo što je do sada bila naša promotivna aktivnost sada se pretvara u konkretni rezultat, kao što su konkretna interesovanja investitora za potencijale biznis zona u opštinama na sjeveru Crne Gore, rekao je ministar ekonomije Vladimir Kavarić drugog dana Međunarodne konferencije "Investicione politike i potencijali u Crnoj Gori" koja je održana u Kolašinu.
Preko 80 predstavnika investitora, privrednih udruženja i diplomatskog kora iz čitavog svijeta bilo je u prilici da se upozna sa investicionim potencijalima biznis zona "Rudeš" u Beranama, "Nedakusi" u Bijelom Polju, "Bakovići" u Kolašinu, "Babića Polje" u Mojkovcu i biznis zone "Nikšić" u Nikšiću.

Kavarić je potencijalne investitore još jednom podsjetio da se, poslije prvog Javnog poziva za podsticanje direktnih stranih investicija, koji je, po riječima ministra, protekao vrlo uspješno, do kraja godine priprema i drugi konkurs.

"Na bazi onoga što je prepoznato kao inicijativa investitora sa Sjevera, očekujemo da ćemo ići ka daljem snižavanju minimalnih kriterijuma u smislu minimalnih investicija i minimalnog broja zaposlenih kako bi se izašlo u susret onome što su tržišni zahtjevi opština iz sjevernog regiona", naglasio je Kavarić.

Predsjednik Opštine Mojkovac Dejan Medojević smatra da su, kao opština, dali izuzetno povoljne uslove za ulaganja.

"Spremni smo za dogovor sa potencijalnim investitorima i ono što posebno mogu da pohvalim i da podržim jeste Uredba Vlade Crne Gore, odnosno Ministarstva ekonomije za podršku potencijalnim investitorima koji se odluče da investiraju kako u biznis zonu "Babića Polje" tako i u ostalim opštinama na Sjeveru Crne Gore. Smatram da je ovo odličan način da se prezentuje ono što opštine sjevera nude, posebno naša opština. Potrudićemo se da sve zainteresovane investitore zadržimo u Mojkovcu, da im prezentujemo uslove koje mogu dobiti za investiranje u našoj opštini a sve to znači i zapošljavanje, otvaranje novih radnih mjesta i samim tim, zaustavaljanje depopulacije sa prostora sjevera Crne Gore", naglasio je Medojević.

Da je pravo vrijeme da se ulaže u sjever Crne Gore kako bi valoriziovao potencijal koji taj region ima smatra i prvi čovjek Opštine Berane Dragoslav Šćekić.

"Radi se o jednoj jako značajnoj stvari u ovom momentu, poslije dugo vremena dovesti jedan broj investitora koji bi mogli da ulažu u sjever Crne Gore je jako pozitivna stvar. Jako je značajno što je Vlada, odnosno Ministarstvo ekonomije, prepoznalo da je potrebno konačno se uputiti prema sjeveru i uložiti sve moguće kapacitete kako bi sjever dobio svoje mjesto koje zaslužuje u državi i valorizovao svoje potencijale koje ima", naglasio je Šćekić uz očekivanja da će investiciona konferencija s obzirom da se radi o prisustvu značajnih investitora rezultirati konkretnim interesovanjima i ulaganja u sjever Crne Gore.

Opština Berane je već formirala biznis centar u okviru svoje biznis zone koji je u partnerskoj organizaciji sa još četiri opštine - Bijelo Polje, Andrijevica i Plav i Rožaje.

"Biznis centar u Beranama pomaže svim novim investitorima i samim građanima koji hoće da se bave preduzetništvom da dobiju pune i prave informacije i pomoć u tom prvom periodu kako bi ušli u realizaciju određenog projekta. U prvoj godini je svima omogućeno da koriste besplatno taj prostor uz besplatne usluge, pravne, računovodstvene i sve one koje mogu da pomognu da zaživi određeni projekat", zaključio je predsjednik Opštine Berane.

Dvodnevna Međunarodna konferencija „Investicione politike i potencijali u Crnoj Gori" koja je održana u Podgorici i Kolašinu u organizaciji Ministarstva ekonomije i UNDP-a, okupila je veliki broj investitora među kojima su investitori iz Italije, Maroka Ujedinjenih Arapskih Emirata, Turske, Poljske, Ukrajine, Libije...

Tagovi: Vladimir Kavarić, sjever Crne Gore, Dragan Medojević, Dragoslav Šćekić, Berane, Kolašin
PROČITAJ I OVO
Sastavnice indeksa CROBEX10 ipak su najsigurnija oklada
ZSE
Sastavnice indeksa CROBEX10 ipak su najsigurnija oklada
ANALIZA - U posljednjih šesnaest mjeseci CROBEX10 zabilježio solidan rast od 8%, dok je polovica sastavnica nadmašila indeks.
Norveški stabilizacijski fond u prvom kvartalu zaradio 45,7 milijardi dolara
ENORMNO
Norveški stabilizacijski fond u prvom kvartalu zaradio 45,7 milijardi dolara
OSLO - Norveški stabilizacijski fond izvijestio je u srijedu da je u prvom tromjesečju ostvario dobit od 382 milijarde kruna (45,7 milijardi dolara) ponajprije zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica u financijskom i energetskom sektoru.
Euromonitor: Hrvatski turizam će se oporavljati brže od španjolskog i francuskog
OPORAVAK
Euromonitor: Hrvatski turizam će se oporavljati brže od španjolskog i francuskog
ZAGREB - Projekcije globalne tvrtke za istraživanje tržišta Euromonitor iznesene na 15. sastanku Tematske upravljačke grupe za Održivi turizam EUSAIR Jadransko-jonske strategije, pokazuju da bi se turistički promet mogao oporaviti za tri do pet godina.
Azijska tržišta: Indeksi rastu, dobri rezultati kompanija
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi rastu, dobri rezultati kompanija
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, nakon dva dana pada, pa tako prate jučerašnji uspon Wall Street, dok su cijene nafte pale treći dan zaredom.
Wall Street porastao nakon dva dana pada
RAST
Wall Street porastao nakon dva dana pada
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle i tako nadoknadile dio gubitaka od prethodna dva dana, pri čemu su se oporavili gotovo svi sektori.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE