GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kava i kakao najskuplji u dvije godine

Kava i kakao najskuplji u dvije godine
ROBNA TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2014 / 15:44
Autor: SEEbiz / Bloomberg
LONDON - Cijene kave i kakaa dostigle su ovoga tjedna najviše razine u protekle dvije godine zbog straha od smanjene ponude, dok je šećer istovremeno pojeftinio.

Kava je polovinom tjedna na Londonskoj burzi vrijedila 2.218 dolara po toni, što je najviše u posljednjih godinu i pol, dok je na burzi u New Yorku dostigla rekordnu vrijednost u protekle dvije godine od 209,75 centi po funti, prenio je AP. Zabrinutost zbog smanjenja ponude brazilske kave dovela je do rasta cijene "arabice" za oko 80 posto od kraja siječnja 2014.  

Suša je od početka godine zahvatila zone pod kulturom kave u Brazilu, najvećem proizvođaču i izvozniku kave u svijetu. Ovakva suša ne pamti se u Brazilu još od 1950. Ekstremni vremenski uvjeti ugrozili su proizvodnju kave i u Vijetnamu, najvećem svjetskom izvozniku zrna kave vrste "robusta", koja se koristi za dobijanje instant kave.

Prema procjenama Međunarodne Organizacije za kavu (ICO) svjetsko tržište kave suočit će se tokom sezone 2014/15. sa deficitom ponude od najmanje dva milijuna vreća od 60 kilograma kave. 

Cijena kakaa je ovoga tjedna, također, porasla poslije nekoliko tjedana stagnacije, dostižući najvišu razinu u posljednje dvije i pol godine na londonskoj i njujorškoj burzi. Tona kakaa na londonskoj burzi vrijedila je 1.888 funti a na njujorškoj 3.027 dolara.  Prošle godine na svjetskom tržištu kakaa zabilježen je deficit ponude od 174.000 tone, a ovogodišnji deficit se procjenjuje na 115.000 tona. Nedovoljna ponuda kakaa na svjetskom tržištu osjećat će se do sezone 2018/19. godine. Nedostotak kakaa posljedica je neobnavljanja zasada te kulture na plantažama dva najveća svjetska proizvođača - Obale Slonovače i Gane. 

Cijena šećera na svetskim tržištima je ovoga tjedna pala zbog laganog pobošanja klimatskih uvjeta u zonama uzgajanja šećerne kulture u Brazilu, najvećem svjetskom proizvođaču i izvozniku šećera. 

Tagovi: kava, kakao, šećer, robna tržišta, tržišta roba, arabica, robusta
PROČITAJ I OVO
SAD zadržao restrikcije za međunarodna putovanja
RESTRIKCIJE
SAD zadržao restrikcije za međunarodna putovanja
WASHINGTON - Sjedinjene Države zadržat će u ovom trenutku postojeće restrikcije za međunarodna putovanja, unatoč zahtjevima za reciprocitetom koji poglavito dolaze iz Europske unije, rekla je u ponedjeljak glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki na redovitom susretu s novinarima.
Beogradska berza: Indeksi nastavili rast, promet slab
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi nastavili rast, promet slab
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze su nastavili prvog trgovačkog dana u ovoj sedmici uspon započet krajem prošle nedelje, dok je investiciona aktivnost osetno podbacila.
EIF partner Hrvatskoj i Sloveniji u početnom financiranju istraživačkih projekata
PARTNERI
EIF partner Hrvatskoj i Sloveniji u početnom financiranju istraživačkih projekata
LJUBLJANA - Četrdeset milijuna eura namijenjenih pokretanju i komercijalizaciji razvojnih projekata na različitim područjima u Hrvatskoj i Sloveniji bit će dostupno preko regionalne platforme za prijenos tehnologija koju su osnovali Europski investicijski fond (EIF), Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i slovenska razvojna SID banka.
U Hrvatskoj uništeno čak 40 posto pčelinjih zajednica
PČELE
U Hrvatskoj uništeno čak 40 posto pčelinjih zajednica
BJELOVAR - Ovo je već treća zaredom loša pčelarska godina, pa će se itekako osjetiti nedostatak domaćeg meda na tržištu. Mnoge su pčelinje zajednice stradale još zimus, a onda je podbacila i cvatnja medonosnog bilja.
Zagrebačka burza: Slab promet, Podravka i dalje u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet, Podravka i dalje u fokusu
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze u ponedjeljak su stagnirali, a dok se čekaju polugodišnja financijska izvješća kompanija jedina s milijunskim prometom bila je dionica Podravke, koja je svoje poslovne rezultate objavila još prošli tjedan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE