GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Katastrofalan pad prodaje vina u Srbiji

Katastrofalan pad prodaje vina u Srbiji
VINO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.08.2020 / 13:26
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Uskoro počinje berba grožđa. Vinogradari očekuju dobar rod i kvalitet, ali ne i zaradu. Razlog je virus korona zbog kojeg su prazni hoteli, inače glavni distributeri vina. ...

Na obroncima Fruške gore sve je spremno za berbu. Dobrom rodu i kvalitetu grožđa nada se i vinogradar u Irigu Sava Jojić.

"Stanje u vinogradu je izvanredno. Nedavno smo obišli vinograd sa profesoricom Jelicom Balaž koja je i sama bila iznenađena koliko je stanje grožđa dobro. Naravno, nije samo kod nas tako dobro, već kod svih vinogradara koji su negovali vinograde", kaže Jojić.

Malo će ovakvih godina ostati u sećanju vinogradara. Dok grožđe obećava vrhunske proizvode, hoteli kao glavni distributeri vina posluju tek sa polovinom kapaciteta. Prema rečima našeg sagovornika, promet vina je dramatičano smanjen i to ne ne samo kod nas, veći i u svetu.

"Vinarstvo je jedno od najugroženijih privrednih grana i delatnosti ne samo u Srbiji nego i u Evropi. Prvi na udaru za ograničenje poslovanja su turistički resursi od hotela do restorana. Nemamo bolje mesto za prodaju vina od restorana. Zbog ograničenja u nekim vinarijama je prodaja opala i za 70 odsto", žali se Sava Jojić.

U Srbiji prema nekim podacima ima približno 370 registrovanih vinarija, a godišnje se proizvede oko dva miliona hektolitara vina.

Poslednjih godina mnogo je ulagano u taj sektor, pa se vinogradari nadaju da će kriza na tržištu izazvana pandemijom kovida 19 već naredne sezone biti prošlost.

Tagovi: vinarstvo u Srbiji, srpsko vinarstvo, vino, srpski vino
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE