GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Katapultiran broj rezervacija za kruzere

Katapultiran broj rezervacija za kruzere
KRUZERI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.05.2020 / 22:45
Autor: SEEbiz / tportal
ZAGREB - Tri dana nakon objave Carnival Cruise Linea da 1. kolovoza namjerava nastaviti krstarenja na svojih osam brodova broj rezervacija porastao je za 600 posto. Rezervacije za kolovoz 2020. tog operatera povisile su se 200 posto u odnosu na one za kolovoz 2019. godine, kada se nitko nije brinuo oko toga hoće li zaglaviti na 'brodovima smrti'.

Zbog najavljene cijene - čak i za naše prilike smiješnih 28 dolara (196 kuna) na noć - moći će krstariti nezaposleni Amerikanci i primatelji socijalne pomoći.

Kad se početkom ove godine počela svijetom širiti pandemija Covida-19, s kruzera su stizale neke od najgorih horor priča o opakoj bolesti. Tijekom veljače na 'brodovima smrti' lutalo je od luke do luke 12.000 putnika poput ukletih Holandeza, jer im zbog straha od zaraze nitko nije dopuštao pristajanje, piše Tportal.

Hong Kong nije dopustio pristajanje broda Dream Cruises s 1800 putnika, talijanske luke odbile su uplovljavanje Coste Smeralde sa 6000 putnika. Od Čilea do Paname niti jedna luka nije željela primiti kruzer Zaandam s 85 zaraženih članova posade i 53 putnika, uključujući četiri preminula. Najgore je prošao Diamond Princess jer je mjesec dana stajao usidren u Yokohami s 3700 putnika. Sa 712 zaraženih i 14 preminulih, postao je sinonim za krstarenja iz noćne more.

Na 37 kruzera od veljače bilo je zaraženo 3000 putnika, od kojih je 80 podleglo virusu. U Australiji je 21 smrt od koronavirusa povezana s Ruby Princess. Kapetan je u Sydneyju pustio putnike s broda, a budući da je među njima bilo zaraženih, virus se munjevito širio gradom.

Zbog toga se računalo da će kruzerske kompanije u doba 'nove normale' biti najveći luzeri turističke branše, među njima posebno britansko-američka Carnival Cruise Line, jer su u njihovu vlasništvu ozloglašeni Diamond Princess i Ruby Princess. Od početka godine, kada se virus počeo širiti, pa do prvih dana ožujka, vrijednost dionica tog operatora, jednog od najvećih na svijetu, pala je za 57 posto.

No čini se da ni broj zaraženih ni mogućnost opetovanja zaraze neke nisu odvratili od namjere da se ukrcaju na ploveće hotele. Tri dana nakon objave Carnival Cruise Linea da 1. kolovoza namjerava nastaviti turistička putovanja na osam svojih brodova broj rezervacija porastao je za 600 posto, izvještava Cruise Planners, mreža franšiza American Express Travela za organiziranje krstarenja. Bit će to prvi operator koji se vraća u posao u doba Covida-19, a brodovi će isploviti iz Galvestona u Teksasu i Miamija i Port Canaverala na Floridi.

Posebno iznenađuje podatak da su se rezervacije za kolovoz 2020. povećale 200 posto u odnosu na one za kolovoz 2019. godine, kada se nitko nije brinuo oko toga hoće li zaglaviti na 'brodovima smrti'.

Otkud toliki porast rezervacija? Prije korone na kruzerima su ljetovali dobrim dijelom vremešni gosti, a prema novim podacima Cruise Planersa, riječ je poglavito o mladim i zdravim ljudima koji vjeruju da im se ništa neće dogoditi, dozlogrdila im je izolacija u četiri zida, a privlači ih i cijena: 28 dolara dnevno (196 kuna).

Štoviše, prateći američke stavove o pandemiji, anketa tvrtke za istraživanje tržišta Harris Poll pokazuje da su Amerikanci doista spremni prihvatiti rizik. Mada ih 85 posto izjavljuje da će izbjegavati putovanja zemljom, dobar dio želi krstariti: 33 posto spremno ih je čekati na ukrcaj šest mjeseci, 22 posto do tri mjeseca, a 12 posto ispitanika želi isploviti na ocean odmah ili u roku od 30 dana. I to unatoč tomu što ih 65 posto smatra da će ih ekonomska kriza pogoditi više nego sam virus i da neće imati para.

Tagovi: kruzeri, krstarenja, Dream Cruises, Cruise Planners, American Express Travel, Hong Kong, Carnival Cruise Line, koronavirus u SAD-u
PROČITAJ I OVO
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
ANALITIČARI
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
NEW YORK - Pad američkih dionica u posljednja tri tjedna bio je početak rasprodaje koja će se vjerojatno produbiti zajedno s rastućim makroekonomskim rizicima, uključujući rastuće prinose na državne obveznice, snažan dolar i povišene cijene nafte, kaže JPMorgan Chase & Co.' s Marko Kolanović.
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
PROGNOZE
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
NEW YORK - Fidelity Digital Assets zadržao je svoje pozitivne kratkoročne izglede za Bitcoin nakon prvog kvartala, ali je revidirao svoje srednjoročne izglede na temelju nekoliko paramaetara.
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
PČELARI
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
LJUBLJANA - Na današnjoj izbornoj skupštini Europskog pčelarskog saveza (EBA) predsjednik Slovenskog pčelarskog saveza Boštjan Noč izabran je za prvog predsjednika spomenute organizacije sa sjedištem u Sloveniji.
Opicina, Divača i Rijeka od srijede povezane izravnom željezničkom vezom
ŽELJEZNICA
Opicina, Divača i Rijeka od srijede povezane izravnom željezničkom vezom
LJUBLJANA - Slovenske željeznice u srijedu uspostavljaju novu izravnu željezničku vezu između talijanske Opicine, slovenske Divače i Rijeke u Hrvatskoj.
Globalne cijene hrane ove će godine napokon početi padati
HRANA
Globalne cijene hrane ove će godine napokon početi padati
NEW YORK - Rastuće cijene hrane diljem svijeta možda će ove godine napokon dosegnuti dno.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE