GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kampovi prazni, iščekuju otvaranje granica

Kampovi prazni, iščekuju otvaranje granica
IŠČEKIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2020 / 08:44
Autor: SEEbiz / H
PULA - Prvosvibanjski praznici zbog pandemije neće donijeti uobičajeno masovnije otvaranje kampova koji se kao i drugi turistički objekti mogu otvarati od 11. svibnja, a što će se i kojom dinamikom nakon toga događati uglavnom ovisi o otvaranju granica, kaže direktor KUH-a Adriano Palman.

"Kampovi su uglavnom prethodno odredili datume otvaranja između 15. svibnja i 15. lipnja, međutim iako bi svi voljeli da to tako i bude, činjenica je da je još uvijek sve neizvjesno s obzirom da se svaki dan nešto mijenja u odlukama pojedinih zemalja vezanim za putovanja, a tu su i hrvatske mjere", rekao je Palman za Hinu.

Nijemci moguće kasnije, a Slovenci moguće prvi

U KUH-u (Kamping udruženju Hrvatske) drže da nove vijesti iz Njemačke, čija je vlada u srijedu preporučila građanima da ne putuju u inozemstvo najmanje do sredine lipnja, također utječu na odluke turističkog sektora i to ne samo u Hrvatskoj, jer je njemačko tržište važno za brojne turističke zemlje.

U hrvatskom turizmu, pa i kampovima, Nijemci su godinama na prvom mjestu u dolascima i noćenjima, ali ih se sada sigurno ne može očekivati prije srpnja. Zbog toga je sigurno da će veći broj hotela i kampova ponovno redefinirati planirane datume otvaranja.

To donekle potvrđuje i Palman, koji ističe i da se, bez obzira na Nijemce, dio kamp i hotelskih kapaciteta možda otvori za turiste do kraja svibnja i u lipnju, pogotovo ako se otvori međužupanijski promet u Hrvatskoj, pa bi se možda pojavila domaća turistička potražnja.

"Nitko sada ne može biti pametan niti točno planirati, ali znamo da domaći turisti ne mogu napuniti hotele i kampove u mjeri da bi ih se isplatilo otvarati u većem broju. Bit će otvorenih manjih kampova, obiteljskih i/ili manjih iz velikih sustava, možda ukupno oko 10 posto od svih kapaciteta kampova, dok se veliki kamp resorti, vjerujemo, neće otvarati ako ne bude strane potražnje, znači ako ne budu otvorene granice. Troškovi otvaranja i brige o kampu su veliki, a u vrijeme mjera protiv covida 19 i pogotovo zbog sanitarnih čvorova, to nikako ne bi bilo isplativo", kaže Palman.

Kaže da kampovi, otvore li se granice, računaju najprije na Slovence koji su brojni gosti u kampovima, bilo s paušalom koji plaćaju cijelu godinu za mjesto u kampu, bilo da unajmljuju mobilne kućice.

Oni su u kampovima tradicionalno brojni upravo za prvi svibnja.

Stav kampinga na Mediteranu da se cijene ne mijenjaju

Računaju također i na moguće dolaske Austrijanaca, pa i Nijemaca kasnije u ljetu, kao i na druga tržišta, a prodaja će ići i izravno i preko agencija i smještajnih platformi, pri čemu Palman ističe da je za sada stav cijelog kamping sektora na Mediteranu da se cijene ne spuštaju.

"Mobilne kućice će biti prve koje će se u kampovima popuniti jer imaju vlastite sanitarne čvorove, ali mišljenja smo da kampovima ne treba nametati fazno otvaranje, budući da je nažalost sigurno da će u početku biti toliko malo gostiju da će se sigurno i bez problema moći obaviti početno uhodavanje vezano uz sve mjere i preporuke epidemiloga. Kako god, kampovi su spremni za otvaranje i rad u roku od par dana od otvaranja granica i definiranja mjera, ali iako bi svi voljeli da to bude 15. svibnja, uz trenutni razvoj situacije sve je izglednije da će se i taj rok vjerojatno produžiti", zaključuje Palman.

U Hrvatskoj je po KUH-ovim podacima 433 srednje velikih kampova i 301 manji kamp u domaćinstvu ili na OPG-u. Sedam ih nosi pet zvjezdica, a 66 ih ima četiri, pri čemu Palman ističe da su to kampovi iznimno visoke kvalitete, koji čine gotovo 50 posto ukupnih kamping kapaciteta. U Istri je najviše kampova, 49 posto od ukupnih hrvatskih kapaciteta, dok je u Dalmaciji 28 posto, od čega na zadarskom području najviše (13 posto), dok je na kontinentu najjača Karlovačka županija s osam kampova.

Prije pojave covida19 kampovi su imali dobre najave za ovu godinu.

Tagovi: kampovi, Kamping udruženje Hrvatske, Adriano Palman, slovenski turisti, njemački turisti
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE