GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kalići od države traže 12 miliona eura

Kalići od države traže 12 miliona eura
TUZBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.07.2016 / 12:20
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Branilac Safeta Kalića, advokat Borivoje Borović, podnijeće tri tužbe protiv države kojima će tražiti najmanje 12 miliona eura odštete po više osnova.
Borović je u izjavi za Dan kazao da su se sada, kada su njegovi klijenti pravosnažno oslobođeni, stekli svi uslovi za naknadu štete koju su pretrpjeli. On je naveo da će Kalići tražiti naknadu štete zbog neosnovanog lišenja slobode.

"Amina Kalić je provela u pritvoru više mjeseci. Mersudin Kalić je neosnovano držan u pritvoru dvije godine. To će biti osnov za jednu tužbu. Potom slijede zahtjevi za povraćaj imovine koja je bila privremeno oduzeta. Tužićemo ih i za štetu koja je nastala zbog toga što nijesu mogli da koriste te objekte, kao i za štetu nastalu od propadanja imovine koja je bila blokirana", kazao je Borović.

On je dodao da to nije sve, i da ima još osnova za naknadu štete, ali da će o tome govoriti kada završi najavljene procese.

Imovina Kalića je oduzeta odlukom Višeg suda u Bijelom Polju i to u prisustvu sestre, zeta i branilaca Safeta Kalića. Upravi za imovinu predati su benzinska pumpa M petrol, AD Kristal i AD Turjak. Nekoliko dana kasnije Upravi su predati i kafe bar Tajson i hotel Rožaje, jedini Kalićevi objekti koji su poslovali. Benzinska puma M petrol u okviru koje su radili i restoran i frišop neko vrijeme su zatvoreni. Hotel Turjak nakon privatizacije od prije nekoliko godina nije ni počeo sa radom, niti je rekonstrukcija na tom objektu završena. Takođe, ni fabrika Kristal ne posluje oko deceniju, a proizvodnja u njoj nije pokrenuta ni nakon što su je kupili Kalići.

Advokati Kalića ranije su ocijenili da država nezakonito i neustavno sprovodi postupak privremenog oduzimanja imovine. Porodica Kalić - Safet, Mersudin i Amina Kalić prošle nedjelje su pravosnažno oslobođeni optužbi za pranje novca. To je odlučio Apelacioni sud po žalbi Specijalnog državnog tužioca..

Protiv optuženih Mersudina Kalića, Safeta Kalića i Amine Kalić zbog produženog krivičnog djela pranje novca kao saizvršioci, vijeće Apelacionog suda je u drugostepenom krivičnom postupku, odlučujući po žalbi Specijalnog državnog tužioca, a nakon održane javne sjednice vijeća dana 20.6.2016, donijelo presudu kojom se odbija žalba Specijalnog državnog tužioca kao neosnovana i potvrđuje presuda Višeg suda u Bijelom Polju od 30. 12. 2015. godine stoji u odluci Apelacionog suda.

Prvostepenom presudom optuženi Mersudin Kalić, Safet Kalić i Amina Kalić su na osnovu čl. 373 tač. 2 Zakonika o krivičnom postupku (ZKP-a), oslobođeni od optužbe da su izvršili krivično djelo koje im se stavlja na teret, saopštila je Ivana Kovačević, samostalni savjetnik za odnose sa javnošću Apelacionog suda Crne Gore.

Žalbu na oslobađajuću presudu Višeg suda u Bijelom Polju uložilo je Specijalno tužilaštvo zbog bitne povrede krivičnog postupka i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja. Tužilac je smatrao da vještak u postupku nije utvrdio iz knjigovodstvene dokumentacije porijeklo više od tri miliona. Sud je odbio predlog zamjenika Specijalnog tužioca Tatjane Žižić da se izvrši dopuna dokaza vještaka finansijske struke Vlajka Milićevića. Tužilac je u činjeničnom opisu precizirala optužnicu i ostala pri mišljenju da je na osnovu izvedenih dokaza utvrđeno da su okrivljeni izvršili predmetno krivično djelo, zatraživši od suda da se oglase krivim i kazne po zakonu. Branioci okrivljenih tražili su oslobađajuće presude.

Tokom trajanja ovog postupka nedvosmisleno je utvrđeno da u radnjama moga klijenta Mersudina Kalića, kao i ostalih dvoje okrivljenih, nema elemenata ni za postojanje prekršajne ili privredne odgovornosti, a kamoli one koja im je optužnicom stavljena na teret, tvrdio je advokat Kasim Dizdarević.

Optužnica specijalnog tužioca ih je teretila da su se članovi ove porodice udružili od 2005. do juna 2011. godine da putem bankarskog i finansijskog poslovanja prikriju način pribavljanja novca za koji su znali da je pribavljen krivičnim djelom neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, izvršenim od strane kriminalne organizacije čiji je jedan od organizatora bio Mersudin Kalić. U optužnici piše da su tako stečen novac uvodili u legalne novčane tokove preko bankarskih računa firmi čiji su osnivači okrivljeni i njihovi bliski srodnici, čime su prikrili porijekpo novca u ukupnom iznosu od 7.773.127,06 eura.

Tagovi: Safet Kalić, Borivoje Borović, Amina Kalić, Mersudin Kalić
PROČITAJ I OVO
Što je uzrok nedjeljne katastrofe bitcoina?
RASPRODAJA
Što je uzrok nedjeljne katastrofe bitcoina?
NEW YORK - Bitcoin se u nedjelju srušio više od dvanaest posto i pao na najnižu razinu u tri tjedna. Bio je to i najteži dnevni pad bitcoina u dva mjeseca.
Coinbaseov CEO prodao dionice u vrijednosti 291,8 milijuna dolara prvi dan trgovine
PRODAJA
Coinbaseov CEO prodao dionice u vrijednosti 291,8 milijuna dolara prvi dan trgovine
NEW YORK - Glavni izvršni direktor Coinbasea Brian Armstrong prodao je dionice u vrijednosti 291,8 milijuna dolara prvi dan trgovine.
Britanski turisti mogli bi biti dobra vijest za Hrvatsku
PUTOVANJA
Britanski turisti mogli bi biti dobra vijest za Hrvatsku
LONDON - Sjedinjene Američke Države, Gibraltar, Izrael i Island naći će se na 'zelenoj' listi osam zemalja ili teritorija koje britanska vlada planira označiti sigurnima za putovanja od 17. svibnja, prema istraživanju koje je naručio tamošnji sektor putovanja.
Bitcoin potonuo dvanaest posto
KRIPTOVALUTE
Bitcoin potonuo dvanaest posto
NEW YORK - Najpopularnija kriptovaluta potonula je čak dvanaest posto u nedjelju ujutro.
Dionice Krke najjače od svibnja 2008.
UZLET
Dionice Krke najjače od svibnja 2008.
LJUBLJANA - Glavni ljubljanski indeks SBITOP ove je godine već zabilježio 16 posto rasta, a dionice Krke vratile su se na razinu iznad 100 eura prvi put od svibnja 2008.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE