GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Katastrofa u luksuznom sektoru

Katastrofa u luksuznom sektoru
POSLJEDICE KORONAVIRUSA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.03.2020 / 11:13
Autor: Katarina Bašić
ZAGREB - Osim ugrožavanja zdravlja i života sve većeg broja ljudi, koronavirus je uzdrmao kinesku i svjetsku ekonomiju, a ponajviše i tržište luksuza.

Iako je Kinu i 2002. godine pogodila slična epidemija SARS, tada je postotak kineskog stanovništa u cjelokupnom broju potrošača luksuza bio tek dva posto, a danas, nakon naglog skoka na drugo mjesto po veličini ekonomije, svaki je treći kupac nekog luksuznog proizvoda upravo stanovnik Kine, zemlje s najvišim brojem zaraženih koronavirusom.

Upravo je to motiviralo stručnjake da dođu do zaključka da će epidemija COVID-19 imati tri puta veće posljedice na svjetsku ekonomiju za razliku od SARS-a.

Epidemija COVID-19 natjerala je organizatore da odgode pekinški i šangajski tjedan mode za neka bolja vremena, a kineski dizajneri su otkazali svoja putovanja u Pariz gdje su trebali predstaviti svoje nove kreacije na pariškom tjednu mode.

Znamo da je u posljednjem desetljeću Kina postala zlatno tlo za proizvođače luksuznih dobara, ali to plodno tlo u posljednjih mjesec dana se počelo urušavati zbog toga što je većina tvornica ili zatvorena ili radi usporeno.

Kinesko stanovništvo je doživjelo nagli skok u broju bogataša i privuklo brojne luksuzne tvrtke, stoga možemo reći da Kinezi uživaju u kupovini luksuznom robom kako u svojoj zemlji tako i na putovanjima. Primjerice, modna kuća Moncler prijavila je pad posjećenosti fizičkih lokacija od 80 posto. Francuz Bernard Arnault, vlasnik proizvođača luksuzne robe LMVH, izgubio je u samo nekoliko dana 4,8 milijardi dolara zbog epidemije COVID-19.

No, kako doznajemo francuski brend Hermès ponudio je znakove nade u maloprodaji, izvještivši da su samo četiri od 43 njihove prodajne trgovine u Kini zatvorene, govoreći također da vide veliki potencijalni povratak u normalu u Kini.

Ali pošto se koronavirus proširio i van Kine, točnije na sjever Italije, u Milano, dom talijanskog luksuza, to širenje izazvalo je još veću zabrinutost za tržište luksuzne robe. Naime, Gucci je uveo preventivne mjere na način da zaposlenici ne dolaze u svoje urede u Milanu, gdje su zatvorene škole, muzeji, turističke atrakcije, već da rade od kuće.

Analitičari savjetuju tvrtkama da u ovakvim izvanrednim situacijima traže informacije od kineskih dobavljača na dnevnoj bazi i budu prilagodljivi. Također, savjetuju da budu iskreni prema svojim kupcima koliko to mogu biti, i da im se ispričaju unaprijed jer će vrlo vjerovatno dobivati dosta pritužbi.

Na koncu, kineski su proizvođači unatoč svemu optimistični i predviđaju brz povratak u normalu.

Tagovi: luksuzni sektor, koronavirus, Gucci, Tiffany, LVMH, Bernard Arnault, Jeff Bezos, Amazon
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE