GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Katastrofa na kripto tržištu: Binance odustao od spašavanja FTX-a

Katastrofa na kripto tržištu: Binance odustao od spašavanja FTX-a
PREOKRET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.11.2022 / 08:53
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Binance odustaje od planova za preuzimanje FTX-a, objavila je tvrtka u srijedu, ostavljajući kripto carstvo Sama Bankman-Frieda na rubu propasti.

Preokret dolazi dan nakon što je glavni izvršni direktor Binancea Changpeng Zhao objavio da je najveća svjetska tvrtka za kriptovalute postigla neobvezujući dogovor o kupnji FTX-ovih tvrtki izvan SAD-a za neobjavljeni iznos, čime je tvrtka spašena od krize likvidnosti. Ranije ove godine privatni ulagači procijenili su FTX na 32 milijarde dolara.

"U početku smo se nadali da ćemo moći podržati klijente FTX-a da osiguraju likvidnost", rekao je Binance u tvitu u srijedu.

"Ali problemi su izvan naše kontrole ili mogućnosti da pomognemo."

U ponedjeljak navečer, suočen s krizom likvidnosti, Bankman-Fried se trudio prikupiti novac od rizičnih kapitalista i drugih investitora prije nego što je otišao u Binance, prema izvorima koji su upoznati s tim pitanjem. Zhao je isprva pristao uskočiti, ali je njegova tvrtka brzo promijenila stav, pozivajući se na izvješća o "zlouporabi sredstava klijenata i navodnim istragama američkih agencija".

Nije jasno tko je sljedeći na redu za kupnju posrnule kripto mjenjačnice. Bankman-Fried rekao je ulagačima da se tvrtka suočava s nedostatkom do 8 milijardi dolara zbog zahtjeva za povlačenjem i da joj je potrebno hitno financiranje, prema osobi upoznatoj s tim pitanjem.

Raspad ugovora Binance-FTX najnovije je poglavlje u šokantnom kolapsu koji je ovaj tjedan potresao kripto svijet. Bankman-Fried je upravo u ponedjeljak pokušao uvjeriti ulagače da je imovina tvrtke u redu. Ali nakon što je Zhao iz Binancea javno rekao da njegova tvrtka prodaje svoje udjele u FTX-ovom izvornom tokenu FTT, rasprodaja je počela, a FTX nije mogao učiniti ništa da to zaustavi.

Jedna od najistaknutijih VC tvrtki u Silicijskoj dolini, Sequoia Capital, uložila je 210 milijuna dolara u tvrtku, prema reporteru Ericu Newcomeru. FTX je nedavno poručio investitorima da se predviđa da će njegov operativni prihod u 2022. pasti na 144 milijuna dolara ove godine, u odnosu na 338 milijuna dolara u 2021., dok se predviđa porast prihoda na 1,1 milijardu dolara s 1 milijarde dolara prošle godine, izvještava Newcomer.

Kriptovalute su oštro pale usred previranja oko dogovora, s bitcoinom koji je potonuo 15% u srijedu nakon pada od 13% u utorak. Trguje se ispod 16 000 USD prvi put od studenog 2020. Ether je pao više od 30% tijekom posljednja dva dana i blizu je pada ispod 1000 USD.

Tagovi: Binance, burza FTX, Changpeng Zhao
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE