GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Katastrofa na azijskim tržištima

Katastrofa na azijskim tržištima
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2020 / 07:33
Autor: SEEbiz / H
TOKIO - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica oštro pale, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump privremeno zabranio sva putovanja iz Europe kako bi suzbio širenje koronavirusa, što bi moglo dodatno usporiti svjetsko gospodarstvo.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 4 posto i skliznuo na najnižu razinu od početka 2019. godine.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks pao 3,8 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu, Južnoj Koreji, Australiji i Singapuru skliznule između 1,6 i 8 posto.


Ulagače je zaprepastila jučer objavljena odluka predsjednika Trumpa o zabrani svih putovanja iz Europe, osim iz Velike Britanije, u idućih 30 dana.

Burze ponovno uzdrmane

Premda je Trump poručio da u trgovini neće biti restrikcija, svjetske su burze ponovno uzdrmane 'koronakrizom', pa se danas očekuje oštar pad cijena dionica i na europskim burzama.


Terminski Euro STOXX 50 indeks vodećih europskih dionica trenutno je u minusu više od 5,5 posto i kreće se na najnižim razinama od polovice 2016. godine.

Oštro su pali i američki terminski indeksi, što najavljuje daljnji pad cijena dionica na Wall Streetu.

Trenutno je terminski S&P 500 indeks u minusu 4,7 posto, nakon što je već jučer potonuo 4,9 posto.

Terminski Dow Jones u minusu je, pak, više od 800 bodova, nakon što je jučer potonuo 5,8 posto i po prvi put od financijske krize 2008. godine zaronio u područje 'medvjeda', 20 posto ispod svoje prethodne rekordne razine.

Trump zaprepastio tržišta

„Zabrana putovanja iz Europe definitivno je sve iznenadila. Već se zna da će gospodarske posljedice od koronavirusa biti značajne, a s ovom dodatnom mjerom, utjecaj na poslovanje bit će multipliciran. Tržište na to nije računalo... To će kratkoročno biti veliki ekonomski trošak”, kaže Khoon Goh, direktor u ANZ banci.

Trump je jučer objavio i druge mjere usmjerene na suzbijanje širenja koronavirusa, no te mjere nisu ono što su ulagači očekivali.

„Za one koji su se nadali mjerama koje bi spriječile pad potrošnje, ove su mjere razočaravajuće. Ulagači su se nadali i smanjenju poreza na dohodak, no od toga ništa”, kaže Hirokazu Kabeya, strateg u tvrtki Daiwa Securities.

Ulagače nisu ohrabrile ni nove mjere vlasti u pojedinim zemljama usmjerene na ublažavanje gospodarskih posljedica širenja koronavirusa.

Problem poremećaja ponude i potražnje

Nakon američkog Feda i nekoliko drugih središnjih banaka u svijetu, jučer je i Bank of England (BoE) smanjila ključne kamate, za 0,50 postotnih bodova, na 0,25 posto.

Premda se očekuju i nove fiskalne i poticajne mjere u najvećim svjetskim gospodarstvima, analitičari nisu sigurni mogu li te mjere brzo preokrenuti negativne trendove u gospodarstvima.

„Pravi je problem poremećaj ponude i potražnje povezan s koronavirusom i to je teško procijeniti. Mjere politike, posebno fiskalna politika ili čak sniženje kamatnih stopa, ne utječu izravno na te probleme. Potrebne su koordinirane zdravstvene politike i zdravstvene vlasti bi trebale zaustaviti porast broja slučajeva zaraze", kaže James Cheo, strateg u HSBC Private Bankingu.

Ukupan broj slučajeva zaraze u svijetu premašio je 124.000 u 114 zemalja i područja, a umrlo je više od 4.500 osoba.

„U mnogim europskim zemljama broj zaraženih od koronavirusa raste brzinom sličnoj kao u Italiji. Čini se da i SAD prati ta kretanja”, kaže Kabeya.

Jučer je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila globalnu pandemiju koronavirusa, što znači da se radi o globalnom širenju bolesti koje je teško kontrolirati.

To je uznemirilo ulagače. „Zaraza se sve više širi i mislim da nitko u ovom trenutku ne zna stvarni opseg ovoga”, kaže Kim Forrest, direktorica u tvrtki Bokeh Capital Partner.

Dolar ojačao

Na valutnim je tržištima, pak, američki dolar ojačao, premda se očekuje da će Fed idućega tjedna ponovno oštro smanjiti ključne kamatne stope.

Dolarov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 96,37 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,14 bodova.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu, koja se smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, skliznuo s jučerašnjih 103,80 na 103,35 jena.

No, američka je valuta ojačala prema europskoj, pa je cijena eura skliznula na 1,1320 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1335 dolara.

Od ECB-a se očekuju poticajne mjere

Danas se održava redovna sjednica čelnika Europske središnje banke, a analitičari očekuju da će ključne kamate biti dodatno smanjene, premda se već kreću duboko u negativnom području.

Od ECB-a se očekuju i druge mjere, među ostalim jeftini krediti bankama kako bi ove mogle kreditirati mala i srednje velika poduzeća.

A cijene nafte prate pad burzovnih indeksa. Na londonskom je tržištu jutros cijena barela potonula 4,1 posto, na 34,32 dolara, a na američkom tržištu 3,8 posto, na 31,72 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus, Donald Trump
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE